Joop van den Ende: Repertoire - Televisie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Portret Joop van den Ende. Herkomst: privécollectie.

Eenlevenlangtheater Joop van den Ende:

Televisie

"Ik vind het leuk om televisieprodukties te maken, maar als ik zou moeten kiezen tussen televisie en theater, zou ik altijd voor theater kiezen. Televisie is zo vluchtig. Je bent een hele tijd met iets bezig en in een uurtje is het weg. Theater draait een heel seizoen, dan kan je nog eens bekijken wat je maakt." (De Volkskrant, 3 december 1977)

Hoewel Van den Ende nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat zijn hart bij het theater ligt, heeft hij ook decennia lang met grote gedrevenheid voor televisie gewerkt. Hij had een goede neus voor kwaliteitsdrama, heeft Nederland verslingerd doen raken aan de soap en blonk uit in het produceren, en vaak ook bedenken, van grote televisieshows. Met zijn begin jaren tachtig opgerichte bedrijf Joop van den Ende Productions maakte en bedacht hij televisieprogramma's voor zo goed als alle publieke omroepen. Later werden dat programma's voor het commerciële RTL.

In 1989 bleek hij zijn tijd te ver vooruit: met TV10 had hij zijn eigen, commerciële omroep willen beginnen. De politiek dwarsboomde zijn plannen en die eigen omroep is er nooit gekomen. In 1994 fuseerde zijn bedrijf met dat van producent John de Mol tot Endemol. Endemol maakte in 1999 het wereldwijde succesprogramma Big Brother. Mede door dat succes wilde het Spaanse Telefónica een jaar later omgerekend naar nu 5,5 miljard euro voor de overname van het bedrijf betalen. Zowel De Mol als Van den Ende werden in één klap miljardair. Van den Ende besloot uit de televisiebranche te stappen en zich op zijn eerste en grote liefde te richten: het theater.

Joop van den Ende produceerde vele tientallen televisieprogramma's. Hieronder vindt u een representatieve selectie van enkele grote successen.

Citroentje met suiker (6 oktober 1972)

Komische serie met liedjes geschreven door Eli Asser. Citroentje met suiker telde zestien afleveringen, werd uitgezonden vanaf 6 oktober 1972 en ging over het reilen en zeilen van café ‘De kip met de gouden eieren’. Citroentje met suiker was de eerste televisieserie die Joop van den Ende produceerde. Eigenlijk was de serie bedoeld als opvolger van de populaire serie ’t Schaep met de vijf pooten. De acteurs waren dezelfde als die van ’t Schaep met de vijf pooten, maar de serie was aanzienlijk minder succesvol dan zijn voorganger. In 1974 werd geprobeerd Citroentje met suiker een vervolg te geven met Durmazon, opnieuw met liedjes geschreven door Eli Asser, maar nu over een familie die woont in een landhuis in het Gooi onder de naam stichting Durmazon (Dur mag zo veel niet). Van Durmazon werden slechts zes afleveringen uitgezonden.

Bassie & Adriaan (17 december 1976)

Avonturenserie van de broers Bas en Aad van Toor, beter bekend als het populaire duo Bassie en Adriaan. Adriaan is acrobaat en Bassie zit vol kattenkwaad: Bassie is een clown met clownspak en rode neus en stelt kijkers gerust met de woorden: "Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen". Adriaan is te herkennen aan een paars/blauw bloesje met ruches in de stijl van de jaren '70. De avonturen spelen zich vaak in het buitenland af en worden afgewisseld met liedjes.

Het idee om een televisieserie te maken komt van de broers Van Toor en Joop van den Ende. Ze benaderen de TROS en mogen een proefuitzending maken die op 17 december 1976 wordt uitgezonden. Naar aanleiding van het succes van deze uitzending, wordt de serie doorgezet. Opnames vinden plaats in de zomer van 1977 en op 10 januari 1978 wordt de eerste aflevering uitgezonden.

Met Bassie en Adriaan brengen de gebroeders Van Toor, samen met producent Joop van den Ende, het genre avonturenserie voor kinderen terug op de buis. Er verschijnen zowel korte educatieve programma's als langere series. In de korte educatieve programma's leren kinderen zo het alfabet. In de serie beleeft het duo allerlei spannende avonturen. Door de jaren heen verschijnen er negen verschillende Bassie en Adriaan avonturenseries voor de TROS.

