De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLouis Borel
Volledige naamBorel, Lodewijk
PseudoniemLodewijk Makkay
Geboren6 oktober 1905
Amsterdam
Overleden24 april 1973
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel


Biografie

Louis Borel (1905 – 1973) was een Nederlands acteur, die ook furore maakte in de Verenigde Staten en Engeland en diverse malen op West End en Broadway stond.

Hij was een zoon van de criticus Henri Borel. Hij debuteerde bij het Hofstad Tooneel van Cor van der Lugt Melsert, hierna volgde een periode van vijf jaar bij Cor Ruys. Na een kort engagement bij Verkade vertrok hij in 1934 naar Londen, waar hij (een jeune premier bij uitstek) met veel succes enkele gastrollen vervulde. In 1939 keerde hij naar Nederland terug om een rol te spelen in de film "De Spooktrein" en van 1939-1949 verbleef hij in Amerika waar hij in Hollywood aan vele films meewerkte en op Broadway naast o.a. Helen Hayes toneelspeelde. Terug in Nederland volgde een periode bij het ABC Cabaret van Wim Kan, van 1956-1957 werkte hij bij het Nieuw Nederlands Toneelgezelschap, van 1958-1960 bij de Nederlandse Comedie, van 1961-1962 bij Toneelgroep Centrum en van 1965-1968 bij De Haagse Comedie.

Louis Borel heeft ook aan enkele televisieproducties meegewerkt en speelde o.a. de burgemeestersrol in "Swiebertje". Borel speelde o.a. rollen als Michel Quercy in "Moederdag" van Birabeau, Gil in "Wie is Janus?" van C. Green, Denis Lester in "Een tik van de zon" van N.C. Hunter en de prefekt in "Zo is het of zo lijkt het" van Luigi Pirandello. (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Louis Borel zou op aandringen van zijn vader, de schrijver/criticus Henri Borel, bankier geworden zijn, ware het niet dat Cor van der Lug Melsert hem als volontair tot zijn gezelschap toeliet. Hij begon onder de naam Lodewijk Makkay in 1924 een theaterloopbaan, die al spoedig werd onderbroken door diensttijd en verblijf in het buitenland. Zo werkte hij o.m. in Nederlands-Indië bij de Nederlandsche Handelsmaatschappij. Terug in Nederland kwam hij opnieuw bij Cor van der Lugt Melsert. Eind 1934 vertrok hij naar Engeland. In 1939 was hij even terug om vervolgens in Amerika zijn geluk te beproeven. Daar bleef hij 10 jaar. Onder de naam

Louis Borell maakte hij een aantal speelfilms en stond hij in het theater in stukken als "Candle in the Wind" met Helen Hayes, "Figure of a Girl" met Lilli Palmer, "Made in Heaven", "Idiot's Delight" met Lee Tracy en "Cardboard Lover" met Ruth Chatterton. In 1949 was hij weer terug in Nederland, maar tot in de vijftiger jaren werkte hij regelmatig voor de Amerikaanse televisie in series als "Passport to Danger", "Crusader", "Topper" en "Those Whiting Girls". Hij regisseerde bij Guus Osters gezelschap, het Toneelgezelschap Johan Kaart, het Nieuwe Nederlandse Toneelgezelschap en een gelegenheidsgezelschap van Lily Bouwmeester, bracht in 1955/56 met een eigen gezelschap (De Blijspelers) "Ooievaarswals" van Jerome Chodorov en Joseph Fields en vertaalde en bewerkte een groot aantal toneelstukken. Zijn laatste rol speelde hij in het televisiespel "Hier stierf Hanna Tholen", uitgezonden na zijn dood.

Zie verder ook wikipedia

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Bronnen