Introdans
Naam | Introdans |
---|---|
Opgericht | 1971 |
Genre | Dans |
Trefwoorden | Ballet, Moderne dans |
Website |
Informatie
Introdans is een Nederlands balletgezelschap dat in 1971 is opgericht. Het produceert en distribueert grootschalig, onderscheidend dansaanbod en jeugddansproducties. Als reizend repertoiregezelschap zijn ze geworteld in Arnhem, thuis in Oost-Nederland en een graag geziene gast nationaal én internationaal. Het aanbod van Introdans onderscheidt zich van de andere BIS dansgezelschappen door een focus op toonaangevend danserfgoed in toegankelijke programma’s voor een breed publiek; eigentijdse, grootschalige klassiekers voor de jeugd (in school- en familieverband); en innovatief en inclusief werk geïntegreerd in de reguliere programmering.
Anno 2024 werken er bij Introdans ongeveer tachtig medewerkers. De directie wordt gevormd door Marieke van ’t Hoff (zakelijk directeur) en Roel Voorintholt (artistiek directeur). Het ensemble is gevestigd in het centrum van Arnhem en behoort tot de drie grootste gezelschappen in Nederland. De huidige subsidiënten zijn het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de provincies Gelderland en Overijssel en de gemeente Arnhem. Verder ondersteunen vele sponsors, donateurs en Vrienden de activiteiten van het gezelschap. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden is beschermvrouwe van Introdans.
Geschiedenis
Introdans is in 1971 ontstaan toen de Nederlandse danser Ton Wiggers en zijn partner Hans Focking balletwerkgroep Studio L.P. oprichtten dat vervolgens de voorloper werd van Introdans. Zij zagen hoe bijna alle dansgezelschappen in de Randstad zaten en wilden dat dansers zich ook in het oosten van het land professioneel verder konden ontwikkelen.
In eerste instantie is er geen subsidie, maar na veel lobbyen en bewezen functionaliteit krijgt de groep in 1979 projectsubsidies van de gemeente Arnhem, de provincies Gelderland en Overijssel en de Rijksoverheid. De naam verandert in IntroDans, afkomstig van 'introductie tot dans'. Door de afhankelijkheid van projectsubsidies blijft het voortbestaan onzeker. In 1980 schrijven Focking en Wiggers een beleidsnota waarin zij dreigen met opheffing. Uiteindelijk komen er toch middelen beschikbaar en raken de ontwikkelingen in een stroomversnelling.
Vanaf dat moment van (financiële) professionalisering kiest Wiggers voor gastchoreografen. Nils Christe, Ed Wubbe, Hans Tuerlings en Hlif Svavarsdottir zijn enkele namen uit de periode begin jaren '80. Met hun succesvolle choreografieën neemt IntroDans steeds meer een volwaardige plaats in te midden van de al langer bestaande gezelschappen. De groep ontvangt in 1984 de Prijs van de Theaterkritiek op grond van de vernieuwende rol die het speelt binnen het Nederlandse balletleven. Een jaar later verhuist het gezelschap naar een beter pand en de naam wordt voortaan geschreven als Introdans.
Het gezelschap groeit uit zijn voegen. In 1998 wordt Introdans Educatief opgezet, een zelfstandige Introdans-poot met eigen dansers, eigen choreografie en een eigen artistiek leider: Roel Voorintholt. Introdans Educatief, later Introdans Ensemble voor de Jeugd genoemd, maakt in tien jaar tijd een vergelijkbare professionalisering door als moederensemble Introdans.
Voorintholt ontving op 12 april 2023 tijdens het speciale jubileumprogramma in Musis Arnhem een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Marcouch. Bij de viering van zijn veertigjarig jubileum bij Introdans werd Voorintholt, in aanwezigheid van de beschermvrouwe van Introdans, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje–Nassau vanwege zijn jarenlange bijdrage aan de dans.
Op 25 juni 2022 nam oprichter Ton Wiggers tijdens End of Season afscheid van het gezelschap. Met mooie woorden, bloemen en maar liefst vier onderscheidingen kwam na vijftig jaar een eind aan een bewogen tijdperk. Met ingang van het seizoen 2022-2023 zijn Introdans en Introdans Ensemble voor de Jeugd samengevoegd tot een groot ensemble met ruim twintig dansers. Na de samenvoeging maken ze weliswaar per seizoen een productie minder, maar pakken ze daarentegen wel groots uit met een familievoorstelling rond de feestdagen.
Visie
Introdans gelooft in danskracht of empowerment door dans; het opent werelden en verbindt mensen met hun verbeeldingsvermogen en met elkaar. Dat geldt voor het publiek in de zaal, het ensemble van (gast)dansers op toneel, alsook voor de partners en deelnemers aan hun artistieke, maatschappelijke en educatieve activiteiten. Dat is de visie van het gezelschap en zo dragen ze bij aan een inclusieve samenleving.
De liefde voor de danskunst delen met een groot publiek; dat is de missie van Introdans. Van wereldwijd toonaangevend danserfgoed, eigentijdse klassiekers voor de jeugd, interactieprojecten tot nieuw werk; het aanbod is erop gericht zoveel mogelijk mensen voor dans te enthousiasmeren. Als reizend repertoiregezelschap zijn ze niet alleen gezichtsbepalend in de regio, maar ook op (inter)nationaal niveau.
Al sinds de oprichting van het gezelschap in 1971 zet Introdans danskracht maatschappelijk in. Deze intrinsieke motivatie zit in het DNA van het gezelschap. Net als de overtuiging dat iedereen er mag zijn, zoals diegene is. Dat komt tot uiting in het repertoire-aanbod en de interactieprojecten, waarvan Introdans aanjager en ontwikkelaar is.
Introdans koestert het danserfgoed. Introdans presenteert het repertoire van internationale, toonaangevende choreografen zoals Lucinda Childs, Hans van Manen, Jirí Kylián, Akram Khan, Sidi Larbi Cherkaoui en Lightfoot & León. Het gezelschap maakt ook ruimte voor eigentijdse danskunst van een nieuwe generatie jonge en ervaren makers. Bovendien nodigen ze gerenommeerde choreografen uit om een inclusieve choreografie te maken binnen de seizoensprogrammering.
Voorstellingen
Chronologische en daaronder een link naar een alfabetische overzichten van de voorstellingen die onder verschillende namen als producent in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase
- Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
en idem onder de naam Studio L.P.
- Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
Trivia
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden is Beschermvrouwe van Introdans.
Bronnen