De series werden voor een groot deel opgenomen in Circus Renz en daardoor werd in de begin jaren tachtig het plan geboren om het Circus Bassie & Adriaan te starten. De première van het circus was op 28 maart 1980 in Haarlem. Het circus toerde door heel Nederland en België van maart tot en met oktober 1980, maar kostte veel meer tijd dan van tevoren bedacht. Door stress en vermoeidheid werd de onderlinge verhouding tussen de broers Van Toor en Van den Ende er niet beter op. Op 24 november 1980 sloot het circus de tournee af in het Amsterdamse Carré Theater. In die week stopte ook de samenwerking tussen de broers Van Toor en Joop van den Ende.

Tijdens de opname van ‘Bassie en Adriaan en de Huilende Professor’, kwam Van den Ende met het idee om het circus naar zichzelf te vernoemen, daar hij de sponsor was van de tent en zijn samenwerking met Bassie en Adriaan toch tot een einde was gekomen. Zo werd Circus Bassie & Adriaan omgedoopt tot het Joop van den Endecircus, waarin Bassie & Adriaan in de namiddag zouden optreden en André Hazes in de avondvoorstellingen. Ondanks de populariteit van Hazes bleef het succes uit. Op 17 oktober 1982 werd de laatste voorstelling gegeven en werd het circus opgedoekt.

De broers Van Toor gingen door met Bassie en Adriaan voor de TROS televisie. De laatste televisie-uitzending is op 16 oktober 1997. Uiteindelijk zijn er 132 officiële afleveringen gemaakt en 9 specials.

Joop van den Ende en Ron Brandsteder

Showbizzquiz (1978)

Serie spelshows, waarin drie kandidatenparen strijden om de titel "Showbizzpaar van de maand". Ze beantwoorden vragen over theater, revue, film en televisie en moeten hun acteer- en zangtalent tonen.

De show betekent voor presentator Ron Brandsteder de doorbraak bij het grote publiek. Deze 'ideale schoonzoon' met het bronzen stemgeluid zingt en acteert en deelt moeiteloos tien miljoen punten uit per goed antwoord. Brandsteder verslijt in de Showbizzquiz maar liefst drie assistentes: de enorme pluchen Bella de Showbizzbeer, assistente Nancy en vanaf eind 1985 Linda de Mol, die hiermee haar debuut als gast-presentatrice op de televisie maakt.

Blikvanger in de spelshow is de showtrap, die de kandidaten afdalen. De koppels introduceren zichzelf al zingende. Vast onderdeel is de Mystery Guest die in een grote doos met een strik op het podium verschijnt. Kandidaten moeten aan de hand van vragen de identiteit van de Mystery Guest achterhalen. Het Showbizzpaar van de maand krijgt een boa, een grote fles champagne en een reis naar een ver land, maar voor dat laatste moeten ze nog wel het finalespel "De Kop van Jut" spelen om vakantiegeld te winnen.

in 1986 stopte de TROS de populaire show. Ze vonden het tijd worden voor nieuwe programma's met Brandsteder: dat werden Moordspel en Ron's Honeymoon Quiz.

Dagboek van een herdershond (16 januari 1978)

Tijdens de opnames van Dagboek van een herdershond

Nederlandse televisieserie in zestien delen, door de KRO tussen 16 januari 1978 en 29 januari 1980 uitgezonden. De serie is gebaseerd op De kraai op den kruisbalk, het eerste deel van de trilogie Kroniek eener parochie van de priester-schrijver Jacques Schreurs en werd een enorm succes. O.a. Duitse, Finse en Zuid-Amerikaanse televisiestations kochten de serie aan.

Centraal staan de belevenissen van de jonge en onervaren kapelaan Erik Odekerke in zijn nieuwe parochie, het Limburgse landbouwdorpje Geleen. De Vlaamse Jo de Meyere speelt de onhandige, maar sympathieke 'herdershond' Erik Odekerke, die bij alles wat hij doet in gesprek is met zijn engelbewaarder, de stem van Kees Brusse. Ko van Dijk speelt een van zijn laatste karakterrollen als Nicolaas Bonte; Van Dijk draagt de serie, die verder niet echt opwindend is.

De opnamelocatie is het dorpje Eijsden. De inwoners zijn blij met de publiciteit en nemen Van Hemert tijdens het carnaval op in de 'Orde van de Gôwe Crampignon'. In 1978 wint Willy van Hemert de Gouden Televizierring voor de dramaserie.

De fabriek (16 maart 1981)

Bijzonder succesvolle dertiendelige dramaserie, geschreven door Hans Keuls, over de suikerfabriek van de familie Rustenburg. Een ander, groot suikerconcern wil de fabriek overnemen. De spannende tv-serie vol suspense, intrige en romantiek stond wekenlang in de top 10 van best bekeken programma's. In 1982 werd een nieuw seizoen met dertien delen uitgezonden. In het seizoen 2003/2004 herhaalde de TROS De fabriek op televisie. In 1981 wint de serie de Gouden Televizier-Ring in de categorie 'beste programma'.

1-2-3 Show (vanaf 1983)

Live spel- en showprogramma, vanuit de voormalige bloemenveiling in Aalsmeer. Eerst Rudi Carrell en later Ted de Braak heeft de leiding over het quiz-gedeelte, waarin drie koppels tegen elkaar spelen. Eén van de drie koppels komt via spelletjes bij de 1-2-3 tafel waar de uiteindelijke prijs wordt gekozen. Via hun prestaties maken de kijkers thuis met 1-2-3 loten kans op een prijs. De loterij dient het goede doel.

De show is groots aangepakt, met de Barrie Stevens Dancers, een in de studio aanwezig orkest onder leiding van Tonny Eyk en allerlei gasten die bij het grote publiek enthousiasme weten aan te wakkeren. Uiteenlopende artiesten treden op: van humoristen als Dolf Brouwers en André van Duin tot de zangers Liesbeth List en Ramses Shaffy.

In 1986 wordt het programma uitgezonden onder de titel 1-2-3 Lotto Show.

De weg (10 januari 1983)

Televisiedrama in twaalf delen, geschreven en geregisseerd door Willy van Hemert, over de lotgevallen van het gezin van een wegenbouwer in de jaren '60. Gedreven door het succes in zaken, merkt hij te laat dat zijn gezin uiteenvalt. De serie werd door de KRO uitgezonden tussen 10 januari en 28 maart 1983. Met o.a.: André van de Heuvel, Anne Wil Blankers, Sjoerd Pleijsier en Huub Stapel.

Playbackshow (oktober 1983)

Talentenjacht, gepresenteerd door Henny Huisman. De kandidaten playbacken hun idool en worden beoordeeld door een vakkundige jury. In latere reeksen wordt door enkele deelnemers live gezongen in het onderdeel "Sound mixer". Ter afsluiting zingen de deelnemers en de presentator samen "Reach out and touch".

Het idee van een playbackshow op televisie komt van Henny Huisman zelf. Hij krijgt van Joop van den Ende en de KRO de kans in de KRO Zomeravondshow, in de zomer van 1983. De playbackshow is een klein onderdeel in het programma, maar blijkt een daverend succes. Een paar maanden later wordt de Playbackshow een opzichzelfstaand programma en het succes wordt alleen maar groter. In 1985 ontvangt Huisman de Televizierring voor de Playbackshow. In dat jaar trekt het programma 7,3 miljoen kijkers.

De show werd uitgezonden tussen 1983 en 1985, maar kreeg verschillende spin-offs: voor kinderen was er de Mini playbackshow en bekende Nederlanders waren te zien in de Sterrenplaybackshow. De echte opvolger is de Soundmixshow. Al deze programma's worden gepresenteerd door Henny Huisman en geproduceerd door Joop van den Ende.

Herenstraat 10 (1983)

De zevendelige dramaserie, uitgezonden in de winter van 1983/84, werd geschreven door Hans Keuls. Het verhaal gaat over het familiebedrijf Van Laar, wonend aan de Herenstraat 10 in het Gooi. Het familiebedrijf, wijnkopers sinds 1890, komt onder grote druk te staan. Een faillissement dreigt en vader Louis (Luc Lutz) ziet geen mogelijkheid meer om er uit te komen. Tot neef Gerard (Bram van der Vlugt) terugkeert uit Amerika en bereid is om geld in de zaak te stoppen. Ondanks hevige protesten en waarschuwingen van vrouw Emmy (Ellen Vogel) stemt Louis in met de plannen van Gerard. Dit tot grote ontsteltenis van Emmy.

Binnen de familie spelen zich ook nog andere problemen af. Dochter Loes (Cristel Braak) raakt verslaafd aan de drugs en de broers Karel (Derek de Lint) en Peter (Frederik de Groot) vechten een eeuwig durende strijd met elkaar uit over alles en niets. Wat is er toch gebeurd in het verleden waardoor Emmy niks meer met Gerard te maken wil hebben? Wat is Gerard van plan? Hoe zal het aflopen met Cristel?

Wedden dat...? (1984-1993)

Spelprogramma met showelementen waarin weddenschappen worden uitgevoerd. Beroemde panelleden moeten raden of de door hen meegebrachte personen een bepaalde prestatie kunnen verrichten. Raden ze mis, dan moeten ze een tegenprestatie leveren. Hoogtepunt is de zaalweddenschap met presentator Jos Brink.

In 1984 kocht de AVRO het programmaformat van de Duitse omroep ZDF, waar het programma al sinds 1981 een succes was. De presentatie was vanaf het begin in handen van Jos Brink met zijn assistente Sandra Reemer (later Myrna Goossen). Jos Brink ontving voor Wedden, dat ...? in 1986 de Gouden Televizierring. Op het hoogtepunt had Wedden dat ...? elke week 4,5 miljoen kijkers. Begin jaren negentig verhuisde het programma naar de nieuwe commerciële omroep RTL4, waar Brink het programma nog even presenteerde. In 1993 hield hij het voor gezien en nam Rolf Wouters het presenteren van hem over.

Soundmix Show (17 november 1985)

Talentenjacht waarbij deelnemers hun favoriete artiest imiteren. Henny Huisman presenteert het eerst bij de KRO en vanaf 1990 bij RTL4. Een driekoppige jury van professionals beoordeelt de prestaties. Meest bekende juryleden zijn Jacques D'Ancona en Barrie Stevens ("vooral doorgaan"). De Soundmixshow komt voort uit de Playbackshow en heet de eerste seizoenen dan ook de Soundmix playbackshow.

Vanaf 1988 kunnen de kijkers hun stem uitbrengen op de persoon die volgens hen moet winnen. Met als gevolg dat tijdens de finale het telefoonnet urenlang overbelast is. In 2001 vindt in de pauze van het programma het verkiezingsdebat plaats tussen de lijsttrekkers van de grote politieke partijen.

In 2002 wordt de laatste reeks uitgezonden. Het stoppen heeft te maken met de start van een nieuw soort talentenjacht: Idols. Artiesten die groot zijn geworden door de Soundmixshow zijn Gerard Joling (1985), Helmut Lotti (1988) en Marco Borsato (1990).

Dossier Verhulst (7 november 1986)

Televisiedrame in twaalf afleveringen. De jonge, pas afgestudeerde advocaat Eric Hoogland opent zijn kantoor in Hoorn. Hij wordt gesteund door zijn oudere vriendin Nicole Lebbink en geadviseerd door zijn patroon mr. De Vos, de privé-advocaat van zakenman Oscar Verhulst. Het huwelijk van Oscar en zijn veel jongere vrouw Lucy is, mede dankzij haar vele vriendjes, erg slecht. De TROS zond de serie uit tussen 7 november 1986 en 23 januari 1987. Met o.a.: Derek de Lint, Petra Laseur, Liz Snoijink, Dolf de Vries, Hidde Schols.

Surprise Show (11 april 1988)

Serie showprogramma's, gepresenteerd door Henny Huisman, waarin mensen een hartenwens in vervulling zien gaan of verrast worden, door bijvoorbeeld een zus die jaren geleden naar Australië emigreerde, in de studio weer te zien. Joop van den Ende over de show: "Kijk, als mensen zo'n vliegreis zelf zouden kunnen betalen, dan is het niet leuk. Het zit 'm er nu juist in dat ze het onder gewone omstandigheden niet voor elkaar krijgen." (Volkskrant, 24 december 1988)

In 1988 won het programma (na een nek-aan-nekrace met Medisch Centrum West) de Gouden Televizier-Ring. In 1989 besloot de KRO de samenwerking met Joop van den Ende stop te zetten, omdat hij de commerciële zender TV10 was gestart. Ook Henny Huisman stopte bij de KRO en stapte over naar TV10. Nadat TV10 niet van de grond komt en wordt opgeheven, verhuizen Joop van den Ende en Henny Huisman in 1990 naar RTL4. De Surprise Show verhuist met hen mee en wordt nog tot 2001 door RTL4 uitgezonden.

In 2006 komt het programma onder de naam Sponsor Loterij: Super surprise show één seizoen lang onverwacht terug op de televisie bij Talpa. Een gelegenheidsversie getiteld Ronald McDonald surpriseshow is in 2008 te zien bij RTL. Ditmaal is het niet Henny Huisman, maar Robert ten Brink die de presentatie op zich neemt.

Spijkerhoek (4 januari 1989)

Serie over de families Van de Akker en Chaiavelli die wonen aan het plein Spijkerhoek in een rustig provinciestadje, waar toch genoeg te beleven blijkt. Deze basis vormt de eerste poging tot een Nederlandse soap, uitgezonden van 1988 tot 1993. Het is een ware kijkcijferhit, met maar liefst twee miljoen kijkers per aflevering. Het is ook de eerste Nederlandse serie waarin drugs, seks en alcoholverslavingen te zien zijn. Spijkerhoek begint bij Veronica maar verhuist al snel naar het commerciële RTL-Veronique, later RTL4. Veel acteurs in de serie staan aan het begin van hun carrière en worden dankzij Spijkerhoek bekend. Met o.a.: Marijke Veugelers, Mary-Lou van Steenis, Joep Sertons, Michiel Kerbosch, Hidde Maas, Manouk van der Meulen.

Zet 'm op 4 (14 februari 1990)

RTL Veronique zendt de Zet ‘m op 4-show uit. Het programma moet ervoor zorgen dat meer mensen de nieuwe zender op knop 4 van hun afstandsbediening zetten. Dat lukt. In het programma zijn voor het eerst de grote sterren te zien, die eigenlijk te zien hadden moeten zijn bij TV10, het sterrennet van Joop van den Ende. Dat sterrennet kwam er niet, en daarom besloot Van den Ende programma's voor RTL te gaan maken. Dezelfde avond zond Veronica overigens de James Bondfilm ‘Never say never again’ uit. De meeste kijkers kozen die avond voor 007.

Goede tijden, slechte tijden (2 oktober 1990)

Reinout Oerlemans Joop van den Ende

Eerste Nederlandse dagelijkse soap gestart op 2 oktober 1990. De serie is gebaseerd op het Australische The restless years, met als uitgangspunt een groep schoolverlaters. Aanvankelijk worden de scripts vertaald, maar al snel ontwikkelen de schrijvers eigen verhaallijnen rondom het fictieve stadje Meerdijk.

GTST krijgt vooral in de beginperiode veel kritiek, met name van de pers. Maar het publiek stemt er massaal op af: in de jaren '90 ongeveer twee miljoen kijkers per dag. In de loop der jaren dalen die cijfers tot gemiddeld één miljoen. De serie wint enkele publieksprijzen: in 1995 de Televizierring en in 2005 en 2006 de BNN De hoofdprijs. GTST is tevens de langstlopende dramaproductie op de Nederlandse televisie.

De soap heeft altijd gefungeerd als een goede springplank voor jonge acteurs. Na GTST spelen ze in andere series of films, gaan presenteren of regisseren, of beginnen een zangcarrière. In de beginjaren van de serie waren onder meer Reinout Oerlemans, Katja Schuurman, Antonie Kamerling, Paul Groot, Georgina Verbaan en Angela Schijf in de serie te zien.

