De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Biografie

Willem van de Sande Bakhuyzen (1957 - A2005) was een Nederlands regisseur. Hij volgde het gymnasium op het Willem de Zwijgercollege te Bussum en studeerde vervolgens rechten aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Na drie jaar vertrok hij in 1979 naar de Toneelacademie Maastricht. Hij studeerde hier drie jaar en raakte bevriend met de acteurs Pierre Bokma, Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat, die later in zijn films zouden spelen, en met schrijfster Maria Goos. In 1983 won hij met 1983 de 1983 jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Hij maakte enkele cabaretprogramma's, werkte mee aan het televisiejeugdprogramma Het Klokhuis en speelde in De Aanslag en De Orionnevel voordat hij begon aan een carrière als regisseur.

Met Maria Goos maakte Van de Sande Bakhuyzen de televisieserie Oud Geld, de toneelstukken Familie en Cloaca, die hij beide verfilmde, en de film Leef!. Voor de film Cloaca won hij in 2003 de Publieksprijs van het Nederlands Film Festival.

Verder regisseerde hij onder andere het toneelstuk Festen naar de gelijknamige film van Thomas Vinterberg, de televisieseries Bij ons in de Jordaan en De enclave over het drama rondom de val van Srebrenica, de jeugdfilm Lepel en cabaretvoorstellingen van onder anderen Sanne Wallis de Vries en Erik van Muiswinkel.

Nadat in 2004 darmkanker werd geconstateerd, heeft Van de Sande Bakhuyzen toch nog twee films gedraaid. Eén dag voor zijn voorlaatste film Leef! in première zou gaan tijdens de openingsavond van het Nederlands Film Festival, overleed hij (als gevolg van kanker) op 47-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Leef! werd op de slotavond van het festival (net als eerder Cloaca) bekroond met de Publieksprijs. Bovendien won Van de Sande Bakhuyzen net als Theo van Gogh de speciale juryprijs.

In 2006 ging zijn laatste film Ik omhels je met 1000 armen in première, zijn verfilming van de gelijknamige roman van Ronald Giphart.

Van de Sande Bakhuyzen was getrouwd met de regisseuse Adriënne Wurpel. Met haar kreeg hij een zoon, Matthijs van de Sande Bakhuyzen (acteur), en een dochter, Roeltje van de Sande Bakhuyzen (actrice).

Willem van de Sande Bakhuyzen werd begraven op Begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en die hij heeft geregisseerd, alsmede zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Verscheurde liefde - Haagse Comedie - 1985-06-05
Zonder betekenis - Stichting FACT - 1986-03-09
Hooikoorts - Haagse Comedie - 1986-12-20
Naaste familie - Nelly Frijda - 1987-03-14
De Op Tilt Show - Het MUZtheater - 1988-09-21
Ze is er vandoor met een yup - Verreck en Pleijsier - 1988-11-16
Het verrotte leven van Floortje Bloem - Impresariaat Jacques Senf & Partners - 1988-12-14
De dood is gek - Het MUZtheater - 1989-02-18
De schrijver & de uitgever - Theatercombinatie Bellevue / Nieuwe de la Mar - 1989-05-31
Antigone's versterf - Theatergroep Rank - 1989-10-19
Harde stukjes - Verreck en Pleijsier - 1989-11-01
Bahia - Theatercombinatie Bellevue / Nieuwe de la Mar - 1989-11-14
Bailegangaire - Theater van het Oosten - 1990-03-18
Hoogvliegers - Theatergroep Werktuig - 1990-05-10
Bloedend hart - Theatergroep Werktuig - 1990-09-14
Scoren! - Crystal Clear Productions - 1990-10-27
Verreck en Pleijsier in concert - Verreck en Pleijsier - 1990-12-07
Bij de uitgang - Luigi Pirandello Festival - 1990-12-14
Visite - Stadsschouwburg Amsterdam - 1991-08-29
Uiteengaan in subgroepen - Theatercombinatie Bellevue / Nieuwe de la Mar - 1991-11-17
De beer - Stadsschouwburg Amsterdam - 1992-03-19
De bonte bakfiets - Sanders & Ko - 1993-11-14
Doodgewoon - Basterd - 1994-01-13
Tussendorst - Maarten van Wansink & Justus van Oel - 1995-04-04
Wie vermoordde Mary Rogers? - Orkater - 1995-10-12
Complex - Basterd - 1995-11-29
Collodi's waanzin - Orkater - 1996-04-02
De Egyptische schaatser - Theatercombinatie Bellevue / Nieuwe de la Mar - 1998-01-13
De formidabele Yankee - Orkater - 1998-03-20
Een zwarte Pool - Het Toneel Speelt - 2000-02-03
Familie - Het Toneel Speelt - 2000-09-18
The Prefab Four - Orkater - 2002-03-14
Cloaca - Het Toneel Speelt - 2002-10-14
Festen - De Ploeg - 2003-01-11
The Prefab Four - Orkater - 2003-03-12
De ballade van de ontkiemende liefde - Cosmic Theater - 2003-10-29
Braambos - Het Toneel Speelt - 2004-01-04

Filmografie

  • Oud Geld (1998-1999)
  • Bij Ons in de Jordaan (2000)
  • Familie (2001)
  • De Enclave (2002)
  • Cloaca (2003)
  • Lepel (2005)
  • Leef! (2005)
  • Ik omhels je met 1000 armen (2006)

Bronnen