De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Nederlands Dans Theater is een groot balletgezelschap dat zich vanaf de oprichting in 1959 heeft toegelegd op de moderne dans, maar daarbij nooit de klassieke ballettraining uit het oog verloren. Het Nederlands Dans Theater heeft zich, in tegenstelling tot veel andere gezelschappen, nooit afhankelijk gemaakt van een choreograaf en er bestaat binnen het gezelschap geen onderscheid tussen solisten en een corps de ballet. Iedere danser moet in staat en bereid zijn zowel solistische als ensemblerollen te vervullen. Bovendien is het aantal mannen en vrouwen binnen de groep gelijk.

Het Nederlands Dans Theater is een van de toonaangevende dansgezelschappen ter wereld. Onder leiding van artistiek directeur Anders Hellström en met huischoreografen Jirí Kylián en Paul Lightfoot en Sol León is vernieuwend en inspirerend danstheater gecreëerd met ruimte voor avontuur en risico’s. Een avond naar het Nederlands Dans Theater betekent jezelf trakteren op de top in moderne dans. Een gezelschap waarin alle continenten zijn vertegenwoordigd. Maar nationaliteit speelt een ondergeschikte rol. Wat telt is de som der delen. Laat je inspireren door de fabelachtige techniek en uitstraling van de dansers. En ervaar hoe emoties uiteindelijk universeel zijn, zonder dat er woorden aan te pas komen.

Het Nederlands Dans Theater bestaat uit drie ensembles, NDT I, NDT II en NDT III.

NDT I is het 'grote' gezelschap, opgericht in 1959 en bestaat uit 32 dansers die allemaal over solistische kwaliteiten beschikken. NDT II is in 1977 opgericht voor jonge dansers tussen de 17 en 22 jaar. De groep bestaat uit veertien dansers en is een internationaal vooraanstaand gezelschap van jonge, talentvolle dansers. NDT III is in 1991 opgericht voor dansers van veertig jaar en ouder.

Zie ook wikipedia

Voorstellingen

Affiche uit 1959 en foto uit 1964

Tableau de la troupe van het Nederlands Danst Theater met, liggend op de grond, tweede van links Alexandra Radius, 1964. Foto: Nico Naeff. Collectie TIN. http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-B1959-002-1&b=340

Links: Tableau de la troupe van het Nederlands Danst Theater met, liggend op de grond, tweede van links Alexandra Radius, 1964. Foto: Nico Naeff. Rechts: Affiche van het de eerste voorstelling van het Nederlands Dans Theater. Op het programma stonden choreografieën van Rudi van Dantzig en Hans van Manen. Met o.a. Marianna Hilarides, Alexandra Radius, Willy de la Bije, Jaap Flier, en Aart Verstegen. Collectie TIN.

Bronnen

Externe Links

Zie voor de geschiedenis van het NDT ook: