De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamWillem van de Sande Bakhuyzen
Volledige naamwas een Nederlands regisseur.
Geboren13 november 1957
Arnhem
Overleden27 september 2005
Amsterdam
IMDb-profiel
VIAF-profiel


Biografie

Willem van de Sande Bakhuyzen (1957 - A2005) was een Nederlands regisseur. Hij volgde het gymnasium op het Willem de Zwijgercollege te Bussum en studeerde vervolgens rechten aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Na drie jaar vertrok hij in 1979 naar de Toneelacademie Maastricht. Hij studeerde hier drie jaar en raakte bevriend met de acteurs Pierre Bokma, Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat, die later in zijn films zouden spelen, en met schrijfster Maria Goos. In 1983 won hij met 1983 de 1983 jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Hij maakte enkele cabaretprogramma's, werkte mee aan het televisiejeugdprogramma Het Klokhuis en speelde in De Aanslag en De Orionnevel voordat hij begon aan een carrière als regisseur.

Met Maria Goos maakte Van de Sande Bakhuyzen de televisieserie Oud Geld, de toneelstukken Familie en Cloaca, die hij beide verfilmde, en de film Leef!. Voor de film Cloaca won hij in 2003 de Publieksprijs van het Nederlands Film Festival.

Verder regisseerde hij onder andere het toneelstuk Festen naar de gelijknamige film van Thomas Vinterberg, de televisieseries Bij ons in de Jordaan en De enclave over het drama rondom de val van Srebrenica, de jeugdfilm Lepel en cabaretvoorstellingen van onder anderen Sanne Wallis de Vries en Erik van Muiswinkel.

Nadat in 2004 darmkanker werd geconstateerd, heeft Van de Sande Bakhuyzen toch nog twee films gedraaid. Eén dag voor zijn voorlaatste film Leef! in première zou gaan tijdens de openingsavond van het Nederlands Film Festival, overleed hij (als gevolg van kanker) op 47-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Leef! werd op de slotavond van het festival (net als eerder Cloaca) bekroond met de Publieksprijs. Bovendien won Van de Sande Bakhuyzen net als Theo van Gogh de speciale juryprijs.

In 2006 ging zijn laatste film Ik omhels je met 1000 armen in première, zijn verfilming van de gelijknamige roman van Ronald Giphart.

Van de Sande Bakhuyzen was getrouwd met de regisseuse Adriënne Wurpel. Met haar kreeg hij een zoon, Matthijs van de Sande Bakhuyzen (acteur), en een dochter, Roeltje van de Sande Bakhuyzen (actrice).

Willem van de Sande Bakhuyzen werd begraven op Begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Filmografie

  • Oud Geld (1998-1999)
  • Bij Ons in de Jordaan (2000)
  • Familie (2001)
  • De Enclave (2002)
  • Cloaca (2003)
  • Lepel (2005)
  • Leef! (2005)
  • Ik omhels je met 1000 armen (2006)

Bronnen