Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Een foto van tijdens de productie van Shade met daarop de spelers uit de voorstelling: Majorie Bosten, Steven Daniels, Maarten van Hinte en onderaan Rufus Colins

Shade is een voorstelling die zijn invloeden haalt uit de hiphop- en ballroomcultuur. Twee culturen die in de tijd van de première van Shade ondergrondse subculturen waren. De voorstelling is geïnspireerd op de documentaire Paris is Burning van Jennie Livingston.

Verhaal

De opzet van de voorstelling is een House, bestaand uit een moeder en haar drie kinderen. Hierbij zijn alle mensen uit het huis transseksueel en vormen ze hun eigen familie zonder bloedrelatie. Aan het begin van het stuk verlaat de moeder hen en blijven de kinderen alleen over. De voorstelling beschrijft hoe de kinderen hiermee omgaan terwijl de moeder vanuit het publiek hun bekijkt. Shade neemt vooral de thema’s van zelfacceptatie, moeilijk verleden en gemaakte familie over van uit de ballroomcultuur zoals gepresenteerd in Paris is Burning.

Context

De hiphopcultuur heeft invloed gehad op het maakproces van de voorstelling. Maarten van Hinte beschreef dit maakproces in het jaarboek van stichting Made in da Shade, de co-producent van de voorstelling, als:

“Zoals de soundtrack is gemaakt, is ook de voorstelling gemaakt. Het materiaal kon alles zijn: spel, beweging (dans en mime), muziek, filmclips, videobeelden, teksten, foto’s, van alles, overal vandaan. Dat leverde weer een hele reeks scenes op, nog zonder concrete samenhang. Daar gingen we mee ‘mixen’, letterlijk, zoals een dj grooves en beats mixt. Uit die mix destilleerde wij de structuur en het script, die samen de kapstok vormden van Shade. De mimewerkwijze die Marjorie op school had meegekregen en die gold als experimenteel, koppelden we zo aan de filosofie, de muzikaliteit en de brutaliteit van de hiphop.”

De moeder werd gespeeld door Rufus Collins, die de leraar was van Marjorie Boston en Maarten van Hinte. Dit was de laatste voorstelling gespeeld door Rufus Collins: hij overleed aan aids nadat de voorstelling de eerste tour had afgerond.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Vastlegging

      VVLogohome.jpg

      Bronnen