Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Muziektheater Amsterdam-Amsterdam.jpg

NaamNationale Opera & Ballet, Amsterdam
Eerdere naamHet Muziektheater, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheatergebouw
ThemaOpera, Ballet
ArchitectWilhelm Holzbauer, Cees Dam
Bouwjaar1982-1986
Openingsdatum23 september 1986
OpeningsvoorstellingIthaka - De Nederlandse Opera - 1986-09-23
 Website


Informatie

Op 1 januari 2013 ontstaat door fusie van de De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater, Amsterdam een landelijk topinstutuut voor opera en ballet.

Sinds 17 februari 2014 presenteert deze nieuwe grote instelling zich gezamenlijk als Nationale Opera & Ballet.
De operaproducties zullen voortaan worden geproduceerd onder de naam De Nationale Opera en de balletproducties blijven geproduceerd worden onder de naam Het Nationale Ballet. Daarnaast zal dit instituut voorstellingen blijven produceren en presenteren die niet specifiek zijn voor de deelorganisaties Het Nationale Ballet of De Nationale Opera, onder de naam Nationale Opera & Ballet.

N.B. Tegelijkertijd verandert de Nationale Reisopera zijn naam in De Nederlandse Reisopera om de kans op verwarring met De Nationale Opera te verkleinen.

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam De Nationale Opera, sinds 17 februari 2014 en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase, in première zijn gebracht, al of niet in samenwerking met andere theaterorganisaties
  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam Het Nationale Ballet, sinds 17 februari 2014 en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase, in première zijn gebracht, al of niet in samenwerking met andere theaterorganisaties

Voorstellingen

Zie Premieres Nationale Opera & Ballet, Amsterdam, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

Bronnen