Hitbingo (1991)

Carlo Boszhard en Irene Moors werkten voor het eerst samen in het RTL4 programma Hitbingo. Dit was de eerste show van de Postcodeloterij. Aan drie kandidaten werden gedurende het programma vragen gesteld. Elk goede antwoord leverde een Bingo-getal op. De winnaar maakte ook nog eens kans op een droomreis. Verder was er veel aandacht voor Nederlandse artiesten. Er was een Bingo-hit, de Nederlandse nummer 1 en de hit-tips. Van die hit-tips mocht het publiek bepalen wat de week daarop de Bingo-hit zou worden. Gordon stond in die tijd wekenlang op nummer 1 met 'Kon ik maar even bij je zijn'. Daardoor was hij 12 weken lang te gast in het programma. In het seizoen 1992-1993 werd het programma gepresenteerd door Caroline Tensen. Het seizoen daarop werd het programma gestopt en opgevolgd door de Postcode Jackpot bij de TROS.

Vrienden voor het leven (8 april 1991)

Komedie over een jong stel dat samenwoont en probeert een modern gezin te zijn. Eddie (Peter Lusse) en Ellen (Mary-Lou van Stenis) ondervinden niet allen wrijving in hun relatie tot elkaar, ook Eddies ouders en collega Paul doen een duit in het zakje. Moeder Veenstra weet altijd alles beter, de vader van Eddie laat haar maar begaan ("Ja, moeder") en zegt bij voorkeur helemaal niets.

De serie is gebaseerd op het Engelse Two of us en de Nederlandse teksten zijn in het begin een vrij letterlijke vertaling van de oorspronkelijke versie. Als de Engelse afleveringen 'op' zijn schrijven Jan-Simon Minkema en hoofdrolspeler Peter Lusse zelf de teksten.

Oorspronkelijk wordt de serie uitgezonden van 1991 tot 1995 en is zeer succesvol. De serie wint in 1991 de Televizierring en in 1992 en 1993 de TROS TV-ster voor beste komedie. De laatste van de 65 afleveringen werd op 13 december 1995 uitgezonden. Daarna is de serie nog vele jaren bij diverse zenders met succes herhaald.

Kansen voor een kind (2 januari 1992)

Serie van zeven programma's met als doel het werven van blijvende donateurs voor Unicef, om kinderen te voorzien van de meest elementaire zaken in het leven. In de eerste aflevering staat de dorpsontwikkeling in Guatamala centraal. Marc Klein Essink ontvangt in de studio Angela Groothuizen die een Unicef-project in Guatamala heeft bezocht en daarvan verslag uitbrengt. Tevens zingt zij een door Henk Westbroek geschreven lied. Verder bestaat het programma uit een spelgedeelte en een informatief deel. Het spelgedeelte bestaat uit drie ronden en wordt gespeeld door drie bekende Nederlanders die daarmee donateurs verdienen voor Unicef. Er is een telefoonpanel bestaande uit vijftig burgemeesters en een captains of industry panel. Het programma, de spelletjes en de panels worden gepresenteerd door Marc Klein Essink, Koos Postema en Gerrit den Braber.

Vrouwenvleugel (2 januari 1993)

Spraakmakende dramaserie rond het leven op de vrouwenvleugel van een gevangenis waarin een tiental vrouwen vastzit voor uiteenlopende vergrijpen variërend van moord tot verduistering. Schrijfster Marjan Berk toont de kijker een kant van Nederland die nog niet eerder op deze wijze is vertoond. Het leven op de vrouwenvleugel wordt door de sterke band tussen vrouwen enerzijds geromantiseerd, maar tegelijkertijd geven de irritaties onderling, de heftige scheldpartijen en ongeremde lustgevoelens de serie een rauw randje. Vrouwenvleugel is één van de eerste series op de Nederlandse televisie waarin de 'nieuwe Nederlander' een prominente rol speelt. Zo bevat de serie karakters van Turkse, Antilliaanse en Surinaamse afkomst. Daarnaast worden een aantal voor die tijd ongebruikelijke onderwerpen aangesneden als leven met Aids, lustgevoelens bij bejaarden en is voor het eerst een lesbisch hoofdpersonage te zien in een Nederlandse dramaserie.

Vrouwenvleugel wordt gedeeltelijk opgenomen in Luxemburg. De buitenshots worden echter allemaal in Nederland opgenomen. De serie draait vanaf 1993 drie seizoenen op de commerciële televisiezender RTL4. In 1994 wordt de serie bekroond met de Gouden Televizier-Ring voor het beste programma van het jaar.

