De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMartin van den Ham
Geboren15 september 1962
Amsterdam
Overleden9 maart 2001
Heemstede
BeroepCabaretier
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel

Biografie

Martin van den Ham (1962 - 2001) was een Nederlandse cabaretier en theatermaker. Hij speelde in zowel jeugd- als volwassenvoorstellingen en deed daarbij vooral veel samen met zijn levenspartner Hetty Heyting. Samen met haar en Jon van Eerd maakte hij drie muzikale theaterproducties: 'Vreemde Trekjes', 'Bloedlink' en 'Eelt'.

Daarnaast sprak Van den Ham ook stemmen in bij Nederlandstalige versies van tekenfilms, waaronder

  • Tracey uit de serie Pokémon
  • Dubbel D uit Edd Edd'n Eddy
  • Fiver in Waterschapsheuvel

In september 1998 startte Van den Ham met Heyting een cabaret-improvisatietour langs kleine en middelgrote theaters in Nederland. Aan de tour kwam in 2001 een abrupt einde, toen hij in maart 2001 op 38-jarige leeftijd plotseling overleed aan een hartstilstand.

Hij studeerde in 1986 af aan de Akademie voor Kleinkunst en vormde toen, samen met zijn klasgenoot Michel Sorbach, het cabaretduo Michel & Martin. Begin jaren negentig kwam het tweetal in contact met Hetty Heyting. Dat leidde tot een televisiecomedy en de theaterproductie Eén groot misverstand. Samen met Hetty Heyting, die ook zijn levenspartner werd, maakte Van den Ham vervolgens de theaterproducties Vreemde trekjes, Bloedlink en Eelt (alledrie samen met Jon van Eerd) en vanaf 1998 zogenaamde Sneak Previews, cabaretprogramma's met een sterk improviserend karakter. In de loop der jaren ging Van den Ham zich steeds meer toeleggen op het lesgeven aan en regisseren van jong theatertalent. Hij tekende onder meer voor de regie van cabaretprogramma's van Vrouw Holland, coachte cabaretier Ernst van der Pasch en was vijf jaar lang als docent betrokken bij ST&M, de Theateropleiding Selma Susanna. In de zomer van 2000 was Martin van den Ham te zien in de productie Omhoog die stok. Martin van den Ham werd 38 jaar.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Bronnen