Publiek - Mithras Produkties BV - 1986-10-29
Titel | Publiek |
---|---|
Producent | Mithras Produkties BV |
Discipline | amusementsvorm |
Onderwerp | musical |
Premièredatum | 29 oktober 1986 |
Seizoen | 1986/1987 |
Locatie | Stadsschouwburg, Amsterdam (1894) |
Productierecord (Axiell) | Catalogus Theatercollectie |
- Klik op de button om je afbeeldingen te uploaden!
De musical Publiek was in het seizoen 1986/1987 te zien in de Nederlandse theaters, en is geschreven door Seth Gaaikema.
Verhaal
In de voorstellingen worden vele bekende Nederlandse acteurs uit de theater- en televisiewereld ‘toevallig’ uit het publiek gehaald en gaan vervolgens allemaal een personage uitspelen. Eenmaal op het podium moedigt ceremoniemeester Henri de personages aan om een onthulling over hun privéleven te doen.
De manier waarop het verhaal zich ontwikkelt doet denken aan een soort therapeutische groepssessie, waarin iedereen om beurten het hart kan luchten. In de musical worden zeer uiteenlopende onderwerpen naar voren gebracht, zoals seksuele frustratie, homoseksualiteit, macho-gedrag, het journalistenvak, een roomse of reformeerde jeugd, ijdelheid, opgesloten zijn in het huwelijk, huwelijksproblemen, eenzaamheid, en frustratie op het gebied van vriendschap, liefde en familierelaties; ofwel vrijwel alle “complicaties en frustraties van het menselijk ras” zoals dit in een van de liedjes in de musical wordt bezongen.
Met name in het eerste deel heeft deze dramatische musical een vrolijk tintje door vrolijke liedjes en swingende dansen. In het tweede deel wordt het verhaal dramatischer en emotioneler met veel kleinkunst muziek al wordt dat soms nog afgewisseld met echte shownummers. De frustraties lopen soms zo hoog op dat ze eindigen in hevige woede-uitbarstingen. Daarom worden de sterke emoties van de personages hier en daar afgewisseld met komische opmerkingen. De musical eindigt met de woorden ‘ieder van U had hier vanavond op het podium kunnen staan’, waarmee de les naar voren komt dat het belangrijk is met mensen te praten over je persoonlijke problemen.
Context
Het idee voor de voorstelling ontstond bij Seth Gaaikema en Bob Zimmerman na het zien van verschillende jonge talentvolle mensen op diverse kleine podia. Omdat er halverwege de jaren tachtig zoveel jonge, talentvolle kleinkunstenaars rondliepen in Nederland, besloot Seth Gaaikema een musical te maken voor juist deze groep mensen. Vanuit daar kwam bij de makers (Seth Gaaikema en Bob Zimmerman) een idee op om voor een groep uit de nieuwe generatie een nieuwe voorstelling te maken. De regisseur (Willem Nijholt) en de choreograaf (Lindsay Dolan) ontmoetten elkaar voor het eerst in Londen om de ideeën te bespreken, die later in een hechte samenwerking uitgevoerd zouden worden. Frank Raven is op basis van hun plannen aan de slag gegaan met het decor en de kostuums.[1]
Betrokkenen
De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.
Auteurs en makers
NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.
Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
- Auteur: Seth Gaaikema
- Liedteksten: Seth Gaaikema
- Muziek: Bob Zimmerman
- Regie: Willem Nijholt
- Choreografie: Lindsay Dolan
- Muzikale leiding: Alan Evans
- Decor: Frank Raven
- Kostuums: Frank Raven
- Licht: Steven Kemp
- Licht: Erik Verwaaijen
Rolverdeling en uitvoerenden
NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.
Serge Henri Valcke - Henri
Marjolein Sligte - Norma
Allard van der Scheer - Kritikus
Simone Kleinsma - Tet
Hein van Beem - Hans Eric
Jan Elbertse - Bob
Marloes van den Heuvel - Myrjam
Victor van Swaay - Kees
Erna Sassen - Winnie
Annette Nijder - Miep
Muzikale uitvoering: Gerrit Jan Binkhorst - blaasinstrumenten, Michiel Koperdraat - basgitaar, Carlo van der Put - toetsen, Alan Evans - toetsen en André Hoekstra - drums
Vastlegging
- Fotografie: Jan Swinkels
Album
De muziek van de voorstelling is in 1986 door Sphinx Music op LP uitgebracht als Publiek.
