De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamAnton Kersjes
Geboren17 augustus 1923
Arnhem
Overleden2 december 2004
Blaricum
BeroepDirigent

Anton Frans Jan Kersjes (Arnhem, 17 augustus 1923Blaricum, 2 december 2004) was een Nederlandse dirigent.

Kersjes begon als violist bij het Gelders Orkest. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij violist en dirigent bij het orkest van Tuschinski Theater in Amsterdam. In 1953 begon hij bij met Kunstmaand Orkest, dat later onder zijn leiding zou overgaan in het Amsterdams Philharmonisch Orkest. In 1985 ging het Amsterdams Philharmonisch Orkest op in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Anton Kersjes bleef hierna nog jarenlang als gastdirigent betrokken bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. In totaal gaf hij 130 televisieconcerten, daarnaast dirigeerde hij vele opera's en balletten, leidde hij de Internationale Dirigentenklas en was hij adjunct-directeur van het Conservatorium Maastricht.

Samen met zijn vrouw Margreet van de Groenekan zette hij zich in voor de ontwikkeling van jong muzikaal talent. Naar beiden is het Kersjes van de Groenekan Fonds genoemd, dat voor dat doel werd opgericht en dat jaarlijks de Kersjes van de Groenekan Prijs (Kersjesprijs) toekent. De uitreiking van deze prijs voor 2004 stond gepland voor 2 december, maar werd vanwege Kersjes' slechte gezondheid uitgesteld. Anton Kersjes overleed diezelfde dag na een ziekbed in zijn huis in Blaricum.

Als eerbetoon aan Anton vindt jaarlijks in september het Anton Kersjes Festival plaats.

Externe link

uk:Антон Кершес

Biografie

Dirigent Anton Kersjes speelde vanaf zijn achtste levensjaar viool. Toen hij zijn conservatoriumopleiding had afgerond, begon hij als violist bij het Gelders Orkest. Na de Tweede Wereldoorlog speelde en dirigeerde hij bij het variétéorkest van het Amsterdamse Tuschinski-theater. In 1953 werd hij dirigent bij het Overijssels Philharmonisch Orkest en begon hij bij het Kunstmaand Orkest, waarmee hij veelvuldig op de televisie optrad bij de KRO. Onder zijn leiding ging dit orkest over in het Amsterdams Philharmonisch Orkest, nog later in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij bleef ook na zijn vertrek in 1991 nog vele jaren als gastdirigent bij dit muziekgezelschap betrokken. In de jaren vijftig en zestig was Kersjes als dirigent zeer bekend en geliefd in Nederland. Hij leidde veel televisieconcerten, dirigeerde muziekuitvoeringen van het Concertgebouworkest en had de muzikale leiding van De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet. Ook leidde hij de Internationale Dirigentenklas en was docent en adjunct-directeur van het Maastrichts Conservatorium. De stad Amsterdam en het Concertgebouw eerden hem in 1983 met een penning voor zijn bijdrage aan het slechten van de drempels tussen de lichte en klassieke muziek. Samen met zijn vrouw Margreet van de Groenekan zette hij zich in voor de ontwikkeling van jong muzikaal talent. Het Kersjes van de Groenekan Fonds, dat naar hen genoemd is, reikt jaarlijks de Kersjesprijs uit aan jonge talentvolle musici. Anton Kersjes werd 81 jaar.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen