De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Helen Kamperveen in De koningin van Paramaribo (De gevallen vrouw bestaat niet). Cosmic, 1999. Foto: Jean van Lingen

Sabri Saad el Hamus in Hadj. De Nieuw Amsterdam, 2009. Foto: Jean van Lingen

Foto's: Jean van Lingen

Biografie

Jean van Lingen is sinds 1984 actief als theaterfotograaf van het cultureel diverse theater in Nederland. Via via is hij begonnen met fotograferen van de voorstelling The Kingdom van Rufus Collins en Henk Tjon, een voorstelling die gezien wordt als het startschot voor de ontwikkeling van het cultureel diverse theater in Nederland. Vanaf dat moment is Van Lingen de voornaamste fotograaf in het genre.

Vanwege Van Lingens ervaring met het fotograferen van donkere huidskleuren - hij was werkzaam in de jazzscène - was hij bijzonder geschikt om het cultureel diverse theater vast te leggen. De muziekscène heeft dezelfde moeilijke omstandigheden als het theater - weinig licht en zwarte achtergronden - en doet daarmee eenzelfde beroep op de technische vaardigheden van de fotograaf. Het cultureel diverse theater doet nog eens een extra beroep op deze vaardigheden door de veelal donkere huidskleur. Door langdurig te werken in de donkere kamer wist Van Lingen telkens weer de juiste nuances in het beeld te krijgen.

Van Lingen geeft zelf aan met zijn oeuvre geen overzicht van het cultureel diverse theater in Nederland te geven, omdat hij voornamelijk binnen het Afro-Latin circuit heeft gefotografeerd. Maar door geen andere fotograaf is dit genre zo nauw gevolgd. Van Lingen heeft onder andere gefotografeerd voor Cosmic Illusion Productions, Stichting Kalebas Produkties, De Nieuw Amsterdam, Samba Salad, De Engelenbak, Theater RAST, Stichting Made in da Shade en vele andere theatergroepen.

Van Lingens analoge zwart/wit foto’s zijn altijd zeer gedetailleerd en bezitten veel grijstonen. Daaruit blijkt de minutieuze aandacht die Van Lingen geeft aan de afwerking van de beelden. Hij maakt voornamelijk medium en close-upshots. De reden hiervan is meestal het ontbreken van een decor in voorstellingen die het moesten doen met een klein budget. Omdat Van Lingen zich tussen de spelers door begeeft en deze van dichtbij weergeeft, zijn de beelden zeer dynamisch. Het afwisselen van standpunten, van hoog naar laag, levert spannende beelden op. Net als andere fotografen, stapt Van Lingen aan het begin van het nieuwe millenium over op de digitale fotografie waarna hij voornamelijk in kleur gaat fotograferen.

Het oeuvre van Van Lingen kenmerkt zich door zijn opmerkelijke onderwerp en de technische vaardigheden waarmee hij dit onderwerp zeer treffend heeft vast weten te leggen. Van Lingen heeft de dynamiek van het multiculturele theater kunnen vereeuwigen.

In 2011 organiseerde het Theatermuseum in samenwerking met MC de fototentoonstelling It’s about the work, nothing but the work (Rufus Collins). De expositie was onder meer te zien in MC theater Amsterdam.

Opdrachtgevers

Jean van Lingen heeft onder meer gefotografeerd voor:

Theater/Dans

Voor een overzicht zie Fotografie Jean van Lingen

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

  • Fotocollectie Theater Instituut Nederland
  • Iris van Vliet, 'Belicht. Theaterfotografie in Nederland van 1945 tot 2011' Masterscriptie UvA Theaterwetenschap, 2011.
  • Cahier ‘It’s about the work, nothing but the work’ bij de oeuvre tentoonstelling van Jean van Lingen, 2010.