De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VVLogohome.jpg

NaamFrank Sanders
Volledige naamFranklin Fonseca Balinge
Geboren15 mei 1946
Amsterdam
BeroepCabaretier
TrefwoordenCabaret

Tekstpierement: liedje op melodie 'Margootje', 1979, Jos Brink, Lucie de Lange, Frank Sanders. Uit: 100 jaar Carré: liedjes, chansons, scènes. Samenstelling: Jacques Klöters. Ter gelegenheid van de tentoonstelling 100 jaar Carré, Collectie TIN, 1987.

Biografie

Frank Sanders (1946) is een Nederlands cabaretier, acteur, zanger, regisseur, choreograaf en danser. Hij kreeg zijn opleiding aan de Kleinkunstakademie in Amsterdam. Vanaf zijn debuut op 10 november 1967 werkte hij enkele jaren samen met Jasperina de Jong. Eerst de musicals De Stunt en Sweet Charity, daarna de Jasperina Show. In die tijd richtte hij een eigen cabaretgezelschap op, Tekstpierement, waarbij later ook zijn levensgezel Jos Brink kwam werken. Uit die samenwerking ontstond een serie cabaretprogramma's en tot nu toe drie musicals. Naast zijn eigen programma's regisseerde en/of choreografeerde hij voorstellingen van Don Quishocking, Kabaret Boemerang en Marjan Berks Moeder en haar jongens, leidde hij een jongerenkoor en is hij als docent bewegingscompositie verbonden aan de Amsterdamse Kleinkunstakademie.

Samen met Steven Moonen richt hij in 1998 de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater op. Deze biedt een professionele, voltijdse opleiding van vier studiejaren voor het leren beheersen van het musicalvak. Naast deze opleiding hebben hij en Jos Brink ook nog een eigen musicalgroep voor jonge talenten gehad; Star.

Op 26 juli 2007 werd bekend dat Sanders' echtgenoot Jos Brink ongeneeslijk ziek was. Brink had darmkanker met uitzaaiingen in de longen, de lymfe en in het been. Hij overleed enkele weken later.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor het licht

Idem voor de productie productie

Scènefoto's

De Jasperina Show 195301.jpg De Jasperina Show 195298.jpg

De Jasperina Show, Cabaret Lurelei 1970. Foto: Particam Pictures. Copyright: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Externe Links

Bronnen