Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


The Kingdom is een opera van Robert Robertson op een libretto van de componist. Het werk is gebaseerd op het The Kingdom of this World van Alejo Carpentier.

Wereldpremière: 13 januari 1984, De Engelenbak, Amsterdam, Amsterdam

Context

The Kingdom kun je beschouwen als een voorbeeld van herinterpretatie van het koloniale verleden waarin rituelen, winti en Afrikaanse dans een grote rol spelen.

De voorstelling werd gespeeld door amateurs.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


   Muzikale uitvoering: Enrique Cruz, Frank Grasso, Eugène Boereveen en Robby Gillis

   Overige betrokkenen

   Artistieke leiding: Rufus Collins

   Scènefoto's

   Video

   The Kingdom, De Engelenbak, Amsterdam 1984. Collectie TIN.

   Tekstboek

   Engelenbak1.jpg Engelenbak2.jpg

   Bron: Archief Michiel van Kempen. N.B. Klik op de afbeelding, en vervolgens op Volledige Resolutie om de tekst te lezen.

   Zie ook

   Bronnen

   • Productiedatabase
   • N. van der Geest, Een Onstuitbaar Hart, september 1981: Rufus Collins geeft zijn eerste les bij STIPT, in: Kunsten in beweging 1980-2000, cultuur en migratie in Nederland, pag. 37-59, Buikema. R. en Meijer, M. (red.) Sdu Uitgevers, Den Haag, 2004