Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Voorstellingen

Een chronologisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam Amsterdammer Deutsche Oper Jozef Juhasz als producent in première zijn gebracht:

 
Die weisse Dame - Amsterdammer Deutsche Oper Jozef Juhasz - 1884-03-17
Die Hochzeit des Figaro - Amsterdammer Deutsche Oper Jozef Juhasz - 1884-03-08
Czar und Zimmermann - Amsterdammer Deutsche Oper Jozef Juhasz - 1884-03-02
Don Juan - Amsterdammer Deutsche Oper Jozef Juhasz - 1884-02-20
Carmen - Amsterdammer Deutsche Oper Jozef Juhasz - 1884-02-10
Die lustigen Weiber von Windsor - Amsterdammer Deutsche Oper Jozef Juhasz - 1884-01-26
Das Nachtlager von Granada - Amsterdammer Deutsche Oper Jozef Juhasz - 1884-01-19
Die Zauberflöte - Amsterdammer Deutsche Oper Jozef Juhasz -1884-01-12
Der Freischütz - Amsterdammer Deutsche Oper Jozef Juhasz - 1884-01-08
Der Barbier von Sevilla - Amsterdammer Deutsche Opera Jozef Juhasz - 1884-01-01
Der Troubadour - Amsterdammer Deutsche Oper Jozef Juhasz - 1883-12-29
Martha oder der Markt zu Richmond - Amsterdammer Deutsche Oper Jozef Juhasz - 1883-12-22

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase.

Einde van het gezelschap

INGEZONDEN MEDEDELING in het Algemeen Handelsblad van 13-03-1884[1]:
Hierdurch dem geehrten Publicum zur gefälligen Anzeige dass ich ingefolge schwachen Besucher und Austritt hervorragender Mitglieder (Ignaz Robicek, Essolda Fritsch, Raimund Czerny) die Direction der Deutschen Oper niedergelegt habe nachdem ich am 1ten März die Gagen für Chor, Technisches Personal und grössten Teil der Solisten pünktlich bezahlt habe. Die Mitglieder namen in freundschaftlicher Weise Abschied von mir.

BERICHT in Het Nieuws van den Dag - Kleine Courant van 13-03-1884[2]:
Het operagezelschap in van Lier's Schouwburg heeft zijn directeur, de Heer Jozef Juhasz verloren en blijft in vrij kommervolle omstandigheden achter...

ADVERTENTIE in de Opregtge Haarlemsche Courant voor Groot Concert in de Schouwburg, Haarlem ter benefice van Helena Mühler georganiseerd door Jozef Juhasz op 15 maart 1884.[3]

INGEZONDEN MEDEDELING in de Opregte Haarlemsche Courant van 1884-03-14[4]:
Schouwburg Jansstraat Haarlem. Om dwalingen te voorkomen dient de mededeling aan het hooggeëerde Haarlemsche publiek, dat geen van het onderstaand solo-personeel der Hoogduitsche Opera te Amsterdam, voorheen onder directie van den Heer Jozef Juhasz aan het door hem aangekondigde concert (Haarlemsche Courant van 12 Maart) op Zaterdag 15 Maart medewerkt:
Essolda Fritsch (Coloratursängerin), Mathilda Gordon*), Franka Fötsch, Clara Hausmann, Marie Hysel (Coloratursängerin), Pauline Hocke, Ignaz Robicek, Franz Francius, Raimund Czerny, Leopold Hausmann, Ludwig Kurth, Wilhelm Kienzl, T. Winkelmann, Georg Hartmann (1883/1884), Chr. Tillmann.
(* deze zangeres staat wel in de advertentie voor het concert van 15 maart.

VERKLARING in de Opregte Haarlemsche Courant van 15-03-1884[5]:
De ondergeteekende verklaart aan het Hooggeëerde publiek, dat hij door zijn aftreden als Directeur met zijn Personeel NIETS meer te maken heeft en vindt hij volstrekt geen aanleidiing om zich aan de lasterlijke aantijgingen te storen, ook dit is benden zijne waardigheid. Hij heeft voor het geëerde Haarlemsche publiek eenige goede opera's opgevoerd, met een gederangeerden troep is dit onmoglijk.
Dit is zijn laatste woord! Het geëerde publiek zal hem gelijk geven. De ontevredenheid van het gezelschap is ontstaan doordat hij abonnementsgelden aan het publiek teruggegeven heeft. Ofschoon voor hem sympathie bestaat, ziet hij toch van een benefit af en neemt hij hiebij met de meeste achting afscheid en beveelt hij nogmaals het benefit der ijverige kunstenares Helena Mühler aan. Moge haar flink bezoek ten deel vallen. JOZEF JUHASZ

Bronnen

  • Delpher Krantenarchief