De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cosmic Illusion Productions)
Ga naar: navigatie, zoeken


Categorie: Gezelschap Vice Versa VVLogohome.jpg

Informatie

Cosmic Illusion was de naam van een interkultureel kunstenaars kollektief dat was gevestigd als productiehuis en podium in de Nes in Amsterdam.

In 1983 komen psycholoog/schrijver/acteur Norman de Palm, en beeldend kunstenaar/filmer Felix de Rooy naar Amsterdam ter afsluiting van de Europese tournee van hun succesvoorstelling Désirée (1983), gespeeld door de Amerikaanse actrice Marian Rolle. Opgeleid in New York, zijn ze in contact gekomen met de Roots beweging die naar zelfbewustzijn streeft via Afro cultuur. De Palm en De Rooy, die sinds 1976 samenwerkten op Curaçao (Illushon Kosmiko) blijven in Nederland en nemen hun concept van een multidisciplinair kunstenhuis mee.

Aanvankelijk brengt Cosmic Illusion nieuw werk van De Palm in regie van De Rooy, maar ook meer en meer bestaand repertoire (De Meiden van Jean Genet). In 1987 sluit John Leerdam (1961) zich bij hen aan. Hij heeft, na de regieopleiding in Amsterdam, net als De Rooy een filmregie opleiding in de VS gevolgd. Onder Leerdams leiding groeit Cosmic uit tot een beweging die binnendringt in de bastions van de gevestigde cultuur, maar ook tekent voor een Antilliaans-Surinaamse Romeo en Julia in een parkeergarage in de Bijlmer Romeo 'n' Juliette - A Young Caribbean Xperienz (2000). In 2008, als Leerdam naar de politiek is vertrokken wordt uit een fusie van Cosmic met Made in da Shade MC geboren, dat een nieuw theatergebouw betrekt op het Westergasfabriek terrein in Amsterdam.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam Cosmic Illusion Productions als producent in première zijn gebracht, al of niet in samenwerking met andere theaterorganisaties en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen onder de naam Cosmic

Idem de voorstellingen onder de naam Cosmic Theater

Bronnen