Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Paul de Leeuw (1962) is een Nederlands televisiepresentator, komiek, cabaretier, programmamaker, acteur en zanger. Zijn televisieprogramma's en muziek zijn veelvuldig bekroond. Hij is herhaaldelijk uitgeroepen tot populairste presentator/ televisiepersoonlijkheid in Nederland en populairste buitenlandse presentator in België.

De Leeuw werd geboren in Rotterdam-IJsselmonde en groeide op in een protestants gezin. Hij groeide deels op in Rotterdam en deels in Lekkerkerk, waar hij op verschillende basisscholen heeft gezeten. Hij ging naar de mavo op de Krimpenerwaard in Krimpen a/d IJssel, na de fusie met het Diederik van Alkemade mavo in 1983 beter bekend als het Krimpenerwaard College en haalde daar later zijn havo-diploma. Na de havo volgde De Leeuw de lerarenopleiding in Delft. Hier ontdekte hij zijn artistieke talenten. Hij meldde zich voor de Toneelacademie Maastricht, maar kwam niet door de selectie.

In 1983 deed De Leeuw mee met Cabaretfestival Cameretten in Delft, waar hij de persoonlijkheidsprijs kreeg. In 1984 presenteerde hij het festival. Een jaar later was hij het pauzenummer tijdens het Open Bak Gala in het Koninklijk Theater Carré ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Engelenbak. Hij zong het nummer Vlieg met me mee. Mede dankzij de enthousiaste reacties van de zaal kreeg De Leeuw een uitnodiging voor een optreden in het programma van Sonja Barend.

Video

Debuut van Paul de Leeuw met Risquons tout bij Cabaretfestival Cameretten, 1983. Collectie TIN.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
De pest aan DAT - Dokumentair Aktueel Theater - 1972-11-21
De monnik - KA Theater - 1974-05-01
Stel moeder niet teleur! - Paul de Leeuw - 1985-12-13
De rozebotteltijd - Paul de Leeuw - 1987-12-13
Beste maatjes - Paul de Leeuw - 1989-12-13
Les misérables - Joop van den Ende Toneelprodukties bv - 1991-02-28
Wie plukt mij? - Paul de Leeuw - 1992-03-19
Torch Song Trilogy - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1995-12-17
Heerlijk duurt het langst - Mithras Produkties BV - 1998-10-14
De Leeuw brult - Paul de Leeuw - 2000-02-25
Kerstkransje - Paul de Leeuw - 2000-12-18
Art - Egmond Theater BV - 2001-03-02
Foxtrot - Stichting Speciale Internationale Produkties - 2001-09-16
Op de koffie bij Paul de Leeuw - Paul de Leeuw - 2003-08-31
Driekoningenavond - De Theatercompagnie - 2006-02-19
Aan het einde van de regenboog - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 2007-02-03
Liever geen oorlog... - Theater Na de Dam - 2011-05-04
Poephoofd - Paul de Leeuw - 2012-02-05
Ik ben rustig! - Paul de Leeuw - 2014-02-06
Moeders en zonen - Senf Theaterpartners - 2016-04-29
Defileeuw - Paul de Leeuw - 2017-12-21
Vette pech - Paul de Leeuw - 2018-09-14
Hello, Dolly! - MediaLane Theater - 2020-03-08
 • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
 • Idem de voorstellingen met een choreografie van hem
 • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur
 • Idem voor de muziek
 • Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Radio

Paul de Leeuw maakt op 1 juni 1986 zijn radiodebuut in Lieve Paul dat op zondag van vier tot zes uur bij de KRO op Radio 3 werd uitgezonden. In Lieve Paul loste hij relatieproblemen van luisteraars op met hulp van Paul van der Lugt en producer Jeroen Keers. Na zijn overstap naar de VARA eind jaren 80 werd hij opgevolgd door de van Medisch Centrum West bekende actrice Erna Sassen en werd het programma omgedoopt tot de Zalige liefdeslijn.

Eind jaren 80/begin jaren 90 had hij bij de VARA het ochtendprogramma de Leeuw wordt wakker van 7.00 tot 9.00 op radio 3. Een bekend item was hierbij het door hem zelf ingesproken hoorspel Paulus de Heidekabouter waarin hij alle stemmen zelf insprak van zelf verzonnen dieren als persiflage op Paulus de Boskabouter.

Televisiedebuut

De Leeuw kwam in 1985 bij het NCRV-televisieprogramma Snelbinder, dat toen al werd gepresenteerd door de pop Gep Snelbinder met de stem van Siem van Leeuwen.

