De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Riek Schagen (1913-2008) was een Nederlands actrice en kunstschilderes. Ze is waarschijnlijk het meest bekend van haar rol als Saartje in de televisieserie Swiebertje, waarin zij tien jaar lang te zien was.

Biografie

Carrière

Riek Schagen kwam als dienstmeisje bij Albert van Dalsum en kreeg van hem toneellessen. Ze debuteerde in 1940 bij diens gezelschap Studio in Eindexamen en heeft naast haar werk in het theater vanaf 1955 aan een bijzonder groot aantal televisieproducties meegewerkt. In 1955 maakte Schagen haar filmdebuut in Ciske de Rat als Tante Jans. Daarna speelde zij in vele film- en televisieproducties, waaronder Fanfare van Bert Haanstra, De Overval en De kleine waarhei].

In 1965 voegde Schagen zich bij de cast van de populaire televisieserie Swiebertje, waarin zij tien jaar lang de rol van Saartje speelde, als opvolgster van onder anderen Annie Leenders en Jetty Cantor. Ook nadat de serie in 1975 was gestopt, kroop Schagen nog regelmatig in de huid van de huishoudster, onder andere om reclame te maken voor Sorbo. Haar laatste rol had ze in de jeugdserie Thomas en Senior uit 1985 en in het vervolg, Thomas en Senior op het spoor van Brute Berend uit 1988, waarin ze de oma van Thomas speelde. In 2007 was ze nog als Saartje te gast in het programma Mooi! Weer De Leeuw van Paul de Leeuw; het was haar laatste televisieoptreden.

Schagen ontwierp kostuums en maakte de laatste jaren ook naam als schilderes. Ze had haar eigen expositieruimte met de naam "GaleRiek". Gedurende haar carrière maakte ze meer dan 1000 schilderijen. Ze overleed op 94-jarige leeftijd in haar woonplaats Vorden.

Privéleven

Schagen was gehuwd met filosoof, econoom en kunsthistoricus Bert Westermann, zoon van de kunstschilder Gerard Westermann, en woonde in Vorden. Riek Schagen exposeerde geregeld in het land.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Eindexamen - Toneelgroep Studio - 1941-12-24
De vliegenvanger - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1945-12-11
De bruiloft van Kloris en Roosje - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1946-01-01
Lysistrata 1946 of De vrouwenstaking - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1946-04-04
Maria Boodschap - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1946-06-21
Het witte ros - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1946-09-07
Een klok voor Adano - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1946-11-06
De bruiloft van Kloris en Roosje - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1947-01-01
Carroussel - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1947-01-09
Claudia - Toneelgroep Comedia - 1947-04-01
De geborduurde bal - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1947-06-25
De geborduurde bal - Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) - 1947-09-13
Ik herinner me moeder - Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) - 1947-12-10
De bruiloft van Kloris en Roosje - Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) - 1948-01-01
Vorstelijke emigranten - Toneelgroep Comedia - 1948-04-13
De comedie van het geluk - Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) - 1948-07-28
Tramlijn Begeerte - Toneelgroep Comedia - 1948-11-17
Nachtasyl - Toneelgroep Comedia - 1949-04-08
De held van het westen - Toneelgroep Comedia - 1949-12-09
De verrader - Toneelgroep Comedia - 1950-09-22
Het idool - Toneelgroep Comedia - 1951-01-25
Vader thuis - Toneelgroep Comedia - 1951-04-03
M'n zoon Roy - Het Vrije Toneel (v.h. Het Ruys-Ensemble) - 1951-12-15
De bruiloft van Kloris en Roosje - Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) - 1953-01-01
Zes personen op zoek naar een schrijver - Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) - 1953-03-07
De vreemdeling - Stichting Nieuw Jeugdtoneel - 1955-01-01
De gelaarsde kat - Stichting Nieuw Jeugdtoneel - 1956-03-31
Het eigenwijze haasje - Stichting Nieuw Jeugdtoneel - 1956-05-19
Detective Story - Nieuw Nederlands Toneelgezelschap - 1956-09-01
Schakels - Nieuw Nederlands Toneelgezelschap - 1956-12-01
En toen kwam dokter Frost - Toneelgroep Puck - 1957-08-20
Onder het Melkwoud - De Nederlandse Comedie - 1957-11-16
De roof van de gordel - Ensemble - 1958-11-21
Zachtjes met de deuren!! - De Nederlandse Comedie - 1959-06-01
Lood om oud ijzer - Sieto en Marijke Hoving - 1959-10-15
Lijmen - Toneelgroep Theater - 1961-01-01
De Kaukasische krijtkring - Holland Festival - 1961-06-15
De bruiloft van Kloris en Roosje - De Nederlandse Comedie - 1962-01-01
De bruiloft van Kloris en Roosje - De Nederlandse Comedie - 1963-01-01
Alles was zwart in de zon - Stichting Toneelgroep Studio - 1963-05-13
Een groot dood dier - Stichting Toneelgroep Studio - 1963-06-17
't Zit raar in elkaar - Gezelschap Berry Kievits - 1963-07-01
Op hoop van zegen - De Nederlandse Comedie - 1963-12-14
De bruiloft van Kloris en Roosje - De Nederlandse Comedie - 1964-01-01
De bruiloft van Kloris en Roosje - De Nederlandse Comedie - 1965-01-01
Moortje - De Nederlandse Comedie - 1965-02-20
Oh, mijn papa! - Opera Forum - 1966-01-01
Mijn papa! - Opera Forum - 1966-01-01 Oh
Vlindertje, vlindertje! - Ensemble - 1967-12-22
Bruiloft - Haagse Comedie - 1968-04-27
Baron Swiebertje - Producent onbekend - 1969-10-20
Baron Swiebertje - Producent onbekend - 1969-09-01
De zelfmoordenaar - Stichting Nieuw Rotterdams Toneel - 1970-10-31

Filmografie

  • 1955 - Ciske de Rat - Tante Jans
  • 1958 - Fanfare - Aaltje
  • 1962 - De Overval - Moeder van Wim
  • 1963 - De Duivelsgrot - Huishoudster Hilda (1963-1964)
  • 1965 - Swiebertje - Saartje (1965-1975)
  • 1970 - De kleine waarheid - Sien Eenenaam
  • 1972 - The Little Ark - Vrouw Brodfelder
  • 1972 - Het meisje met de blauwe hoed
  • 1975 - Keetje Tippel
  • 1980 - Pipo de clown in West Best-moeders ugh
  • 1985 - Thomas en Senior - Oma van Thomas
  • 1986 - Vroeger kon je lachen - Zwijgende vrouw die sinaasappel eet
  • 1988 - Thomas en Senior en het spoor van Brute Berend - Oma van Thomas

Hoorspelen

  • 1986 - De ronde van '43 - Mevrouw Co

Bronnen