De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJurrian van Dongen
Geboren16 september 1973
Harderwijk
BeroepRegisseur, Schrijver, Vertaler
DisciplineMuziektheater
IMDb-profiel

Biografie

Jurrian van Dongen (1973) is een Nederlands lied-auteur, vertaler en regisseur. Hij studeerde in 1997 af aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam, waar hij de Kreativiteitsprijs won. Sindsdien schreef hij liedteksten voor onder andere Jenny Arean, Lenette van Dongen, Karin Bloemen en Wende Snijders, en scripts en liedteksten voor vele andere Nederlandse producties. In 2009 regisseerde en vertaalde hij de musical Urinetown] in het M-Lab in Amsterdam. Voor de vertaling en bewerking won hij een John Kraaijkamp Musical Award.

Sinds 1997 is Van Dongen werkzaam op de redactie van Het Klokhuis. Daarnaast is hij als docent verbonden aan de Theaterschool in Amsterdam, het Conservatorium van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en de Koningstheaterakademie in Den Bosch. In 1998 won hij met het lied Halleluja Amen de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste Nederlandstalige theaterlied van dat seizoen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Bronnen