De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In rok 150961.jpg


Cor van der Lugt Melsert in "In rok", N.V. Vereenigd Rotterdamsch Hofstad Tooneel, 1935. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux.

NaamCor van der Lugt Melsert
Volledige naamCornelis Dirk van der Lugt Melsert
Geboren4 juli 1882
Rotterdam
Overleden16 augustus 1969
's-Gravenhage
BeroepActeur, Regisseur, Toneeldirecteur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Cor van der Lugt Melsert (1882 - 1969) was een Nederlands acteur, regisseur en toneeldirecteur.

Hij was een zoon van Martinus van der Lugt Melsert en werd vanaf zijn 15e jaar opgevoed door zijn zuster Wilhelmina van der Horst-van der Lugt Melsert en haar man Adriaan van der Horst. Hij debuteerde op 16 maart 1898 als piccolo in In de Liggende Os van Kadelburg en Blumenthal en ging in dat zelfde jaar naar de toneelschool. In 1902 haalde hij zijn diploma.

Hij had bij Die Haghespelers al enige ervaring opgedaan als toneelleider tijdens afwezigheid van Eduard Verkade, toen hij in 1916/17 het Hofstad Tooneel oprichtte. In 1922/23 volgde een fusie met het Rotterdamsch Tooneel, waarvan hij naast Dieck van Eysden en Frits Tartaud vanaf 1920 de leiding had gehad. De naam van het nieuwe gezelschap: N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel. Van der Lugt, de eerste drie jaren geassisteerd door Tartaud, leidde het gezelschap - vaste bespeler van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag - tot 1938. Hij werd vervolgens met Van Dalsum en Defresne gekozen voor de artistieke leiding van het gezelschap dat de Amsterdamse Stadsschouwburg ging bespelen: De N.V. Het Nederlandsch Tooneel, maar ging toen de oorlog uitbrak alleen verder, van 1941 tot 1944 als intendant van het Gemeentelijk Theaterbedrijf, afdeling toneel.

Na de bevrijding werd hij door de ereraad voor twee jaar geschorst, maar in 1947 stond hij weer op de planken bij het Nederlands Toneel, een met De Komedianten van Johan Kaart geassocieerd gezelschap. Op een vrije produktie en een aantal voordrachtsavonden na heeft hij daarna niet meer gespeeld. Hij schreef twee boeken, de autobiografie "Wat ik nog even zeggen wou" (1949) en "Raad voor Rederijkers, het A.B.C. van het toneelspelen" (1955), en was jarenlang als recensent verbonden aan Elsevier's Weekblad.

Van der Lugt was sinds 1919 gehuwd met Annie van Ees, werd in 1927 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, vierde op 25 maart 1942 in de Stadsschouwburg te Amsterdam zijn 40-jarig jubileum en werd in 1962 door de Nederlandse Vereniging van Toneelschrijvers benoemd tot erelid.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor het decor

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen