De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDick van den Heuvel
Geboren22 augustus 1956
Amsterdam
BeroepSchrijver, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Dick van den Heuvel (1956) is een Nederlandse schrijver van scenario's, boeken en theaterstukken. Van den Heuvel doorliep het Atheneum B en ging daarna als 17-jarige naar de Nederlandse Film en Televisie Academie. Daar studeerde hij af in 1978, waarna hij zich tot 1986 bezig hield met productieleiding en regieassistentie.

Voor het Amsterdamse amateurgezelschap Toetssteen schreef hij in die tijd al regelmatig toneelstukken, maar begin jaren negentig ging hij ook voor professionele gezelschappen en productiemaatschappijen scripts schrijven. Voor de KRO schreef hij de 13-delige jeugdserie De Legende van de Bokkerijders (die in 2006 op dvd is verschenen). Ook schreef hij de serie Nosmo King voor de NPS, Combat voor Veronica en samen met Stan Lapinski en Simon de Waal de serie Russen (waarvan een aantal seizoenen op dvd is uitgebracht).

Met Stan Lapinski en Henk Apotheker schreef Van den Heuvel de politieserie Van Speijk. Deze serie werd in 2006 en 2007 door Talpa uitgezonden. Hij heeft vier zogenaamde Telefilms op zijn naam staan: "Dat is nooit mijn naam geweest" (regie Eric Oosthoek), "De stilte van het naderen" (regie Stephan Brenninkmeijer), "Sloophamer" (regie Ger Poppelaars) en "Eigenheimers" (regie Pollo de Pimentel). Verder schreef hij, samen met Simon de Waal, vier thrillers over de speurder-apotheker C.J. van Ledden Hulsebosch, waarvan de titels zijn: "Moord in Tuschinski", "De Wraak van de Keizer", "Spelen met Vuur" en "De Rembrandtcode" (alle bij Uitgeverij De Fontein).

De reeks religieuze thrillers over de politiepastor Cas Wulffers (hoofdpersoon van de televisieserie Missie Warmoesstraat die hij samen met Simon de Waal bedacht) is eveneens geschreven door Van den Heuvel. Het zevende deel ("De Doodshoofdvlinder") verscheen in 2007. Voor het theater bewerkte hij kinderboeken als De Zevensprong en De Brief voor de Koning (beiden van Tonke Dragt) en "De Griezelbus" en "Dolfje Weerwolfje" (beiden van Paul van Loon) tot musicals. Ook was hij de bewerker van Jan Wolkers' roman Turks Fruit die als musical in seizoen 2005/2006 drie Musical Awards won, waaronder Beste Kleine Musical.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan die hij heeft geregisseerd, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Externe link

Zie ook Wikipedia

Bronnen