Zeur Niet! Zaal 9 - Professionalisering van de musical
Klik op onderstaande links om naar één van de zalen te gaan.
- Zeur Niet! Hoofdpagina
- Zeur Niet! Zaal 1 - Introductie met hoogtepunten uit de musicalgeschiedenis
- Zeur Niet! Zaal 2 - Heerlijk duurt het langst
- Zeur Niet! Zaal 3a - De makers van de musicals
- Zeur Niet! Zaal 3b - En nu naar bed
- Zeur Niet! Zaal 3c - Wat een planeet
- Zeur Niet! Zaal 4 - Foxtrot
- Zeur Niet! Zaal 5 - Protest! - Onrust rondom Madam
- Zeur Niet! Zaal 6 - Madam
- Zeur Niet! Zaal 7a - De dader heeft het gedaan
- Zeur Niet! Zaal 7b - Ping ping
- Zeur Niet! Zaal 8 - De nalatenschap van Schmidt/Bannink
- Zeur Niet! Zaal 9 - Professionalisering van de musical
- Zeur Niet! Overzicht video-interviews
- Zeur Niet! Colofon
Zaal 9 - Professionalisering van de musical
De musical is in Nederland mede dankzij het pionierswerk van Annie en Harry en het creatieve team daaromheen uitgegroeid tot een serieuze kunstvorm. Sinds de hoogtijdagen van de Schmidt/Bannink-musicals is het genre door andere makers en producenten steeds verder geprofessionaliseerd. Waar Paddy Stone soms nog moest werken met ongetrainde zangers en dansers, zijn er tegenwoordig diverse specialistische musicalopleidingen waar triple threats worden geschoold.
En waar John de Crane meestal zonder resultaat ijverde voor financiële ondersteuning, wordt de noodzaak van subsidie voor dit genre inmiddels erkend door de Raad voor Cultuur. Met eerder het M-Lab en sinds 2021 MusicalMakers in de culturele basisinfrastructuur is er nu structurele overheidssteun voor nieuwe musicals van opkomende makers. Door crossovers tussen genres verdwijnen traditionele ideeën over ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur. Musicals worden serieus beschreven in boeken en scripties. Met de aanstelling van een Bijzonder Hoogleraar Musical aan de Universiteit van Amsterdam is de musical nu ook officieel erkend door de academische wereld. Dit alles draagt bij aan een vruchtbare voedingsbodem die optimistisch stemt over de toekomst van de Nederlandse musical.
Opleidingen
Sinds de jaren '90 zijn er verschillende musicalopleidingen ontstaan waarop jong talent wordt opgeleid voor een leven in de schijnwerpers. De opleidingen zijn noodzakelijk om het niveau van de Nederlandse musical op peil te houden, maar leveren ook uitdagingen op. Is dat niveau wel te handhaven? En zijn er niet te veel opleidingen?
Producenten Hans Cornelissen, Albert Verlinde en Gislebert Thierens, regisseurs/auteurs Paul van Ewijk en Dick van den Heuvel en acteurs Gerrie van der Klei, Lone van Roosendaal en Frank Sanders (ook oprichter van de Frank Sanders Akademie) vertellen over de noodzaak en uitdagingen van Nederlandse musicalopleidingen.
De Musical Awards
Dit jaar worden de Musical Awards voor de twintigste keer uitgereikt. Hoe is deze prijs ontstaan, en hoe heeft deze zich ontwikkeld? En wat is de prijs eigenlijk waard?
Producenten Hans Cornelissen, Joop van den Ende en Albert Verlinde, regisseur Paul van Ewijk, componist Ad van Dijk en actrices Gerrie van der Klei en Lone van Roosendaal vertellen er meer over.
Subsidie voor musicalproductiehuizen
Het maken van nieuwe oorspronkelijk Nederlandse musicals kost geld; iets dat lang niet altijd beschikbaar is in het overwegend ongesubsidieerde musicalveld. Met M-Lab (2007-2015) en MusicalMakers (vanaf 2021) heeft de Nederlandse musical gesubsidieerde productiehuizen waar er tijd en geld is om nieuw materiaal te ontwikkelen.
Producent en subsidiënt Joop van den Ende, hoogleraar Millie Taylor, regisseur/auteur Dick van den Heuvel en actrice Gerrie van der Klei over het belang en de uitdagingen van deze gesubsidieerde productiehuizen.
Over de Joop van den Ende Leerstoel voor Musicaltheater
Sinds november 2020 bekleedt Millie Taylor de Joop van den Ende-leerstoel Musical aan de Universiteit van Amsterdam. Waarom is het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de Nederlandse musical? En wat hoopt Millie Taylor te bereiken?
Veranderende thematiek in voorstellingen
In de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink speelt de actualiteit een belangrijke rol: verschillende maatschappelijke problemen worden expliciet aangekaart in de voorstellingen. Tegenwoordig heeft die expliciete maatschappijkritiek in Nederlandse musicals vaak plaatsgemaakt voor meer universele thema's, zoals liefde, acceptatie, en verlies, die in de hele voorstelling terug te vinden zijn.
Albert Verlinde, Hans Cornelissen, Paul van Ewijk, Ad van Dijk en Dick van den Heuvel filosoferen over de achterliggende oorzaken van deze thematische verschuiving.