Zeur Niet! Overzicht video-interviews

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

AP Zeurniet Facebook-omslag.jpg

Route tentoonstelling Zeur Niet (ontwerp Studio Pam Studio Ingeborg Scheffers).png

Klik op onderstaande links om naar één van de zalen te gaan.

Overzicht video-interviews

In het kader van de tentoonstelling zijn er nieuwe interviews opgenomen met theatermakers van toen en nu, die allemaal een band hebben met het repertoire van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Deze veertien gesprekken zijn voor de tentoonstelling verwerkt tot dertig korte video's over uiteenlopende onderwerpen. Op deze pagina vind je een overzicht van deze interviews. Bij de verschillende zalen via het menu hierboven vind je tevens de video's die in de betreffende zaal zichtbaar waren.

Overzicht interviews

Onderstaande opsomming biedt een overzicht van alle video's die in de loop van de tijd op de website zullen worden geplaatst. Zodra er een video wordt toegevoegd, wordt de bijbehorende titel in het overzicht hieronder aanklikbaar.

De producties

Heerlijk duurt het langst (1965)

In 1965 ging de allereerste musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in première: Heerlijk duurt het langst.
Jan Beutener was gevraagd om de voorstelling vorm te geven, en Gislebert Thierens werd als company manager gevraagd om het tweede seizoen mee te werken aan de voorstelling. Regisseur Paul van Ewijk, producent Hans Cornelissen en actrice Lone van Roosendaal maakten in 2015 een nieuwe versie van het stuk, en vertellen wat het zo'n sterke musical maakt.


En nu naar bed (1971)

Na de eerste succesvolle musical Heerlijk duurt het langst volgt in 1971 de tweede musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink: En nu naar bed, met hoofdrollen voor onder andere Mary Dresselhuys, Conny Stuart, Frans Halsema en Jenny Arean.

Medeproducent Gislebert Thierens en vormgever Jan Beutener blikken terug op de voorbereiding, het succes, en de poging om het stuk naar New York te brengen.


Wat een planeet (1973)

In 1973 ging de derde musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in première: Wat een planeet. Producent Gislebert Thierens en vormgever Jan Beutener vertellen meer over de totstandkoming van de voorstelling en het bezoek van koningin Juliana. Acteur Willem Nijholt blikt terug op zijn eerste ontmoetingen met Annie M.G. Schmidt en regisseur Paddy Stone.


Foxtrot (1977)

Met Foxtrot behaalden Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink een van hun grootste successen. De combinatie van inhoudelijke thematiek zoals abortus, homoseksualiteit en de dreigende oorlog enerzijds, en anderzijds de glitter en het spektakel, maakte de voorstelling tot een van de hoogtepunten uit hun repertoire.

Acteurs Willem Nijholt en Gerrie van der Klei, producent Gislebert Thierens en vormgever Jan Beutener blikken terug op het productie- en repetitieproces van 'Foxtrot'.


Over de bal masqué-kostuums uit Foxtrot

Producent John de Crane was niet tevreden met de oorspronkelijke kostuums van de bal masquéscene in 'Foxtrot'. Op verzoek maakte Jan Beutener voor het tweede speelseizoen nieuwe kostuums, en hij mocht uitpakken. Hoe ging dat proces in zijn werk? Hij vertelt erover, evenals mede-producent Gislebert Thierens, die de bewaking over het budget had.

De kostuums zijn op zaal in de tentoonstelling te bewonderen.


Madam (1981)

In Madam plaatsen Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink de feministen tegenover de prostituees. Mede-producent Gislebert Thierens en vormgever Jan Beutener vertellen over het vooronderzoek van Jan en Annie M.G. Schmidt in het chique bordeel Yab Yum, en hoe de twee werelden op het toneel werden vormgegeven.

De dader heeft het gedaan (1983)

Annie M.G. Schmidt wilde eens wat anders: de zesde musical zou een detective op toneel worden, met de titel De dader heeft het gedaan. Dit bleek een grotere uitdaging dan gedacht. Bovendien overlijdt producent John de Crane in aanloop naar de première.

Acteur Hans van der Woude en vormgever Jan Beutener blikken terug op deze rumoerige aanloop.


Ping Ping (1984)

Ping ping (1984) werd de laatste musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Het gehoopte succes bleef uit. Acteurs Hans van der Woude en Gerrie van der Klei, en vormgever Jan Beutener kijken terug op de moeizame totstandkoming van de voorstelling, en het bijzondere lied dat Annie M.G. Schmidt voor Gerrie van der Klei schreef.


