De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

1JVL Portret Rufus Collins.jpg


Links:Rufus Collins. Foto: Jean van Lingen.

NaamRufus Collins
Geboren11 augustus 1935
New York
Overleden4 november 1996
Amsterdam
BeroepRegisseur, Acteur, Producent
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel


Biografie

Rufus Collins (1935 – 1996) was een Amerikaans theatermaker en –docent. Hij werd geboren in het zwarte ghetto van Harlem, New York. Op zijn elfde kreeg hij een beurs aangeboden voor de prestigieuze American School of Ballet, maar hij weigerde deze. Hij volgde vijf jaar lang een missionarisopleiding in een Jezuïetenklooster en belandde vervolgens op de toneelschool. Hierna sloot hij zich in de jaren zestig aan bij het Living Theatre, de anarchistische theatercommune die voortdurend overhoop lag met de autoriteiten. Nadat het Living Theatre eind jaren ’60 uiteen was gevallen vestigde Collins zich in Londen waar hij de musicals 'Hair' en 'Jesus Christ Superstar' regisseerde.

In 1981 kwam hij naar Amsterdam, op uitnodiging van Otto Romijn van het Soeterijntheater (tegenwoordig: het Tropentheater). Hij regisseerde samen met de Surinaams-Nederlandse Henk Tjon diverse voorstellingen, waaronder de spraakmakende opera The Kingdom over de zwarte onafhankelijkheidsbeweging op Haïti, met veertig allochtone amateurs. Collins gaf ook spel- en regieles op de Theaterschool. Collins en Tjon gaven samen workshops niet-westerse regie aan de Academie voor Expressie, Woord en Gebaar in Utrecht en aan de Arnhemse toneelschool.

In 1985 richtten ze samen het eerste professionele, multiculturele toneelgezelschap De Nieuw Amsterdam (DNA) op. Het uitgangspunt was theater maken dat eruit ziet als de Kalverstraat: kleurrijk en levendig. Dit gezelschap is baanbrekend geweest in de ontwikkeling van niet-westers theater en multiculturele theatermakers in Nederland. In 1992 startte DNA met ITS DNA, een vooropleiding van een jaar en later komt daar DNA LAB bij, een tweejarige vervolgopleiding.

1JVL Tjon Collins 30 Coons 8 '87.jpg

Rufus Collins en Henk Tjon, 1987. Foto: Jean van Lingen.

Na het vertrek van Henk Tjon in 1989 kwam er steeds meer kritiek op het beleid van Collins. De Raad voor Cultuur gaf kritiek op de ‘weinig consistente artistieke lijn’ van DNA. In antwoord op de kritiek haalde Collins Alida Neslo binnen als mede-artistiek leider.

In 1993 werd vastgesteld dat Collins in ernstige mate met het hiv-virus was besmet. Ondanks zijn ziekte bleef hij werken als regisseur, acteur en docent, tot aan zijn opname in een verpleegtehuis waar hij op 4 november 1996 overleed.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Zie ook het overzicht van voorstellingen onder Artistieke leiding Rufus Collins

Foto's

Groepsfoto van de cast van de productie De negers 368727.jpg De nacht van de brandende apen 368750.jpg

Links: Groepsfoto van de cast van de productie De negers, Nieuwe Komedie (1984). Foto: Pan Sok. Collectie TIN. Rechts: Rufus Collins en Paul Bérénos in De nacht van de brandende apen, De Nieuw Amsterdam 1990. Foto: Jean van Lingen.

Bronnen

  • ‘Een geschiedenis van de Surinaamse Literatuur’ van Michiel van Kempen, De Geus, 2003.
  • ‘Nieuw: 20 jaar Multicultureel Theater’, Uitgeverij International Theatre & Film Books, 2006.
  • Theater Instituut Nederland