De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLeo de Hartogh
Volledige naamLeopold ("Leo") de Hartogh
Geboren2 juni 1916
Rotterdam
Overleden5 oktober 2007
's-Gravenhage
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Leo de Hartogh (1916 – 2007) was een Nederlands acteur. Na zijn HBS-jaren kwam hij bij Cor van der Lugt Melsert en was amper twintig toen hij met Rini Otte de hoofdrol speelde in de film "Jonge harten".

Hij was in Brussel voor de film "Van het een komt het ander" en zou een optie krijgen voor een "Hollywood"-contract van 7 jaar toen de oorlog uitbrak en hij naar Nederlands Oost-Indië moest uitwijken. Hij werkte direct na zijn aankomst bij Wim Kan en bereisde heel Java met een eigen gezelschap de Nederlandsch-Indische Tooneelgroep, dat verder o.m. bestond uit zijn toenmalige echtgenote Pam Henning, Paul de Groot, Herman van Eelen en Kitty Posthumus. Hij kwam in Japanse krijgsgevangenschap en kon pas in 1946 repatriëren. Er volgde een cabaretperiode (Wim Sonneveld, Cor Ruys, Wim Kan), hij maakte tournees door West-Indië (1948) en Indonesië (1950) en ging met toenemende frequentie meewerken aan hoorspelen en televisieprodukties (incl. de Amerikaanse door Arthur Dreifuss geregisseerde serie "Secret File"). Na wisselende engagementen was hij van 1966 tot zijn pensionering als acteur verbonden aan de Haagse Comedie. Leo de Hartogh, die ook vele malen regisseerde, werd in 1961 onderscheiden met een Bronzen Bouwmeesterprijs. Linda van Dyck is een dochter uit zijn huwelijk met actrice Teddy Schaank.

Leo de Hartogh speelde in toneelstukken, hoorspelen, cabaretvoorstellingen en tv-films. Hij begon zijn loopbaan bij het gezelschap van Cor van der Lugt Melsert. In Nederlands-Indië werkte hij bij het gezelschap van Wim Kan. Hier werd hij, evenals Kan, geïnterneerd in een Japans kamp. Na de oorlog trad hij op in het cabaret van Wim Sonneveld. In zijn latere loopbaan was De Hartogh verbonden aan het Rotterdams Toneel, Stichting Nieuw Rotterdams Toneel en de Haagse Comedie. Hij werd bekend met zijn rol in de film Jonge harten (1936), waarin hij naast Rini Otte de hoofdrol speelde. Uit zijn huwelijk met actrice Teddy Schaank werd een dochter geboren, Linda Marianne de Hartogh, die later de achternaam Van Dyck aannam (Bron TM).

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Film

  • Meneer Klomp (1978) als Gerard Klomp
  • De receptie (1974, televisie)
  • Een mens van goede wil (1973, televisieserie) als Nonkel Dolf
  • Lucelle (1968, televisie) als de Vader Carpony
  • De Arme dieven (1966, televisie) als Soldaat Grimmins
  • Kleren maken de man (1957)
  • De man zonder hart (1937)
  • Jonge harten (1936)
  • Zomerzotheid (1936)

Bronnen