De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif


Albertus Casparus Maria (Albert) Verlinde

NaamAlbert Verlinde
Geboren25 april 1961
's-Hertogenbosch
BeroepActeur, Presentator, Producent
TrefwoordenCabaret, Musical
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Albert Verlinde (1961) is een Nederlands presentator. Verder is hij werkzaam als theaterproducent.

Na de Havo ging hij aan de Academie voor Kleinkunst studeren. Tijdens die studie werd hij voor de musical ‘t Misverstand', die hij samen met Erna Sassen had geschreven, bekroond met de Kreativiteitsprijs. Verlinde studeerde in 1984 af aan de Academie voor Kleinkunst.

Vervolgens startte hij in 1984 onder toeziend oog van Jos Brink en Frank Sanders de cabaretgroep Boemerang. Verlinde schreef vier avondvullende stukken en speelde er zelf ook in mee. Boemerang bestond uit Verlinde zelf, Dick Cohen, Edna Kalb en op de piano Ad van Dijk. In 1985 kwamen Annemarie Henselmans en Irene Kuiper erbij.

Vanaf 1987 was hij naast artiesten als Vera Mann, Jasperina de Jong en Loeki Knol te zien in onder meer de musicals Berlin to Broadway with Kurt Weil, Me and my Girl, My Fair Lady, Barnum en Follies in Concert.

In 1989 maakte Verlinde de overstap naar de televisie. Achter de schermen werkte hij bij de AVRO als producent en redacteur. In 1992 verhuisde hij naar de commerciële zender RTL 4 om daar het programma Showtime te presenteren. Enkele jaren later werd hij door SBS 6 gecontracteerd voor onder andere Showbizz, Show en zo, en Hart van Nederland. Vanaf 2001 is hij vast panellid in het populaire showbizz-programma RTL Boulevard bij RTL 4.

Naast zijn televisiewerk was Verlinde radiopresentator bij de voormalige commerciële radiozender Noordzee 100.7 FM, schrijft hij columns voor onder andere roddelblad Privé en is hij eigenaar van het bedrijf V&V Entertainment. In zijn studententijd was hij twee jaar lang freelance sportverslaggever bij de krant in zijn woonplaats, het Brabants Dagblad. Verlinde was specialist amateurvoetbal.

Toen Verlinde in 1998 op het idee kwam om een musical te maken over Edith Piaf met Liesbeth List in de hoofdrol, vroeg hij vriend Roel Vente of die met hem een nieuw theaterbedrijf wilde beginnen. In 1999 werd V&V Entertainment opgericht waarin Verlinde als Creatief Directeur verantwoordelijk werd voor de stukken die gebracht worden en de sterren die daarin stralen. Samen met Jon van Eerd zette hij de klucht weer op de theaterkaart. Die samenwerking is na een aantal producties om onverklaarbare redenen abrupt beëindigd.

De kwaliteit van Verlindes journalistiek is door de jaren heen meerdere keren in twijfel getrokken door collega journalisten. Verschillende bekende Nederlanders willen na een aanvaring met Verlinde niet langer door zijn team worden gevolgd of samenwerken. Verlinde laat zijn macht vaak niet onbetuigd en kraakt regelmatig 'afvalligen' af. In september 2006 raakt Verlinde in opspraak, doordat hij Mariska Hulscher voor "hoer" uitmaakte naar aanleiding van haar scheiding na twee maanden huwelijk. Verlinde heeft bij een aantal bekende Nederlanders een slechte reputatie gekregen. Zo gaf Patty Brard hem de bijnaam Kwalbert Verlinke. Zij introduceerde deze bijnaam in een ruzie in haar eigen programma Patty's Posse. De bijnaam werd hierna ook door anderen gebruikt, zoals Robert Jensen.

Verlinde is altijd open geweest over zijn homoseksualiteit. Tijdens de programma's die hij presenteert maakt hij bijvoorbeeld regelmatig opmerkingen over de mannelijke personen die in zijn nieuwsberichten de revue passeren en dat heeft hem de bijnaam 'de valse roddelnicht van Hilversum' opgeleverd. Sinds 29 april 2010 is Verlinde Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Verlinde is sinds 29 juni 2001 getrouwd met VVD-politicus Onno Hoes, sinds 1 november 2010 burgemeester van Maastricht. Het paar woont sinds 2003 in Cromvoirt, een dorpje vijf kilometer ten zuiden van Verlinde's geboorteplaats 's-Hertogenbosch.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor de productie

Bronnen