In de zomer van 1987 werd De Leeuw verder bekend door zijn gastpresentatie in het programma AVRO's Sterrenslag van de AVRO naast Sandra Reemer, met name door zijn uitspraak: "Meneer van Heumen, we zijn er klaar voor!" (Wim van Heumen (1928-1992), de voormalige hockeycoach was toentertijd de scheidsrechter). Ook introduceerde hij toen de uitdrukking "Helaas, pindakaas!". In 1988 was De Leeuw te zien in de jeugd-dramaserie Switch.

Jaren 90

In 1990 kreeg De Leeuw zijn eigen televisieprogramma bij de VARA (De Schreeuw van de Leeuw). Vooral de uitzending over aids, met René Klijn, maakt indruk. De Leeuw ontving hiervoor de Bronzen Roos van het televisiefestival in Montreux. Hij ontving de J.B.Broekzprijs voor de uitzending rond zijn gehandicapte nichtje Margrietje. Vooral in de beginjaren viel De Leeuw op door zijn soms harde en grove gevoel voor humor, wat hem geliefd maar ook berucht maakte. Sommige commentaren spraken zelfs van "afzeiktelevisie".

Het Seth en Fiona decor
In 1991 bracht De Leeuw zijn cd Voor U Majesteit uit. Hierop staat onder meer het nummer Vlieg met me mee, dat een grote hit werd. Zijn grootste hit, Ik wil niet dat je liegt (cover van La Solitudine van Laura Pausini), stond in 1994 negen weken op nummer één in de Mega Top 50. Het was de op één na bestverkochte single dat jaar. Gedurende de jaren 90 bracht De Leeuw meerdere cd’s uit. In 1997 passeerde hij de grens van 1 miljoen verkochte cd's in Nederland.

In 1994 had hij de hoofdrol in de door hem bedachte komedieserie Seth & Fiona en presenteerde hij het programma Muilen dicht! voor de VARA, dat slechts 1 seizoen liep.

In 1995 presenteerde De Leeuw deel 16 van Kinderen voor kinderen en zong daarin het liedje "100 hobby's". Ook bracht hij de speelfilm Filmpje! in de bioscoop, rond zijn bekende karakters Bob de Rooij en Annie de Rooij. De hoofdrol wordt vertolkt door De Leeuw zelf, met Rijk de Gooyer en Olga Zuiderhoek in bijrollen. De film is een parodie op vele succesvolle films als Pulp Fiction, doorspekt met heel veel typische De Leeuw-humor.

In 1996 bracht hij de cd Encore uit waarvoor hij de Gouden Harp van de stichting Conamus ontving.

Van 1997 tot 1999 presenteerde De Leeuw het late night programma Laat de Leeuw

In 1999 deed Paul iets heel anders; hij bedacht het format voor Het Feest van Sinterklaas, een theateroptreden/popconcert ter viering van het Sinterklaasfeest, met dé Sinterklaas (Bram van der Vlugt). Ook nam hij de presentatie van het laatstgenoemde programma op zich, dat eenmalig werd uitgezonden bij RTL 4.

Jaren 00

In 2000 stond De Leeuw vijf keer achter elkaar in een uitverkocht Ahoy. Hij zong daarbij zijn grootste hits. Ook bekende duetten met onder andere Simone Kleinsma, Willeke Alberti, Bassie en Adriaan en Keesje werden opgevoerd.

In het jaar 2001 nam De Leeuw samen met het duo Bassie en Adriaan een versie van de beroemde Bohemian Rhapsody op en hij ging, na de opnames van de single, op tournee met Bassie en Adriaan.

In 2002]] maakte De Leeuw de omstreden overstap van de VARA naar de NCRV. Hier presenteerde hij een vernieuwde hilarische versie van het oude spelprogramma Zo Vader, Zo Zoon. Ook presenteerde hij de wekelijkse show Herberg De Leeuw. Beide programma's waren niet geheel naar wens van de NCRV. Uiteindelijk deed een imitatie van Anneke Grönloh hem de das om. De Leeuw zette Grönloh neer als een drankorgel, Grönloh beweerde hierna dat ze enkele jaren volledig was ingestort. Zijn programma's werden hierdoor stopgezet. Een jaar later kwam De Leeuw weer terug bij de VARA met het programma PaPaul, een dagelijkse talkshow waarbij Paul "thuis" diverse gasten ontving. Ook maakte hij de serie SMSmee's Poessie. Deze serie werd echter na één aflevering van de buis afgehaald, omdat het niet te doen was qua werkdruk.

