Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dr. Anton Philipszaal - Koninginnenach 2008.jpg


Dr. Anton Philipszaal

NaamLucent Danstheater / Dr. Anton Philipszaal, 's-Gravenhage
Eerdere naamAT&T Danstheater, 's-Gravenhage
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw
ArchitectRem Koolhaas
Bouwjaar1984-1987


Informatie

De Dr Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater aan het Haagse Spuiplein brengen een groot en gevarieerd aantal dansvoorstellingen, klassieke concerten, theaterconcerten, opera’s, familievoorstellingen en musicals. De huisgezelschappen, het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater, nemen in deze programmering een prominente plaats in. Hun repertoire, de vaste en gastdirigenten en -choreografen staan garant voor concerten en voorstellingen van wereldformaat. Een deel van de klassieke programmering vindt plaats in de intieme en akoestisch aangepaste Nieuwe Kerk, aan de overkant van het Spuiplein

Bouwgeschiedenis Lucent Danstheater

Het gebouw maakt deel uit van het stadsplan van Carl Weber. Door een gezamenlijke foyer is het gebouw verbonden met de nabijgelegen concertzaal, de Dr. Anton Philipszaal ten behoeve van het Residentie Orkest. Aan de andere kant ligt een hotel.

Het gebouw zelf bestaat uit drie evenwijdige stroken: een zaal met 1000 zitplaatsen, studio’s en kantoren en twee balletstudio’s. In een aparte gouden kegel zijn een restaurant, een espressobar en een cafetaria voor dansers en medewerkers gevestigd. Het gebouw, dat op een bestaande parkeergarage met een stramienmaat van 7,5 meter gebouwd is, heeft een stalen draagconstructie. Het golvende dak is gemaakt met geprofileerde staalplaten. Dit dak is nog een overblijfsel van eerdere plannen om het Danstheater in Scheveningen te bouwen. De schildering met abstracte dansende figuren op de toneeltoren is een ontwerp van Madelon Vriesendorp.

Het theater aan het Haags Spuiplein wordt op 9 september 1987 geopend en draagt dan de naam Danstheater, 's-Gravenhage. Op 1 september 1989 kreeg het gebouw op grond van een sponsorovereenkomst tussen het gezelschap en het Nederlandse telecommunicatieconcern AT&T, een nieuwe naam: AT&T Danstheater.

Vanaf seizoen 1996/97 verandert de naam opnieuw en wordt dit gebouw samen met de Dr. Anton Philipszaal, de ernaast gelegen concertzaal waarmee het Danstheater de publieksfoyer deelt, samengevoegd tot Lucent Danstheater / Dr. Anton Philipszaal, 's-Gravenhage.

Op 17 mei 2015 vond in dit theater de laatste voorstelling van het Nederlands Dans Theater plaats en begon de ingrijpende verbouwing/nieuwbouw tot een nieuw cultureel centrum het Spuiforum.

Spuiforum

In 2014 zou begonnen worden met de bouw van het Spuiforum dat het nieuwe culturele hart van de stad zou moeten worden. Het zou een nieuw onderkomen worden van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium, Het Nederlands Dans Theater en de Stichting Dans en Muziek Centrum Den Haag. Het zou op de plaats komen van het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal.

Het ontwerp van Willem Jan Neutelings van architectenbureau Neutelings Riedijk, was aanvankelijk door de gemeenteraad met een kleine meerderheid aangenomen, desalniettemin was er veel kritiek over de massaliteit en hoogte van het gebouw. Het nieuwe college, dat in 2014 aantrad, besloot daarom alsnog van de bouw af te zien. Een nieuw plan moest worden ontwikkeld, op de zelfde plaats maar ook met gebruikmaking van het leegstaande Ministerie van Justitie, waardoor een lager gebouw mogelijk zou worden. Bovendien zou de zaal van het Danstheater bespaard kunnen blijven. Dat laatste is echter niet het geval in het nieuwe ontwerp, die architect Jo Coenen in samenwerking met Patrick Fransen van studio N.H. in het voorjaar 2015 indiende en dat veel bijval kreeg. De zaal bleek in een te slechte staat. Wel zal het toneelhuis gaan dienen als kleine zaal binnen het nieuwe complex.

Aanvankelijk zou al met ingang van het seizoen 2014-2015 met de nieuwbouw worden begonnen. De programmering moest daardoor elders worden ondergebracht. Daarvoor werd aan de Scheveningse haven het Zuiderstrandtheater gebouwd.

Premieres

Een overzicht van de voorstellingen die in dit theater in première zijn gegaan onder de naam Lucent Danstheater / Dr. Anton Philipszaal, 's-Gravenhage periode 1996 - 2015.

Idem de voorstellingen die in dit theater in première zijn gegaan in de periode 1989 - 1996, onder de naam AT&T Danstheater, 's-Gravenhage.

Idem voorstellingen die in dit theater in première zijn gegaan in de periode 1987/1989 onder de naam Danstheater, 's-Gravenhage.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007