De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bestand:51xxxx708.004


Portret van Ben Groenier als De Spion, 1940. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

NaamBen Groenier
Geboren11 november 1905
Amsterdam
Overleden25 oktober 1977
Rheden
BeroepActeur, Directeur, Hoorspelacteur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Ben Groenier ging als acteur van start bij Cor van der Lugt Melsert in 1926 (zonder enige vooropleiding op toneelgebied), maar had vele nevenfuncties. Zo was hij administrateur bij o.m. het N.V. Het Residentie Tooneel en Toneelgroep Studio (van Dalsum en Storm), secretaris en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Toneelkunstenaars, vice-voorzitter van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, leraar aan de Arnhemse toneelschool van 1956 tot 1970, hoofd van de hoorspelkern van de NRU van 1957 tot 1962 en de vier volgende jaren directeur van Toneelgroep Theater. Voorts werkte hij als acteur mee aan vele radio- en televisieuitzendingen.

Drie van zijn kinderen zijn ook aan het toneel gegaan, t.w. Benita, Germaine (uit zijn huwelijk met actrice Adrienne Canivez) en Pieter Groenier (uit zijn huwelijk met Mary Smithuysen). Acteur Ubbo Groenier was zijn broer.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Bronnen