De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Theater carre.jpg


Foto: S. Sepp


Informatie

  • Gebouwd als Circustheater in 1887.
  • Architecten: J.P.F. van Rossem, W.J. Vuyk.

De vorm en inrichting van de zaal heeft Carré te danken aan het feit dat het oorspronkelijk gebouwd is als circustheater, d.w.z. de zitplaatsen zijn voor driekwart gegroepeerd rond de piste. De hoefijzervormige zaal biedt aan de open zijde zicht op het toneel. Bij toneelvoorstellingen zijn er ook zitplaatsen in de piste; de overige plaatsen lopen amfitheatersgewijs op. Hoewel men bij de plaatsindeling wel spreekt van balkon en middenbalkon, zijn er bouwtechnisch gesproken geen balkons te onderscheiden. Sinds de verbouwing van 1993 is de orkestbak van 75 m2 uit te breiden tot 100 m2. Bij circusvoorstellingen speelt het orkest sinds 2004 op het hoofdtoneel op een hoge stellage, waarmee het publiek nog meer rondom de piste kan zitten.

Circus Carré vlak na de opening. Foto: Albert Greiner.


Op 2 december 1887 opende Oscar Carré zijn circustheater met een ‘Groote Parade Gala Openingsvoorstelling in de Hoogere Rijkunst, Paardendressuur en Gymnastiek’. In 1893 verhuurde hij het gebouw, na uitbreiding van het toneel, aan de variétékoning Frits van Haarlem voor zomerbespeling. Het jaar daarop veranderde Carré van circustheater in variététheater.

In 1924 kwamen er weer circusvoorstellingen, wat een verbouwing van de stallen noodzakelijk maakte. In 1925 ging de nv die Carré beheerde failliet. In 1931 dreigde het gehele interieur van Carré te worden gesloopt en vervangen door een modern ingerichte schouwburg. Door geldgebrek ging dit niet door.

In 2004 bleek de houten palenfundering aangetast en onderging (intussen: Koninklijk Theater) Carré, mede in verband met de aangescherpte regelgeving op het gebied van milieu, veiligheid en arbeidsomstandigheden, een grondige renovatie. Die leverde nog een verrassing op: na verwijdering van de wandbekleding en tussenschotten in de zaal kwamen er decoraties tevoorschijn van o.a. Bart van Hove uit 1893.

Zie verder website Archief Amsterdam, voor een uitgebreide geschiedenis van dit theater.

Premieres

Voorstellingen, die in Carré in première zijn gegaan, zie: Premières Koninklijk Theater Carré en Premières Carré, Amsterdam

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, Amsterdam 2007
  • Mariëtte Wolf, Een Plek om Lief te hebben. Geschiedenis van Carré. Boom, Amsterdam 2012
  • Productiedatabase