De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamTon van Duinhoven
Geboren12 mei 1921
Schiedam
Overleden27 augustus 2010
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=51xxxx475.001&b=400 1955; Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


(Ton) Antonius Mechel van Duinhoven (Schiedam, 12 mei 1921 - Amsterdam, 26 augustus 2010) was een Nederlands journalist, acteur en tekstschrijver.

Biografie

Hij begon zijn carrière op de sportredactie van Het Parool. In 1948 trad hij voor het eerst op, in het journalistencabaret De Inktvis, waar ook Annie M.G. Schmidt en Simon Carmiggelt aan meewerkten. Daarna werd hij professioneel cabaretier in het ABC Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk.

Hierna ondernam Van Duinhoven in de culturele sector heel uiteenlopende zaken: hij trad op voor radio en televisie, was te zien op het toneel en in films, en in 1960 maakte hij als zanger deel uit van de Nederlandse equipe op het Knokke Festival, samen met Rita Reys, Corry Brokken, Teddy Scholten en Willy Alberti. Ook zette hij een aantal conferences op de plaat. Veel succes had zijn creatie van de chagrijnige Feyenoord-suppoost Crooswijk.

Wim de Bie, Ton Lensink en Ton van Duinhoven in Hadimassa (1970)

Bij het grote televisiepubliek werd Van Duinhoven bekend door zijn optreden in het programma Hadimassa naast Annemarie Oster, Kees van Kooten en Wim de Bie. Ook was hij jarenlang te zien in reclamespots van Jamin. Daarna deed hij onder andere mee aan de "Van Speykshow" van de KRO, waarin hij een paar memorabele typetjes creëerde. De laatste grote rol die hij speelde was die van Ronald Reagan in de VPRO-serie Reagan – let’s finish the job.

Ton van Duinhoven huwde in 1960 met de actrice Ina van Faassen. Hij overleed op 89-jarige leeftijd, na vijf jaar bedlegerigheid. Hij werd op donderdag 2 september 2010 begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied.

Scènefoto

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xx90268.0002e&b=400

Scène uit: Volgend jaar zelfde tijd met Ina van Faassen. Gijsbrecht Produkties BV, seizoen 1977-1978

Foto: Frits Lemaire. Collectie TIN.

Externe links

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de vertaling

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent samen met Guus Hermus onder de naam Van Duinhoven en Hermus Toneelprodukties