Vanaf 2003 deed De Leeuw het een tijd rustig aan om tijd te besteden aan zijn (geadopteerde) kinderen. De Leeuw heeft een geregistreerd partnerschap met Stephan Nugter. Ze hebben samen twee kinderen geadopteerd die beiden uit de Verenigde Staten komen. Een roddelblad deed hij een proces aan toen het foto's van hem en zijn zoontje publiceerde.

Sinds augustus 2005 is De Leeuw weer terug op televisie met de programma's Mooi! Weer De Leeuw (of Mooi Weer! de Leeuw als zomervariant) en Pauls Parenavond. Door de VARA wordt De Leeuw ditmaal ingezet om de zaterdagavond te vullen, wat voorheen gedaan werd door Kopspijkers van de naar Talpa vertrokken Jack Spijkerman. In 2005 kwam ook de dvd De Leeuw Brult - Paul de Leeuw Live In Ahoy uit, met een registratie van één van de concerten in 2000.

In oktober 2006 werd het album Mooi! Weer Een CD uitgebracht, waarop zijn grootste hits staan. Ook werden er enkele nieuwe nummers toegevoegd, zoals de hit Une belle histoire / Een mooi verhaal en Ga Niet Weg dat in november op single verscheen. Het jaar 2006 sloot De Leeuw af met Mooi jaar! De Leeuw op oudejaarsavond (2,2 miljoen kijkers).

Vanaf september 2006 mocht hij op zaterdagavond Mooi! Weer de Leeuw maken op Nederland 1 voor de VARA. In december 2006 maakte hij voor BNN Ranking the Stars, een programma waarbij tien tv-vrouwen elkaar moesten beoordelen. In september/oktober 2007 maakte hij ook een variant met mannen. In augustus 2007 presenteerde Paul voor de VPRO de honderdste aflevering van Zomergasten.

In februari 2008 ontstond een kleine rel rond Paul de Leeuw, toen hij tijdens zijn programma de string van een onaangekondigde veganistische streaker afscheurde. De streaker was het hier niet mee eens, en dreigde een klacht in te dienen. Paul de Leeuw stelde daarop voor de 'zaak' in zijn eigen show 'voor te laten komen' en De Rijdende Rechter het voorval te laten beoordelen. Diens uitspraak luidde dat dit te verwachten was, vanwege Pauls 'onvoorspelbaarheid'. En dat de veganistische streaker dit had moeten begrijpen.

In 2008 won hij voor de derde keer de Televizier-Ster en voor het eerst de Televizier-Ring voor zijn programma Mooi! Weer De Leeuw. Daarnaast werd hij ook als typetje neergezet in het satirische televisieprogramma Koefnoen.

In november 2008 kwamen er zeven nieuwe schijfjes uit vanwege het 25-jarig jubileum van Paul de Leeuw. Er kwam op 14 november 2008 een dvd-box met zes dvd's uit met hoogtepunten uit Pauls carrière "Een Kwart Eeuw De Leeuw". Op 28 november 2008 kwam er nog een cd uit met de titel "Het Wordt Winter". Op 29 november 2008 presenteerde De Leeuw een twaalf uur durende Mooi! Weer De Leeuw Marathon om te vieren dat hij 25 jaar in het vak zit. Hij ontvangt en wordt verrast door allerlei mensen met wie hij in die 25 jaar iets te maken heeft gehad. Om 8.30 uur de volgende morgen sloot hij het programma af met zijn nummer Vlieg met me mee naar de regenboog. Het programma had een marktaandeel van 36,1%.

In februari 2009 presenteerde hij samen met Giel Beelen op vrijdagavond het programma Top of Flop op Nederland 3]. Na de laatste show van Mooi! Weer De Leeuw komt vanaf 12 september 2009 bij de VARA op Nederland 1 de nieuwe show Lieve Paul. Paul de Leeuw wil met deze show de vraagbaak voor Nederland worden. Op 25 juni 2009 gaf De Leeuw samen met Cor Bakker het concert: Paul en Cor Dichtbij ter gelegenheid van Cor Bakkers 25-jarig jubileum. Door groot succes werden in Augustus en Oktober 2009 extra concerten gegeven. De Leeuw zet zich ook vanaf dit jaar als Paul als ambassadeur CliniClowns. De campagne speelt voor een lach van de sponsorloterij.

In 2009 brengt Paul de Leeuw ook het door hem bedachte spel "onvoorspelbaar" op de markt, wat in November wordt uitgeroepen tot spel van het jaar 2009 in de leeftijd van 12 jaar en ouder.

