De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kinderen zijn kinderen 152872.jpg


Magda Janssens in Kinderen zijn kinderen, Toneelgroep Comedia, 1951. Foto: Frits Lemaire/MAI.

NaamMagda Janssens
Volledige naamMagdalena Christina Janssens
Geboren18 april 1884
Antwerpen
Overleden14 april 1973
Amsterdam
BeroepActrice
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Magda Janssens (1884-1973) was van oorsprong een Belgische actrice en voordrachtskunstenares. Zij maakte haar debuut in 1901 in Antwerpen met de titelrol in Roosje van de veldwachter. Van 1905-1914 werkte ze bij de Vlaamsche Schouwburg in Antwerpen.

Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog in 1914 vluchtte zij naar Nederland en speelde hier voor het eerst de titelrol in Fientje Beulemans van Fonson en Wicheler en bij het gezelschap Flora. Van 1915-1920 speelde ze bij Het Tooneel (Willem Royaards), van 1920-1924 bij het gezelschap van ( Royaards), van 1925-1927 bij het Vereenigd Tooneel ( Verkade en Verbeek), van 1928-1930 bij Het Nieuwe Nederlandsch Tooneel (Saalborn) en in 1930 bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.), Het Nederlandsch Tooneel (Cor van der Lugt Melsert), daarnij bij Het Masker onder leiding van Arnoldi, van 1949-1952 bij Comedia (Cor Hermus), van 1952-1955 bij Het Rotterdams Toneel, van 1955-1956 bij de Nieuwe Comedia, in 1956 bij het Nieuw Nederlands Toneelgezelschap, van 1957-1960 bij de Nederlandse Comedie, van 1960-1968 bij Ensemble en tenslotte van 1968-1973 bij Zuidelijk Toneel Globe.

Voornaamste rollen die zij speelde: Mirandolina in De herbergierster van Goldoni, titelrol in Madame Sans-Gene van Sardou, Badeloch in Gijsbrecht van Aemstel van Vondel, titelrol in Elektra van Sophocles, Viola in Driekoningenavond van Shakespeare, Germaine Lescalier in Zesde Etage van Gehri en Mevrouw Chasseglin in De waaierpatience van Troyat.

Affiche 50-jarig jubileum met Kinderen zijn kinderen, 1951.
Zij vierde haar: 25-jarig jubileum op 5 februari 1926 in Levend begraven; 50-jarig jubileum op 21 oktober 1951 met Kinderen zijn kinderen; en haar 60-jarig jubileum op 21 oktober 1961 in Een vrije dag.

Magda Janssens was Officier in de Orde van Oranje Nassau. Verder werd zij onderscheiden met de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice, Leopold's Orde, Orde van Kroon van België en De penning van verdienste van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties. (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Van 1926 tot 1931 was zij lerares aan de toneelschool; incidenteel deed zij een regie.

In Zaandam is een straat naar Magda Janssens genoemd, en in Leiden een pad.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens.

