Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Westerpark westergasfabriek.jpg


Terrein van de Westergasfabriek, waar MC Theater gevestigd is.

NaamMC Theater, Amsterdam
Latere naamJeugdtheater De Krakeling (Westerpark), Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
Openingsdatum16 oktober 2010


Informatie

Op 16 oktober 2010 opende MC (de nieuwe naam van Made in da Shade en Cosmic Theater) een eigen theater op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Het MC Theater, theater voor urban arts, werd gebouwd in de Zuiveringshal Oost op het Westergasfabriekterrein waar vroeger het gas door grote ketels werd geblazen.

Het MC Theater mocht in 2012 nog gebruik maken van de ‘uitstapregeling’. Het ontving in januari 2013 eenmalig drie keer het jaarlijkse subsidiebedrag, een bedrag van tweeënhalf miljoen euro, als opstapje om over vier jaar zonder gemeentesubsidie verder te kunnen. Na deze vier jaar mocht geen nieuwe subsidieaanvraag meer worden gedaan, wat het theater zou moeten stimuleren op het gebied van cultureel ondernemerschap. Het MC Theater zou eigen theaterproducties gaan produceren en een platform bieden aan onafhankelijke theatermakers.

Dat is echter niet gelukt. Wegens financiële tekorten heeft het Amsterdams MC Theater 20 september 2014 faillissement aangevraagd.

Op 1 juli 2020 werd het het Jeugdtheater De Krakeling hier gevestigd. Die moest verhuizen omdat het voormalige gebouw aan de Nieuwe Passeerdersstraat ernstig verzakte.

Premieres

Zie Category:Premieres MC Theater, Amsterdam

Bronnen