Jaren 10

Op 4 februari 2010 maakte Paul bekend per direct te stoppen met Lieve Paul. Op 6 maart 2010 komt hij terug met het programma X de Leeuw. De zondagavondshow heet de Leeuw op zondag. De laatste show van X de Leeuw was op zaterdag 5 Juni, met een extra lange uitzending. Dit was tevens het laatste optreden van Paul de Leeuw op de zaterdagavond. Per 30 augustus 2010 presenteert De Leeuw de dagelijkse late-night talkshow MaDiWoDoVrijdagshow samen met Filemon Wesselink en ex-schaatser Erben Wennemars. Die laatste verliet na twee maanden de show echter weer.

Symphonica in Rosso

Op 3, 4, 5, 7 en 8 november 2007 trad De Leeuw op in het GelreDome te Arnhem in het kader van de jaarlijkse concertreeks "Symphonica in Rosso" van The Entertainment Group. Verder waren Cor Bakker en Guido's Orchestra aanwezig; gastoptredens waren er van onder andere Marco Borsato, Leontine Borsato, Edsilia Rombley en Adje. Op 12 mei begon de kaartverkoop; de kaartjes voor 3 november waren al na 10 minuten helemaal uitverkocht. De titelsong van Symphonica in Rosso 2007 was Blijf (Tot De Zon Je Komt Halen). Deze single haalde de 8e positie in de Single Top 100. Het nummer is geschreven door Jan Groenteman; Paul had het al eerder gezongen in zijn show en was al van plan het uit te brengen. De cd Symphonica in Rosso, die op 30 november 2007 werd uitgebracht, kwam binnen op de eerste plaats in de albumlijsten. Het betekende voor Paul zijn eerste nummer 1-succes sinds Encore uit 1996.

Eurovisiesongfestival

De Leeuw profileert zich sinds medio jaren 90 sterk als liefhebber van het Eurovisiesongfestival. Hij presenteerde het Nationaal Songfestival in 1993, 1994, 1998, 1999, 2000, 2001, 2006 en 2007. In 1998 en 1999 deed hij dit samen met Linda de Mol, waarbij hij zijn pijlen in 1999 vooral richtte op het afkraken van Double Date. In andere jaren werkte hij onder meer mee als commentator tijdens het internationale festival. In Eurovisiesongfestival 1995|1995 leverde dit veel commotie op, toen hij een tirade afstak tegen de Israëlische inzending Amen.

Tijdens het Eurovisiesongfestival 2006 presenteerde De Leeuw de puntentoekenning namens Nederland. Het was de bedoeling dat hij simpelweg de presentatoren, artiesten en fans zou bedanken, waarna hij de punten zou noemen. Echter, in plaats hiervan probeerde De Leeuw tijdens de live-uitzending zijn mobiele telefoonnummer te geven aan de mannelijke presentator Sakis Rouvas. Ook maakte hij andere (schuine) opmerkingen die de presentatie van de Nederlandse punten aanmerkelijk langer deed duren. De Leeuw refereerde ook aan de homocultuur toen hij opmerkte dat Rouvas en zijn medepresentatrice Maria Menounos hem deden denken aan Will & Grace. Aangezien dit alles zich afspeelde in een live-uitzending en een verdere bijdrage van De Leeuw noodzakelijk was voor de voortgang van de show, kon hij niet worden afgekapt. Deze actie veroorzaakte veel negatieve reacties van menig commentator, waaronder BBC-commentator Sir Terry Wogan, die hem een "idiot" (idioot) noemde.

Hij mocht, ondanks de kritiek van het voorgaande jaar, in 2007 wederom de punten uitdelen op het Eurovisiesongfestival. Terry Wogan zei, toen het de beurt was aan Nederland om de te punten te geven en De Leeuw op het scherm verscheen: The Netherlands were evicted in the semi-finals, and this man might be the reason why. (Nederland is uitgeschakeld in de halve finale, en deze man zou daar weleens de oorzaak van kunnen zijn).