Heerlijk duurt het langst (1998)

In 1998 was de musical Heerlijk duurt het langst voor de tweede keer in de Nederlandse theaters te zien. Producent Gislebert Thierens, die bij de productie in 1965 als company manager betrokken was, bracht de musical terug naar het theater, met Jenny Arean en Jasperina de Jong afwisselend in de hoofdrol. Harry Bannink werkte enthousiast mee aan deze nieuwe versie.

Gislebert Thierens blikt terug op deze productie.


Heerlijk duurt het langst (2015)

In 2015 kwam Heerlijk duurt het langst voor de derde keer naar de theaters. Ditmaal werd het geproduceerd door Hans Cornelissen en zijn compagnon Ruud de Graaf, onder regie van Paul van Ewijk. Lone van Roosendaal vertolkte de hoofdrol van Marjan. Past het stuk nog wel bij deze tijd? En in hoeverre was het nodig om elementen aan te passen?


Was Getekend, Annie M.G. Schmidt (2017)

In 2017/2018 brachten producenten Joop van den Ende en Albert Verlinde de musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt naar het theater. Met het script van Dick van den Heuvel en de arrangementen van Ad van Dijk was veel van het repertoire van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink opnieuw in de theaters te horen.

De makers vertellen over de uitdagingen in het maakproces, het hergebruiken van repertoire en de onderliggende thematiek.


Theatermakers aan het woord

De mensen die we hebben gesproken, hebben allemaal een bepaalde band met de musicals en het repertoire van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Produceren

Hans Cornelissen over produceren

Als musicalproducent brengt Hans Cornelissen, samen met compagnon Ruud de Graaf, jaarlijks internationale hits en nieuwe oorspronkelijk Nederlandse musicals naar de theaters. In 2015 produceerde hij een nieuwe versie van Heerlijk duurt het langst. Hoe ziet hij zijn eigen rol als producent? En hoe is het om eigen voorstellingen te ontwikkelen?


Joop van den Ende over produceren

Joop van den Ende produceerde in 1988 zijn eerste musical Barnum, en heeft sindsdien het musicalgenre in Nederland op vele manieren professioneler gemaakt. Wat was voor hem de reden om musicals te gaan produceren? En hoe omschrijft hij zichzelf als producent?


Frank Sanders over produceren

Frank Sanders en Jos Brink schreven hun eigen musicals, speelden erin mee, en waren ook de producenten. Frank Sanders blikt terug op de uitdagingen en de verantwoordelijkheden die daarbij kwamen kijken.


Albert Verlinde over produceren

Als producent brengt Albert Verlinde sinds 1999 musicals in de Nederlandse theaters. Naast eigen bewerkingen van internationale shows, heeft hij ook veel oorspronkelijk Nederlandse musicals geproduceerd. In 2017 maakte hij, samen met Joop van den Ende, de musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. Hoe typeert hij zichzelf als producent? En waar moet een goede musical voor hem aan voldoen?


Schrijven

Paul van Ewijk over schrijven

Hoewel Paul van Ewijk vooral als regisseur werkzaam is, heeft hij ook verschillende musicals op zijn naam staan als auteur. In hoeverre laat hij zich inspireren door Annie M.G. Schmidt? En wat is voor hem belangrijk om van te voren te weten?


Dick van den Heuvel over schrijven

Dick van den Heuvel geldt als een van de snelste schrijvers binnen de Nederlandse musical. Tal van producties heeft hij op zijn naam staan, waaronder Was Getekend, Annie M.G. Schmidt (2017). Welke inspiratie haalt hij uit het werk van Annie M.G. Schmidt? En hoe pakt hij het schrijfproces aan?


Frank Sanders over schrijven

Frank Sanders en Jos Brink schreven samen een heel aantal musicals. Welke inspiratie haalde hij uit de bezoeken aan buitenlandse musicals? En welke thema's speelden een belangrijke rol in de musicals van hem en Jos Brink?


Regisseren

Paul van Ewijk over regisseren

Paul van Ewijk heeft al vele regies op zijn naam staan, waaronder de voorstelling Heerlijk duurt het langst uit 2015. Hoe pakt hij een nieuwe regie aan? En wat is voor hem als regisseur belangrijk?


Dick van den Heuvel over regisseren

Naast zijn werk als schrijver, is Dick van den Heuvel ook regelmatig als regisseur aan het werk. Hoe heilig is het script als hij zijn eigen voorstelling regisseert? En op welke manier komen zijn voorstellingen tot stand?


Componeren/arrangeren

Ad van Dijk over componeren/arrangeren

Ad van Dijk werkt al geruime tijd als componist en arrangeur binnen de Nederlandse musicalwereld. Voor Was Getekend, Annie M.G. Schmidt arrangeerde hij het bekende repertoire van Harry Bannink. Hoe gaat hij te werk als componist? En in hoeverre verschilt dat van het werken als arrangeur?