Registratie
De laatste voorstellingen werden door Veronica opgenomen in de Stadsschouwburg Amsterdam.
Ontvangst
Volgens de krant Trouw werden de verwachtingen van de musical niet ingelost door Seth Gaaikema. Anita Löwenhardt schrijft dat Seth in de jaren '50 en '60 is blijven steken en dat hij ook nog eens niets te melden heeft. Volgens Anita ontwikkelen de karakters zich niet in de loop van het verhaal. Daarentegen prijst ze de acteurs wel voor hun spelen en zingen.
NRC schrijft dat de voorstelling zich in uiterlijkheden aan A Chorus Line doet denken. Er wordt gezegd dat Seth het raamwerk met tamelijk humorloze dialogen en liedjes opdoemt die nergens naar toegaan. Hij noemt de dialogen futloos, de liedteksten vaak rafelig en metrisch buitengewoon onhandig. Wel benoemt hij dat de musical niettemin het aanzien waard is. Dat komt voornamelijk door de voortreffelijke pepmuziek van Bob Zimmerman en door talent van de tien spelers.
Hein Janssen schrijft in het Haarlems Dagblad dat de voorstelling op de beste momenten onderhoudend is met een enkele muzikale uitschieter, maar dat is het dan ook. Volgens hem is de opzet nog best aardig, maar Gaaikema heeft zijn originele uitgangspunt bij lange na niet uitgebuit. Daar komt volgens hem nog bij dat hij als tekstschrijver, hoe knap zijn eigen conferences soms zijn, nogal te kort schiet in het neerzetten van vlotte dialogen. Wel componeerde Bob Zimmerman een aantal mooie liedjes, die vooral in de up-tempo nummers lekker jazzy en nogal origineel klinken.
Ook wordt in het boek 'Met Zang en Dans' benoemd dat bij de voorstelling in Doetinchem de zaalbezetting goed bezet leek te zijn, maar daar liepen voor de pauze maar liefst zestig mensen weg, omdat ze geschokt waren door het blokje van Jan Elbertse waarin hij het nummer ‘Homofiele medemens in nood?’ zingt met teksten zoals “liever ben ik flikker, liever ben ik dood”.
Bronnen
- Ewijk, Paul van (1993). Met Zang en Dans. Amsterdam: Kok Lyra.
- Gelder, Henk van. Raffinement ontbreekt in musical. NRC. 31-10-1986.
- Janssen, Hein. Musical Publiek zonder grote sterren. Haarlems Dagblad. 30-10-1986.
- Löwenhardt, Anita. Mislukking musical 'Publiek' ligt zeker niet aan de acteurs. Trouw. 31-10-1986.
- Productiedatabase
- Productiedocumentatie Theatercollectie Allard Pierson.
- ↑ Programmaboek voorstelling.
- Productie
- Auteur Seth Gaaikema
- Liedteksten Seth Gaaikema
- Muziek Bob Zimmerman
- Regie Willem Nijholt
- Choreografie Lindsay Dolan
- Muzikale leiding Alan Evans
- Decor Frank Raven
- Kostuums Frank Raven
- Licht Steven Kemp
- Licht Erik Verwaaijen
- Uitvoerende Annette Nijder
- Uitvoerende Simone Kleinsma
- Uitvoerende Victor van Swaay
- Uitvoerende Erna Sassen
- Uitvoerende Hein van Beem
- Uitvoerende Jan Elbertse
- Uitvoerende Marloes van den Heuvel
- Uitvoerende Allard van der Scheer
- Uitvoerende Marjolein Sligte
- Uitvoerende Serge Henri Valcke
- Uitvoering muziek Gerrit Jan Binkhorst - blaasinstrumenten
- Uitvoering muziek Michiel Koperdraat - basgitaar
- Uitvoering muziek Carlo van der Put - toetsen
- Uitvoering muziek Alan Evans - toetsen
- Uitvoering muziek André Hoekstra - drums
- Fotografie Jan Swinkels
- Amusementsvorm
- Musical
- Seizoen 1986/87
- Producties Mithras Produkties BV
- Premieres Stadsschouwburg (1894), Amsterdam