Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Il trovatore - Giuseppe Verdi

(Aantal:0)
Unknown.png

Geïnspireerd opEl toreodor - Antonio García Gutiérrez
Libretto (met teksten van)Salvatore Cammarano, Leone Emanuele Bardare.
Wereldpremière op19 januari 1853
Wereldpremière teTeatro Apollo, Rome
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal van deze opera is volgens velen een van de meest ingewikkelde in de operaliteratuur.

Graaf Luna van Zaragoza is verliefd op de hofdame Leonora, maar is jaloers op een rivaal, een troubadour, die meer succesvol is. Hij noemt zich Manrico en is een verbannen edelman die werd grootgebracht bij de zigeuners.

Buiten de stadswallen vertelt de oude zigeunerin, Azucena een ingewikkeld en gruwelijk verhaal, hoe zij uit wraak een zoon van de oude graaf in in het kampvuur wilde verbranden, maar in haar verwarring gooide ze haar eigen kind erin.
Manrico realiseert zich dat hij niet de zoon van de Azucena is maar blijft van haar houden als van een eigen moeder.

Manrico en zijn mannen veroveren in opdracht van de prins de burcht Castellor en Leonora krijgt het bericht dat haar geliefde Manrico is gesneuveld en treed in een klooster. Graaf Luna daarentegen probeert Leonora te ontvoeren om dat te verhinderen en Manrico en Luna worden door hun eigen mannen belemmert elkaar te lijf te gaan.

Luna valt de burcht Castellor aan, waar Manrico en Leonora zich hebben verschanst. In de nabijheid wordt zigeunerin Azucena gevangen genomen en Luna dreigt haar als vermoedelijke moordenares van de zoon van de oude graaf op de brandstapel om te brengen. Manrico slaagt er niet in haar te bevrijden en wordt zelf gevangen genomen. Leonora weet Luna te overreden haar te nemen in plaats van Manrico, maar neemt heimelijk vergif in.

Manrico en Azucena wachten op hun executie, maar dan komt Leonora vertellen dat Manrico gered is en dat hij moet vluchten, maar wanneer hij ontdekt dat hij Leonora moet achter laten weigert hij en Leonora sterft door het gif in zijn armen. Graaf Luna laat Manrico executeren en Azucena schreeuwt dan uit dat hij zijn eigen broer heeft omgebracht.

Verdere informatie

Il trovatore is een populaire opera in vier bedrijven van Giuseppe Verdi op een libretto grotendeels van Salvatore Cammarano, die voortijdig overleed en dat werd afgemaakt door Leone Emanuele Bardare.

De première vond plaats op 19 januari 1853, in het Teatro Apollo in Rome en was meteen een succes. Het nogal ingewikkelde verhaal is gebaseerd op El toreador, een toneelstuk van de Spaanse toneelschrijver Antonio García Gutiérrez uit 1836.

Op verzoek van de de directie van de l'Opéra de Paris reviseerde Verdi Il trovatore in het Frans. Het vertaalde libretto is van Émilien Pacini. Deze Franse versie werd onder de naam Le Trouvère voor het eerst uitgevoerd op 20 mei 1856 in de Koninklijke Muntschouwburg, Brussel.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

In het Engels staat deze opera ook bekend als The Troubadour, in het Frans: Le Trouvère en in het Duits: Der Troubadour In het Nederlands komt men de vertaling tegen: Troubadour.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Il trovatore '

...meer