De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Rotterdamsche Schouwburg 1774-1887 247414.jpg


De Rotterdamsche Schouwburg in 1774. Het gebouw was nog van hout. Litho uit 1876. Collectie TIN.

NaamRotterdamsche Schouwburg (1774-1887), Rotterdam
PlaatsRotterdam
TypeTheatergebouw
ThemaToneel, Ballet, Opera
ArchitectEbbenhorst
Bouwjaar1774
Openingsdatum27 december 1774
Openingsvoorstelling"Maria van Bourgondië" van L.W. van Winter-van Merken, naspel "Blindemannetje" van F.C. Dancourt, naar het Frans


Informatie

De schouwburg werd gebouwd in opdracht van Commissarissen (Bestuur van het gezelschap van Jan Punt), architect was Ebbenhorst, makelaar en timmerman te Amsterdam. Het eerste gebouw was van hout. Adres: Coolsingel 38, Rotterdam.

In 1774 lag het houten theater in de tuin achter een woonhuis, zodat het vanaf de Coolsingel bijna niet zichtbaar was. Door een poort kwam men op een open binnenplaats. Dan zag men het gebouw liggen, deels uit steen, deels uit hout opgetrokken. Door drie voordeuren betraden de bezoekers de zaal.

Verbouwingen

  • 1846. In 1846 werd de schouwburg verbouwd; de binnenplaats werd overdenkt bij wijze van vestibule.
  • 1852. In 1852 kwam een geheel stenen theater, architect was A.W. van Dam. Het oude toneel bleef gehandhaafd, de toneelruimte werd geschikt gemaakt voor de toneelmachinerie van die tijd; de schouwburgzaal werd opgeknapt.

Na de verbouwing werd de schouwburg op 13 augustus 1853 heropend met Adel en Mathilda, een treurspel van S.Izn. Wiselius, gevolgd door Het feestvierende Rotterdam, een zinnebeeldige voorstelling ter gelegenheid der inwijding van de nieuwe schouwburgzaal, geschreven door F.H. Greb. Het pand werd afgebroken in 1887.

De Rotterdamsche Schouwburg aan de Coolsingel. Gewassen pentekening door Johannes Adrianus Bouwmeester, waarschijnlijk gemaakt vlak na de opening van het nieuwe gebouw in 1953. Collectie TIN. De Rotterdamsche Schouwburg aan de Coolsingenl. Litho van P.M.W. Trap, ca. 1870. Collectie TIN.

Links: De Rotterdamsche Schouwburg aan de Coolsingel. Gewassen pentekening door Johannes Adrianus Bouwmeester, waarschijnlijk gemaakt vlak na de opening van het nieuwe gebouw in 1953. Rechts: De Rotterdamsche Schouwburg aan de Coolsingel. Litho van P.M.W. Trap, ca. 1870. Collectie TIN.

Interieur

"Het parterre telt dertien met groen laken bekleede banken met leuning aan 260 toeschouwers zitplaats biedende; daarachter is, door schotwerk afgesloten, de schellings of staanplaats. [...] Boven deze staanplaats is het amphitheater; terzijde van het parterre, aan elken kant, zijn zes loges, en boven, geheel de zaal rondloopen de galerij, of twaalf stuivers plaats."

Bron

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007
  • Collectie TIN