Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Wim Kerkhove (1953) is een Nederlandse poppenspeler. Hij studeerde creatieve therapie drama aan de Sociaal Pedagogische Opleidingen Middeloo te Amersfoort, gaf les als vakleerkracht drama en sociale vaardigheden, richtte in 1976 Pantijn Poppentheater op en liep stage op de afdeling poppentheater en decor van de Praagse Theaterschool (DAMU) (1981 - 1982). Hij specialiseerde zich als poppenspeler in het eeuwenoude Jan Klaassenspel. Van 1981 tot en met 2000 was hij Poppenspeler van de Dam. Hij bedenkt nog altijd nieuwe poppenkast(theater)stukken en draagt daarmee bij aan een bijzondere traditie.

Kerkhove maakte vele zelfstandige producties en organiseerde verschillende festivals. Ook heeft hij speciale opdrachten uitgevoerd voor het Theater Instituut Nederland, de Stichting Bijzondere Kunstmanifestaties (Holland Festival), het Amsterdams Historisch Museum en het Tropenmuseum te Amsterdam.

Daarnaast was hij werkzaam als spelbegeleider roleplaying voor het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen, was hij betrokken als adviseur/regisseur bij verschillende theatergezelschappen en werkte hij vele jaren als docent poppenspel en objecttheater aan de Hogeschool IJselland te Deventer.

Kerkhove heeft in 2002 de postacademische opleiding Management Culturele Instellingen (Hoge School voor de Kunsten, Utrecht) afgerond.

Als zakelijk leider van de Stichting Global Clowns (voorheen de Nederlandse Clowns Stichting) heeft hij van 2002 tot 2004 bijgedragen aan de verdere professionalisering en verbreding van deze organisatie.

Met marionettenspeler Feike Boschma (1921) heeft Wim Kerkhove verschillende voorstellingen gemaakt en gespeeld (2002, 2004, 2007). Tot in 2008 hebben zij samen nog gewerkt aan de nieuwe productie 'Jan Klaassen - De man met de poppenkast', waarvan Kerkhove kwam met een eerste presentatie op een Internationaal Poppenspelfestival in Slowakije ( 3 - 5 september 2009 ).

Poppenkast op de Dam

In 1893 kreeg Janus Cabalt vergunning om zijn poppenkast te vertonen op de Dam, waar hij tot 1935 speelde met zijn Jan Klaassen en Katrijn. Daarna stonden van Hemert en Roebersen er. En van 1950 tot 1980 speelde Daan Kersbergen, een Cabaltnazaat van moeders kant, met zijn Teatro Cabalzi op de Dam.

Daan Kersbergen stond niet vaak meer op de Dam. De mansbak leverde te weinig op en van de karige gemeentelijke subsidie kon hij hooguit nog maar tien zaterdagen per seizoen voor de Dam reserveren. Om zijn gezin te kunnen onderhouden, moest Kersbergen dus wel door het hele land contractvoorstellingen spelen (winkelcentra, scholen etc.).

In 1981 zouden Teatro Cabalzi en Pantijn Poppentheater samen de Poppenkast op de Dam nieuw leven in gaan blazen. Daan Kersbergen werd echter ernstig ziek, waardoor Pantijn Poppentheater er op de Dam ineens alleen voor stond. Na een kort ziekbed overleed Daan Kersbergen begin 1982.

Pantijn Poppentheater zette (gemiddeld zo'n 300 optredens per seizoen) tot in het jaar 2000 de traditie van Poppenkast op de Dam voort. Pantijn gaf het Jan Klaassenspel een nieuwe, eigentijdse inhoud en de Gemeente Amsterdam steunde de poppenkast met een min of meer structurele subsidie. Het leek erop, dat hiermee het voortbestaan van een mooie traditie was verzekerd. Jammer genoeg was de subsidie uiteindelijk teveel om van dood te gaan en te weinig om van te leven.

In 1998 verbrak Wim Kerkhove (de poppenspeler van Pantijn), na veel perikelen, de subsidierelatie met de Gemeente Amsterdam en werd voor drie jaar gesponsord door de BankGiroLoterij. Wim Kerkhove zocht al langere tijd een (of meerdere) opvolger(s). In 2000 droeg hij de Poppenkast van de Dam (inclusief een driejarige verlenging van het sponsorcontract) over aan zijn leerling Misha Kluft, die tot in 2007 de traditie voortzette.

De traditie wordt voortgezet vanaf zomer 2012. Acht leerlingen van Wim Kerkhove zullen bij toerbeurt een voorstelling spelen met Jan Klaassen en Katrijn in de poppenkast op de Dam.

Meer informatie over de traditie van de poppenkast op de Dam vindt u Hier.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Minoes - Theatergroep Shuttle - 1983-01-19
Globetrotter - de wereld springt op krukken - Pantijn Poppentheater - Poppenkast van de Dam - 1987-11-24
Stadse fratsen - Pantijn Poppentheater - Poppenkast van de Dam - 1988-04-22
Jan Soldaat - Pantijn Poppentheater - Poppenkast van de Dam - 1989-04-01
Santekwan - Pantijn Poppentheater - Poppenkast van de Dam - 1990-03-11
Drijfsijssie - Pantijn Poppentheater - Poppenkast van de Dam - 1992-06-03
Jan Klaassen en Katrijn - Pantijn Poppentheater - Poppenkast van de Dam - 1994-04-24
Cirque des étoiles - Stichting Feike Boschma - 2004-09-10

Video

Wim Kerkhove, de meester zelf, speelt een stukje met Jan Klaassen. Dit om de vergadering te openen. De eerste vergadering om te zien of de poppenkast weer terug kan komen op de Dam in Amsterdam.

Bronnen