De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamJoost Prinsen
GeborenVught, 9 juni 1942
Beroep[[Beroep::Acteur]]

Joseph Jules Thomas (Joost) Prinsen (Vught, 9 juni 1942) is een Nederlands acteur, maar ook presentator, zanger, columnist en schrijver. Hij is een zoon van burgemeester Claudius Prinsen.

OudeMeesters-fotoPIEK.jpg

Joost Prinsen en Bram van der Vlugt in Oude Meesters, 2013. Foto: PIEK.

Biografie

Na het Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch, waarvan zes jaar op het internaat van het Bisschoppelijk College in Weert, volgde Prinsen de opleiding aan de Toneelschool in Amsterdam. Hij speelde in vele toneelstukken, maakte elpees, deed musicals, hoorspelen en trad op in televisieseries. Prinsen is docent aan de Kleinkunstacademie. In 1969 begon hij zijn carrière bij Wim Sonneveld in de musical De Kleine Parade als schilder Jollema.

Joost Prinsen in de Stratemakeropzeeshow

Grote bekendheid genoot hij met zijn optreden in De Stratemakeropzeeshow (als Erik Engerd), De Zevensprong (als Jan Toereloer), De Legende van de Bokkenrijders (als Lei de Tinnegieter) en J.J. De Bom voorheen De Kindervriend. Hij is nog steeds in het televisieprogramma Het Klokhuis te zien, presenteert het spel Met het mes op tafel en had zijn eigen praatprogramma Prinsjesdag. Ook is hij de voice-over bij commercials van TNT Post op zowel radio als tv. Hij is op de radio actief als redactielid bij het op werkdagen uitgezonden NPS-programma Kunststof, waar hij regelmatig de introductie van de gast verzorgt.

In 2006 was hij weer te zien in een televisieserie als hoofdinspecteur Schneider in de politieserie "Boks" op het toenmalige Talpa. Op 28 januari 2009 presenteerde hij het televisieprogramma Dichter des Vaderlands voor de NPS.

Ook was Joost Prinsen columnist voor diverse media, zoals Voetbal International, het Haarlems Dagblad en het tijdschrift van de Nederlandse Bridge Bond. Een deel van de columns die hij in dat blad schreef is in 2008 gebundeld onder de titel Een goede speler is niet eerlijk.

Onderscheiding

In 2004 is hij koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen