Trudy Labij
Naam | Trudy Labij |
---|---|
Volledige naam | Adriana Geertruida (Trudy) Labij |
Geboortedatum | 2 augustus 1943 |
Geboorteplaats | 's-Gravenhage |
Beroep | Acteur |
Discipline | Toneel |
Externe databases: | |
IMDb | |
VIAF |
Biografie
Trudy Labij (1943) is een Nederlandse actrice met een gevarieerde carrière van blijspel en komedies tot dramatisch teksttoneel.
Labij bracht een groot deel van haar jeugd door in Arnhem, waar zij na de Meisjesschool de Toneelschool Arnhem doorliep. In 1965 deed zij eindexamen en kwam zij als actrice bij De Haagsche Comedie. Haar eerste rol speelde zij op 25 september 1965 in De vervolging van en de moord op Jean Paul Marat van Peter Weiss. Twee seizoenen lang (1965-1967) was Labij verbonden aan De Haagsche Comedie. Hier speelde zij onder andere de rol van Thea in Voorjaarsontwaken van Frank Wedekind. Vanaf 1967 gaat Labij de “vrije sector” in en speelt zij vooral in muzikale producties. Datzelfde jaar volgt ook haar televisiedebuut, het medium dat haar in 1968 grote bekendheid gaf met de titelrol in de KRO-serie "Joop ter Heul", een musicalbewerking van de boeken van Cissy van Marxveldt. Omdat Labij weinig ervaring had met musicals besluit ze direct zanglessen te nemen. Na een aantal jaren in vrije producties te hebben gespeeld, stond Labij in de jaren ‘70 voornamelijk bekend als “het meisje van de musical en televisie comedies.”
Samenwerkingen met John de Crane, Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink
De eerste samenwerking tussen Labij en het impresariaat van John de Crane was in 1969 met de vrije productie/blijspel Er zit een haar in m'n soep. Deze vrije productie ging in première op 28 januari in de Rotterdamse Schouwburg. Dit is een Nederlandse vertaling van het Engelse blijspel There is a girl in my soup. Labij speelde de rol van het openhartige jonge meisje Marion en haar tegenspeler was Ton van Duinhoven, die de wat oudere heer Robert speelt die kennis met haar maakt.
Labij speelde meerdere voorstellingen onder het impresariaat van John de Crane, onder andere de musicals van het makers duo Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Ze speelde in de musicals Foxtrot en Madam. In Foxtrot speelde ze de rol Josien, een meisje dat besluit om van het platteland naar de grote stad te gaan, waar ze verliefd wordt op een revue-artiest. Veel gebeurtenissen die het personage Josien overkomen, heeft Annie M.G Schmidt ook meegemaakt in haar leven. Voor de rol van Josien is Labij enorm geprezen. Zo schreef de Telegraaf: “Labij is ontroerend in deze musical. Ze kan mensen in het hart raken en ook laten lachen. Ze wordt een uniek talent genoemd.” Ook Schmidt zelf was erg enthousiast over Labij, zo geeft zij aan in een interview met de Telegraaf: ‘Nu ik haar bij de repetitie gezien heb, ben ik toch weer verrast. Ze kan zo ontroerend zijn en pathetisch, maar ook komisch.’ Schmidt kende Labij al eerder omdat zij de rol van Loes speelde in de televisieserie Pleisterkade 17, die eveneens geschreven was door Schmidt en Bannink.
Labij speelde in het toneelstuk Er valt een traan op de tompoes' geschreven door Schmidt. Dit stuk ging in première op 26 september 1979 in het Nieuwe de la Mar Theater. Het stuk behandelt zelfmoord van een ongeneeslijk zieke en de reacties daarop van zijn directe omgeving. Labij speelde de rol van snibbige dochter met een “fel bekkie.” Daarnaast was een van haar tegenspelers Flip van Duyn, de zoon van Schmidt. Labij speelde ook in de herneming van Er valt een traan op de tompoes, waar ze niet de rol van de dochter, maar van moeder Sofie speelde.
In de musical Madam speelde Labij de rol van Anita. Anita is een prostituee die besluit het bordeel van Madam (Conny Stuart) te verlaten en zichzelf aan te sluiten bij de feministen. Labij heeft voor deze productie op 3 november 1981 in Koninklijk theater Carré, na afloop van de musical Madam, de Johan Kaart Prijs in ontvangst mogen nemen voor het seizoen 1980/1981. De Johan Kaart Prijs is een trofee ter bevordering van de kunst van het blijspel en de klucht. De trofee wordt uitgereikt om theater op een andere manier in de belangstelling te brengen dan tot voorheen het geval was.
Labij speelde niet alleen in de musicals van Schmidt en Bannink, maar ook in naar Nederland gehaalde Amerikaanse producties zoals Promises Promises (vertaald: Promotie! Promotie!) samen met tegenspeler Gerard Cox in 1971. In deze musical speelt Labij een eigengereide kantinemeisje met een hart van goud, Ankie Kubelik. Deze productie ging in première op 23 december 1971 in Carré te Amsterdam.
Van vrije sector naar gesubsidieerd toneel
Na de jaren van de successen van de musicals van Schmidt en Bannink keert Labij terug naar het gesubsidieerde toneel. Labij neemt in juni 1982, na het spelen van Madam, afscheid van de musical. Ondanks dat ze een rol aangeboden had gekregen in een nieuwe musical van Schmidt, De dader heeft het gedaan, sloeg Labij deze af. Zij was bang om in een hokje geplaatst te worden. Ze vond zichzelf meer dan alleen een musicalactrice. Zij sluit zich aan bij Toneelgroep De Appel, waar zij vier jaar speelt, Het RO Theater, waar ze drie jaar speelt en ze speelde ook een aantal gastrollen bij De Haagse Comedie. Ondanks deze overstap en de variëteit aan rollen, heeft Labij toch het gevoel dat ze als comédienne wordt gezien.
Theater CV
Trudy Labij heeft bijgedragen aan 67 productie(s).
Trudy Labij heeft gewerkt in de volgende functies:
- BeeldtAf - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Auteur (schrijver libretto, scenario) - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Persoon - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Producent - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Trudy Labij heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Kostuum
TV
- 1968 - Joop ter Heul
- 1969 - Tot de dood ons scheidt
- 1975/1977 - Pleisterkade 17
- 1992/1994 - Zonder Ernst
- 2004 - Baantjer (televisieserie)|Baantjer
- 2007 - Keyzer & De Boer Advocaten
Film
- 1971 - Wat zien ik?!
- 1988 - Shadowman
- 1990 - The Nutcracker Prince
- 2004 - Erik of het klein insectenboek
- 2004 - Feestje!
Bronnen
- Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984
- Wikipedia
- Productiedatabase