De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Informatie

NTGent of NT Gent is een vooraanstaand Belgisch toneelgezelschap, gevestigd in de stad Gent, opgericht in 1965 en werd toen voluit Nederlands Toneel Gent genoemd. De Koninklijke Nederlandse Schouwburg te Gent is het vaste podium van het gezelschap.

Vanuit zijn thuisbasis, de schouwburg aan het Sint-Baafsplein, in het hart van de stad, tussen kathedraal, belfort en stadhuis, trekt het met zijn ensemble van Vlaamse en Nederlandse topacteurs de wijde wereld in. NTGent maakt er een erezaak van om theater te brengen tot in alle uithoeken van het eigen taalgebied, maar is ook een graag geziene gast en actieve partner op het internationale toneel, van het Festival d'Avignon, de RuhrTriennale, het Athens Festival of de Wiener Festwochen tot in steden als Sydney, New York, Moskou, Zagreb en Seoel.

NTGent wil theater brengen dat ontroert, uitdaagt en bevreemdt. Vanuit de overtuiging dat theater onovertroffen blijft als sociale ruimte die verdraagzaamheid hoog in het vaandel voert, als mentale ruimte waar
de meest uiteenlopende wereldbeelden vreedzaam met elkaar kunnen clashen, als artistieke ruimte waarin openheid voor nieuwe ideeën het begin vormt van een nieuw verhaal, met oog op de wereld van vandaag en steeds bereid tot kruisbestuivingen met de andere kunsten.

De artistieke leiding van NTGent is in handen van acteur Wim Opbrouck, die in 2010 de fakkel overnam van regisseur Johan Simons toen die intendant werd van de Münchner Kammerspiele. Met veel verve houdt Opbrouck de naam hoog van dit in 1965 opgerichte gezelschap, als goede huisvader van een meer dan 100-jarige schouwburg met een immer jong ensemble.

Voorstellingen in Nederland (archief)

Een overzicht van de producties van deze theaterorganisatie in Nederland te zien zijn geweest, al of niet in samenwerking met andere internationale podiumkunst-organisaties en waarbij het gezelschap als co-producent optrad.

Idem de producties, die geregistreerd zijn onder de naam Nederlands Toneel Gent

Idem de producties, die geregistreerd zijn onder de naam NT Gent

Externe Links

Meer informatie, zie

Bronnen