Film

 • Jan Rap en zijn maat (1988)
 • Filmpje! - Bob de Rooij en Annie de Rooij (1995)
 • De Pijnbank (1998)
 • Ja zuster, nee zuster (film) - Wouter, dameskapper (2002)
 • K3 en het Magische Medaillon - De Geest (2004)
 • Alles is Liefde (film) - Victor Jollema (2007)
 • Spion van Oranje - François van Vliet & Bruno van Lippe (2009)
 • Alle tijd - Maarten (2011)

Overig

Prijzen

 • 1993 - de Zilveren Nipkowschijf voor De Schreeuw van de Leeuw
 • 1993 - nominatie voor een Emmy Award.
 • 1993 - een Edison voor de cd 'Voor u wil ik zingen'
 • 1993 - Roos van Montreux voor De Schreeuw van de Leeuw
 • 1993 - mediaprijs van de gemeente Amsterdam voor de aflevering van De Schreeuw rond de islam.
 • 1995 - Filmpje! ontving de Bob Angelo penning en een Rembrandt Award] voor beste Nederlandse speelfilm.
 • 1995 - de Vlaamse Geuzenprijs.
 • 2000 - een Edison voor beste Nederlandstalige zanger.
 • 2004 - voor de tweede maal de Zilveren Nipkowschijf voor PaPaul.
 • 2005 - De Leeuw werd voor de tweede keer in België in Humo's Pop Poll gekozen tot 'Bekwaamste Buitenlandse tv-figuur', bovendien eindigde zijn programma 'Mooi Weer De Leeuw' als eerste in de categorie 'Beste buitenlandse televisieprogramma'.
 • 2006 - winnaar van de Zilveren Televizier-ster (als beste mannelijke televisiepersoonlijkheid). De andere genomineerden waren Patrick Lodiers en Matthijs van Nieuwkerk.
 • 2007 - uitgeroepen tot Omroepman van 2006 door het omroepvakblad Broadcast Magazine.
 • 27 april 2007 - benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn niveau, zijn grote uitstraling en de grote betekenis van zijn prestaties voor de ontwikkeling van het televisie-amusement en de theaterwereld.
 • 2007 - winnaar van de Zilveren Televizier-Ster (als beste mannelijke televisiepersoonlijkheid). De andere genomineerden waren Ruben Nicolai en Matthijs van Nieuwkerk.
 • 2008 - winnaar van de Gouden Televizier-Ring met het programma Mooi! Weer De Leeuw.
 • 2008 - winnaar van de Zilveren Televizier-Ster (als beste mannelijke televisiepersoonlijkheid). De andere genomineerden waren Ruben Nicolai en Matthijs van Nieuwkerk.

Singles

Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Giddy up go 06-07-1991 14 6
Gebabbel / Vlieg met me mee 07-11-1992 2 14 met Willeke Alberti/#1 in de Nationale Hitparade
Ik heb een Euromast 20-02-1993 4 6
Blote jongens in het park / In de ghetto 17-04-1993 26 5
Blijf bij mij 03-07-1993 5 10 met Ruth Jacott / Alarmschijf
Droomland 04-09-1993 23 7 met André Hazes
Ik wil niet dat je liegt / Waarheen waarvoor 11-12-1993 1(8wk) 19
Voorbij / Ik ben zo blij dat ik een vrouw ben 24-09-1994 2 12
Kopa koopavond / Wacht nog wat 10-12-1994 12 5
Jij hoort bij mij / 10-Tineke-10 08-04-1995 tip3 -
Zonder jou 23-12-1995 3 16 met Simone Kleinsma
Annie / My life is a filmpje 06-01-1996 20 4
Ik ben als jij 04-05-1996 tip3 -
Tweestrijd 20-07-1996 35 3 met Simone Kleinsma
Uiteind'lijk vond ik jou 22-03-1997 tip12 - met Simone Kleinsma
'k Heb je lief/ Wacht op jou! 11-10-1997 3 20
Ja, jij! / KL204 10-01-1998 tip6 -
Naar het zuiden 02-10-1999 tip4 -
Ik heb je nodig / Je bent m'n maatje 15-01-2000 14 7
Mijn houten hart 12-6-2006 03-06-2006 tip4 - met Raffaëla
Une belle histoire / Een mooi verhaal 12-08-2006 38 3 met Alderliefste
Blijf (Tot de zon je komt halen) 04-2007 05-05-2007 13 7 Titelsong van Symphonica in Rosso 2007

Bibliografie

 • Boos op de lucht (2009, verzameling columns uit de VARA gids)
 • De Kleine Heks 2 (2002, kinderboek)
 • De Kleine Heks 1 (2001, kinderboek)

Trivia

 • Het vermogen van Paul de Leeuw wordt door zakenblad Quote in augustus 2009 geschat op 16 miljoen euro.
 • Hij eindigde in 2004 op nr. 86 tijdens de verkiezing van de grootste Nederlander.
 • Dat jaar werd hij ook genomineerd voor de titel Ergste Nederlander, maar belandde niet in de top 10.
 • De Leeuw is een supporter van Feyenoord.
 • Sinds 31 mei 2009 is Paul de verteller van het verhaal bij De Indische Waterlelies in de Efteling.

Bronnen