Zeur Niet! Zaal 8 - De nalatenschap van Schmidt/Bannink

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

AP Zeurniet Facebook-omslag.jpg

Route tentoonstelling Zeur Niet (ontwerp Studio Pam Studio Ingeborg Scheffers).png

Klik op onderstaande links om naar één van de zalen te gaan.

Zaal 8 - De nalatenschap van Schmidt/Bannink

In de voetsporen

De Schmidt/Bannink-musicals behoren tot het Nederlands erfgoed. Met bewerkte scripts en nieuwe muzikale arrangementen of verloren gewaande liedjes keren ze nog regelmatig terug. Ook worden Annie en Harry geëerd met liedjesprogramma’s en krijgt Annie zelfs een eigen biografische musical. De musicalliedjes zijn daarin uitgebreid vertegenwoordigd.

Een nieuwe generatie producenten en makers treedt in de voetsporen van Annie en Harry en zet de Nederlandse musicaltraditie voort. Jos Brink, Frank Sanders en Henk Bokkinga pakken in de jaren ’80 en ‘90 uit met maatschappijkritische entertainmentmusicals geënt op Nederlandse verhalen. Rond diezelfde tijd ontketent Joop van den Ende met de import van Angelsaksische megaproducties een ware musical-boom. Ook zorgt hij met oorspronkelijke werken als Cyrano, 3 Musketiers en Ciske de Rat voor nieuw Nederlands musicalrepertoire.

Albert Verlinde produceert aan het begin van deze eeuw herkenbare Nederlandse titels als Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? en Doe maar!. Later komen daar de producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen bij, die zich naast buitenlandse titels toeleggen op het creëren van Nederlandse musicals, zoals Op hoop van zegen en Adèle, Conny en Jasperina - De grote drie.


Heerlijk nog het langst

In 1998 wordt voor het eerst een musical van Annie en Harry hernomen. John de Cranes voormalige compagnon Gislebert Thierens produceert een nieuwe versie van Heerlijk duurt het langst. Jasperina de Jong en Jenny Arean spelen afwisselend de hoofdrol. Cabaretier Ivo de Wijs bewerkt het script; hij voert het tempo op en werkt gedateerdheden weg. Zo wordt de vader die in het lied ‘Op een mooie Pinksterdag’ aangemerkt werd als ‘nul’ eindelijk een ‘lul’. ‘Want,’ zegt Harry, ‘zo was het ook bedoeld. Hijzelf grijpt de gelegenheid aan om het door hem verfoeide nummer ‘Oe’ eruit te halen.

Voor het eerst klinkt het titelnummer dat de originele productie niet haalde. Ook als de musical in 2015 door De Graaf & Cornelissen Entertainment voor de tweede keer wordt hernomen is te horen: ‘heb geen remmen / heb geen angsten / heerlijk, heerlijk duurt het langste’. Als er één echte Nederlandse musicalklassieker is, dan moet het Heerlijk duurt het langst zijn.

In 2001 wordt Foxtrot hernomen.

Video-interviews

In deze zaal waren zowel interviews te zien die ingingen op verschillende musicals, als op de betekenis van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink voor de ontwikkeling van de Nederlandse musical.

Betekenis van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink voor de Nederlandse musical

Met hun musicals vormen Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink de oorsprong van de Nederlandse musicaltraditie. Wat is de betekenis van hun werk voor de ontwikkeling van musical in Nederland? En wat kunnen we er vandaag de dag nog van leren?

Aan het woord komen producenten Hans Cornelissen, Joop van den Ende en Albert Verlinde, regisseur Paul van Ewijk, schrijver Dick van den Heuvel, en Hoogleraar Musical Millie Taylor.


Over het werk van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt is wereldberoemd in Nederland om de vele verschillende dingen die ze heeft gedaan. Verschillende theatermakers nemen haar musicals onder de loep. Wat maakt haar werk zo briljant?

Aan het woord: Hans Cornelissen, Joop van den Ende, Paul van Ewijk, Dick van den Heuvel, Gerrie van der Klei, Willem Nijholt, Lone van Roosendaal en Frank Sanders.


Over het werk van Harry Bannink

Harry Bannink is een van Nederlands bekendste componisten. Hij schreef duizenden nummers voor onder meer radio, televisie en theater, waaronder zeven musicals met Annie M.G. Schmidt. Wat maakt zijn werk zo bijzonder?

Aan het woord: Hans Cornelissen, Ad van Dijk, Joop van den Ende, Paul van Ewijk, Gerrie van der Klei, Willem Nijholt, Lone van Roosendaal, Gislebert Thierens en Hans van der Woude.


Heerlijk duurt het langst (1998)

In 1998 was de musical Heerlijk duurt het langst voor de tweede keer in de Nederlandse theaters te zien. Producent Gislebert Thierens, die bij de productie in 1965 als company manager betrokken was, bracht de musical terug naar het theater, met Jenny Arean en Jasperina de Jong afwisselend in de hoofdrol. Harry Bannink werkte enthousiast mee aan deze nieuwe versie.

Gislebert Thierens blikt terug op deze productie.


Heerlijk duurt het langst (2015)

In 2015 kwam Heerlijk duurt het langst voor de derde keer naar de theaters. Ditmaal werd het geproduceerd door Hans Cornelissen en zijn compagnon Ruud de Graaf, onder regie van Paul van Ewijk. Lone van Roosendaal vertolkte de hoofdrol van Marjan. Past het stuk nog wel bij deze tijd? En in hoeverre was het nodig om elementen aan te passen?


Was Getekend, Annie M.G. Schmidt (2017)

In 2017/2018 brachten producenten Joop van den Ende en Albert Verlinde de musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt naar het theater. Met het script van Dick van den Heuvel en de arrangementen van Ad van Dijk was veel van het repertoire van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink opnieuw in de theaters te horen.

De makers vertellen over de uitdagingen in het maakproces, het hergebruiken van repertoire en de onderliggende thematiek.