De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamAnouk Saleming
Geboren20 juli 1977
BeroepRegisseur, Schrijver
DisciplineToneel
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Anouk Saleming (1977) is een toneelschrijster, regisseuze en dramaturge. Zij studeerde in 1999 af als Docent Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. In 2003 rondde ze bovendien de opleiding dramaschrijven af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Samen met Daniëlle Bouwmeester, Marieke Küttschreutter en Isabella Lässer richtte ze in 2000 'Komma4' op; een gezelschap dat zich richt op zowel beweging- als op teksttheater. Deze benadering laat zijn sporen na in de teksten van Saleming; haar personages zijn opvallend kort van stof en bevinden zich in hele concrete, eenvoudige conflictsituaties. Het gebruik van een minimaal aantal goedgekozen en heldere plotlijnen, geeft haar teksten een uitgesproken open karakter, dat bewust ruimte laat voor andere theatrale vormen.

Saleming heeft zich vooral ontwikkeld als schrijfster voor jeugdtheater, waarbij ze een grote verscheidenheid aan onderwerpen aanroert; van sterfelijkheid en ouder worden - in Het Huis van de Blauwe Dames - tot vriendschap en eenzaamheid - in Zandmannen. In 2005 kreeg zij het Charlotte Köhler Stipendium toegekend.

In 2012 won zij de Kaas & Kappes toneelschrijfprijs voor haar stuk Runnin' blue.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Bronnen