Vormgeven

Jan Beutener over vormgeven

Jan Beutener was als vormgever van het decor en/of kostuums betrokken bij bijna alle musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Wat was zijn signatuur?


Nalatenschap van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink

Betekenis van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink voor de Nederlandse musical

Met hun musicals vormen Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink de oorsprong van de Nederlandse musicaltraditie. Wat is de betekenis van hun werk voor de ontwikkeling van musical in Nederland? En wat kunnen we er vandaag de dag nog van leren?

Aan het woord komen producenten Hans Cornelissen, Joop van den Ende en Albert Verlinde, regisseur Paul van Ewijk, schrijver Dick van den Heuvel, en Hoogleraar Musical Millie Taylor.


Over het werk van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt is wereldberoemd in Nederland om de vele verschillende dingen die ze heeft gedaan. Verschillende theatermakers nemen haar musicals onder de loep. Wat maakt haar werk zo briljant?

Aan het woord: Hans Cornelissen, Joop van den Ende, Paul van Ewijk, Dick van den Heuvel, Gerrie van der Klei, Willem Nijholt, Lone van Roosendaal en Frank Sanders.


Over het werk van Harry Bannink

Harry Bannink is een van Nederlands bekendste componisten. Hij schreef duizenden nummers voor onder meer radio, televisie en theater, waaronder zeven musicals met Annie M.G. Schmidt. Wat maakt zijn werk zo bijzonder?

Aan het woord: Hans Cornelissen, Ad van Dijk, Joop van den Ende, Paul van Ewijk, Gerrie van der Klei, Willem Nijholt, Lone van Roosendaal, Gislebert Thierens en Hans van der Woude.


Professionalisering van het vak

Over opleidingen

Sinds de jaren '90 zijn er verschillende musicalopleidingen ontstaan waarop jong talent wordt opgeleid voor een leven in de schijnwerpers. De opleidingen zijn noodzakelijk om het niveau van de Nederlandse musical op peil te houden, maar leveren ook uitdagingen op. Is dat niveau wel te handhaven? En zijn er niet te veel opleidingen?
Producenten Hans Cornelissen, Albert Verlinde en Gislebert Thierens, regisseurs/auteurs Paul van Ewijk en Dick van den Heuvel en acteurs Gerrie van der Klei, Lone van Roosendaal en Frank Sanders (ook oprichter van de Frank Sanders Akademie) vertellen over de noodzaak en uitdagingen van Nederlandse musicalopleidingen.


Over Musical Awards

Dit jaar worden de Musical Awards voor de twintigste keer uitgereikt. Hoe is deze prijs ontstaan, en hoe heeft deze zich ontwikkeld? En wat is de prijs eigenlijk waard?

Producenten Hans Cornelissen, Joop van den Ende en Albert Verlinde, regisseur Paul van Ewijk, componist Ad van Dijk en actrices Gerrie van der Klei en Lone van Roosendaal vertellen er meer over.


Over subsidie voor musicalproductiehuizen

Het maken van nieuwe oorspronkelijk Nederlandse musicals kost geld; iets dat lang niet altijd beschikbaar is in het overwegend ongesubsidieerde musicalveld. Met M-Lab (2007-2015) en MusicalMakers (vanaf 2021) heeft de Nederlandse musical gesubsidieerde productiehuizen waar er tijd en geld is om nieuw materiaal te ontwikkelen.

Producent en subsidiënt Joop van den Ende, hoogleraar Millie Taylor, regisseur/auteur Dick van den Heuvel en actrice Gerrie van der Klei over het belang en de uitdagingen van deze gesubsidieerde productiehuizen.


Over de Joop van den Ende Leerstoel voor Musicaltheater

Sinds november 2020 bekleedt Millie Taylor de Joop van den Ende-leerstoel Musical aan de Universiteit van Amsterdam. Waarom is het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de Nederlandse musical? En wat hoopt Millie Taylor te bereiken?


Over veranderende thematiek in voorstellingen

In de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink speelt de actualiteit een belangrijke rol: verschillende maatschappelijke problemen worden expliciet aangekaart in de voorstellingen. Tegenwoordig heeft die expliciete maatschappijkritiek in Nederlandse musicals vaak plaatsgemaakt voor meer universele thema's, zoals liefde, acceptatie, en verlies, die in de hele voorstelling terug te vinden zijn.

Albert Verlinde, Hans Cornelissen, Paul van Ewijk, Ad van Dijk en Dick van den Heuvel filosoferen over de achterliggende oorzaken van deze thematische verschuiving.