De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Is een Engelse lichtontwerper die in Nederland van grote invloed is geweest voor de onwikkeling van het beroep en het artistieke / creatieve gebruik van belichting in theaterproducties en –evenementen. Hij overleed, veertig jaar oud, op 1 september 1991 als gevolg van een auto-ongeluk .

Na een eerste kennismaking met Nederland voor de solotoneel-productie Mijn held Tsjitsjikow door Henk van Ulsen, werd Steve Kemp in 1978 door Franz Marijnen gevraagd om voor zijn prodcutie Het balkon de belichting te verzorgen. Deze samenwerking, met o.a. Jean-Marie Fiévez als decorontwerper beviel zo goed dat hij vervolgens betrokken werd bij alle verdere producties van Franz Marijnen. Door de omvang van zijn werk in Nederland, besloot zijn Engelse werkgever daarop een kantoor in Nederland te vestigen, maar toen dat drie jaar later moest sluiten, vestigde hij zich definitief in Nederland als zelfstandig lichtontwerper. Steve Kemp werkte vervolgens ook met andere theatermakers zoals Karst Woudstra en Ton Lutz, alsmede voor het lichtontwerp van diverse musicals, opera’s en shows, waaronder het grote evenement van Lee Towers in Ahoy in 1986. Behalve in Nederland en Vlaanderen bleef hij ook verder internationaal gevraagd worden als lichtontwerper.

Steve Kemp was in Nederand van grote invloed op de ontwikkeling van belichters tot creatief lichtontwerper door de wijze waarop hij zijn kennis en ervaring met hen deelde. Voorts ontwikkelde hij het concept voor het z.g. Steve Kemp-schaaltheater: een laboratoriumtheater op schaal 1:4, waarmee tevoren allerlei lichteffecten uitgeprobeerd kunnen worden. Dit concept werd als eerbetooon aan hem, na zijn dood gerealiseerd door het toenmalige toeleverings bedrijf van belichtings-regelapparatuur BEO van Reind Brackman.

Steve Kemp volgde in Engeland een theatertechnische opleiding aan de London Academy of Music & Dramatic (LAMDA), maar ontwikkelde zich artistiek in de praktijk bij zijn werkgever Theatre Projects en met name als assistent van Joe Davis een van de legendarische pioniers op het gebied van lichtontwerp in Engeland.

Theater/Dans

Voor een overzicht van zijn lichtontwerpen in Nederland zie: Lichtontwerpen van Steve Kemp

Film

TV

Overig

Trivia

Anecdote: De komst van Steve Kemp naar Nederland was mede het gevolg van onenigheid binnen het RO-theater, waar Franz Marijnen eerst een Franse lichtontwerper wilde engageren. Zijn staf was van mening dat de Franse taal, die dan noodzakelijker wijze gebruikt zou moeten worden, een struikelblok zou vormen voor een vruchtbare samenwerking. Na enig zoeken werd Steve Kemp als alternatief aangedragen.

Externe Links

Artikel uit het vakblad Zichtlijnen: Het Steve Kemptheater en de Nederlandse inzending naar de Praagse Quadriënale 1995

Voor het Steve Kemp schaaltheater zie: Steve Kemp schaaltheater

Bronnen