Magda Janssens en Willem Royaards in Madame-Sans-Gêne, K.V.H.N.T. 1922. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Magda Janssens en Shireen Strooker in Een vrije dag, Ensemble 1961. Foto: Particam Pictures/MAI.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, alsmede haar overige bijdragen aan voorstellingen, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
De duivel in de vrouw - N.V. Het Tooneel - 1916-02-07
De winkeldochter - N.V. Het Tooneel - 1916-06-09
Doodendans - N.V. Het Tooneel - 1916-11-12
'n Roes - N.V. Het Tooneel - 1919-11-17
Elektra - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1920-11-20
De vertraagde film - N.V. Mij. voor Tooneelvoorst. De Haghespelers (1921-1924) - 1923-02-08
Ik dien - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1924-02-16
Uitkomst - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1925-03-01
De vrouw in het spel - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1925-07-01
De pelikaan - Vereenigd Tooneel - 1925-10-30
De vertraagde film - Vereenigd Tooneel - 1926-10-24
Genesius (de toneelspeler en de genade) - Vereenigd Tooneel - 1926-12-18
Het proces van Mary Dugan - N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel - 1928-09-05
Trio - N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel - 1929-09-15
Veel leven om niets - N.V. Het Nieuwe Nederlandsche Tooneel - 1929-11-09
Kostwinner - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1931-03-28
Ferdy's bekeering - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1931-09-05
Ferdy's bekeering - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1931-09-05
Een koninkrijk voor een vrouw - Gezelschap Louis Saalborn - 1933-03-03
Het nieuwe testament - Toneelgroep Het Masker (1933-1947) - 1935-01-17
Het nest - Toneelgroep Het Masker (1933-1947) - 1937-01-27
Willem van Oranje - Gezelschap Saalborn en Parser - 1937-02-02
Zooals de dames wenschen - Gezelschap Saalborn en Parser - 1937-09-10
George en Margaret - Toneelgroep Het Masker (1933-1947) - 1937-09-28
Het uur van den staatsgreep - Toneelgroep Het Masker (1933-1947) - 1938-02-15
Zesde etage - Toneelgroep Het Masker (1933-1947) - 1939-02-24
Vreeselijke ouders - Toneelgroep Het Masker (1933-1947) - 1940-04-04
Een Amsterdamsche Jongen of Het Buskruitverraad in 1622 - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1940-09-14
Peer Gynt - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1940-09-23
Peer Gynt - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1940-10-06
Peter en Pauwels - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1940-11-10
Vriendin van allen en niemand - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1940-12-15
Gysbreght van Aemstel, d'ondergang van zijn stad en zijn ballingschap - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1941-01-01
Gijsbreght van Aemstel - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1941-01-01
L'Arlesienne - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1941-03-01
De weg is beter dan de herberg - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1941-04-20
Warenar - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1941-07-06
Maria Stuart - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1941-09-21
Warenar - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1941-10-31
L'Arlesienne - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1941-12-07
Achter hooge muren - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1941-12-11
Gijsbreght van Aemstel - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1942-01-01
Gijsbrecht van Aemstel - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1942-01-01
Spoken - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1942-02-02
De Burger Edelman - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1942-03-22
Le bourgeois gentilhomme, Comédie Ballet gevolgd door Ballet des Nations - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - 1942-03-22
Groote pauze - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1942-04-24
Madame Sans-Gêne - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1942-06-06
Boefje - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1942-08-23
De Gebroken Kruik - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1942-09-19
Prima Ballerina - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1942-12-03
Geleerde vrouwen - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1943-01-11
De Spaansche Brabander Jerolimo - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1943-05-02
Tehuis voor dames - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1943-09-25
De infanten - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1944-04-09
Tooneelprogramma I - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1944-11-15
Thérèse Raquin - De Komedianten - 1945-11-17
Boefje - De Komedianten - 1946-12-07
Prima ballerina - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1947-11-29
De mof - De Komedianten - 1948-09-28
Goud en antiek - Toneelgroep Comedia - 1949-09-01
Harvey - Toneelgroep Comedia - 1949-10-17
De held van het westen - Toneelgroep Comedia - 1949-12-09
De dood van een handelsreiziger - Toneelgroep Comedia - 1950-04-18
Anna Lucasta - Toneelgroep Comedia - 1950-10-31
De brief van Don Juan - Toneelgroep Comedia - 1950-12-09
De brief van Don Juan - Toneelgroep Comedia -
Het landgoed Stepantsjikowo - Toneelgroep Comedia - 1951-10-03
Philomena Marturano, kinderen zijn kinderen - Toneelgroep Comedia - 1951-10-21
De waaierpatience - Stichting Rotterdams Toneel - 1952-11-01
De nieuwjaarswens van de Pieternellen - Stichting Rotterdams Toneel - 1953-01-01
De kamer waarin wij leven - Stichting Rotterdams Toneel - 1953-04-04
Schoppenvrouw - Stichting Rotterdams Toneel - 1953-05-25
Schoppenvrouw - Stichting Rotterdams Toneel - 1953-09-07
Schoppenvrouw - Rotterdams Toneel - 1953-09-07
De waaierpatience - Stichting Rotterdams Toneel - 1953-09-07
De waaierpatience - Rotterdams Toneel - 1953-09-07
Gigi - Stichting Rotterdams Toneel - 1953-10-03
De blanke koningin - Stichting Rotterdams Toneel - 1954-01-01
Zo zijn onze manieren - Rotterdams Toneel - 1954-09-01
… overige resultaten

Magda Janssens Hoedenspeld

Doorgeefprijs voor acteurs/actrices, die een bijzondere bijdrage leveren aan het (solo)toneel.

Filmografie

Onderstaande lijst is onvolledig.

  • De Witte (film) (1934) - Moeder
  • Ratten in de val (1959)
  • John Ferguson (1960) - Boerin Sarah Ferguson
  • Fanfarella (1962) - Signorina Orsola
  • Mik & Mak (1962) - Oma Tingeling (15 afleveringen)
  • De brief van Fortunata (1964) - Fortunata Gutierrez
  • Mens durf te leven (1965) - Spreekster (1 aflevering)
  • Memorandum van een dokter (1965) - Tachtigjarige moeder (2 afleveringen)
  • Jij en ikke (1965) - Mevrouw De Douairiere
  • Nocturne (1965) - Breg
  • Lijmen (televisieserie) (1970) - Mevrouw Lauwereyssen (onbekend aantal afleveringen)
  • Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? (1972) - Slik de heks (1 aflevering)
  • Swiebertje (1973-1974) (onbekend aantal afleveringen)

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich vele theaterkostuums, gedragen door Magda Janssens. Voorts bevindt zich daar ook haar archief.

Externe links

Bronnen