Met o.a.: Marina de Graaf, Marjolein Keuning, Köksal Nurdogan, Maya van den Broecke, Anousha Nzumé, Liz Snoijink.

Onderweg naar morgen (3 januari 1994)

Dagelijkse soapserie vol liefde, haat, spanning en intriges gesitueerd in en rondom het 'Beatrix ziekenhuis'. De serie draait aanvankelijk om de families Reitsema en Couwenberg, maar langzamerhand wordt dit thema losgelaten en gaan de verhaallijnen om jongeren die proberen op eigen benen te staan en hun plek te vinden in de maatschappij, waar school, banen en relaties belangrijk zijn. Om een jonger publiek te trekken verandert in 2005 de naam van Onderweg naar morgen naar ONM.

De eerste afleveringen worden in januari 1994 uitgezonden, beurtelings door de TROS en het in die tijd nog publieke Veronica. Als Veronica commercieel wordt, kan de TROS de kosten van de serie niet alleen dragen. In 2002 wordt de serie dan ook overgenomen door Veronica/Yorin. Als Yorin in 2005 de soap wil stopzetten, verhuist ONM naar BNN. De kijkcijfers stijgen direct. Enkele jaren later dalen de cijfers opnieuw en in oktober 2009 besluit netcoördinator Roek Lips de serie te stoppen vanwege tegenvallende resultaten. De laatste uitzending vindt plaats op 14 mei 2010. De serie heeft dan 17 televisieseizoenen achter de rug.

Met o.a.: Bettina Berger, Marina Duvekot, Manouk van der Meulen, Sander Foppele, Eva Duijvestein en vele anderen.

Andre van Duin en Joop van den Ende

De André van Duin Show (1995-1998)

De André van Duin Show is de opvolger van de shows De Van Duin Show (1993) en Bij Van Duin (1994) die André van Duin eerder voor RTL4 maakte en die Joop van den Ende ook produceerde. Eerder maakten zij De André van Duin Show voor de TROS.

In De André van Duin Show speelt Van Duin wederom diverse typetjes en ontvangt hij bekende en onbekende gasten. Deze show, met de opzet van een talkshow, loopt drie seizoenen en er worden 45 afleveringen en zes compilatieshows van gemaakt. Vaste onderdelen in het programma door de jaren heen zijn: De Buurtsuper, Animal Crackers, Wijdbeens Report, Thuis Bij (met Gerard van Bezij), Telefoon Telefoon, De ode (aan een bekende Nederlander), Gast aan Tafel, De Platensuper (buurtbrothers), Animal Tricks, Proef mee met HG, Taxi, Koos Grandioos, Chindogu, Funny Tricks, Buurttoilet en Luister en Huiver.

Goudkust (11 maart 1996)

Na GTST en ONM is Goudkust Nederlands derde soap in de jaren negentig. Centraal staan de intriges tussen de families Zoomers, Van Cloppenburg, Hardebol en Verweijden in de steenrijke Nederlandse kustgemeente Duinwijk. Goudkust was de eerste Nederlandse soap waarin tijdsprongen werden gemaakt, zodat na de zomerstop weer een frisse start kon worden gemaakt en nieuwe karakters tegelijk konden worden geïntroduceerd. Goudkust was de eerste Nederlandse soapserie die digitaal is opgenomen, het gaat hierbij om de laatste vijftig afleveringen.

De serie is bij verschillende omroepen uitgezonden, eerst bij SBS6, na een kort uitstapje naar FOX8 weer terug naar SBS6 en tot slot bij NET 5. Daarbij wordt ook van uitzendtijdstip gewisseld en is er gerommeld met het aantal afleveringen per week. Dit komt de kijkcijfers niet ten goede. In de laatste van 925 afleveringen, uitgezonden op 28 februari 2001, worden alle losse verhaaleindjes aan elkaar geknoopt.

Met o.a.: Winston Gerschtanowitz, Froukje de Both, Corine Boon.

Westenwind (25 februari 19999)

Westenwind is het summum van een dure soap, maar dan in de vorm van een dramaserie. De families Noordermeer en De Graaf zijn van oudsher scheepsbouwers en elkaars concurrenten. De Noordermeers hebben 'eerlijk zakendoen' niet in hun woordenboek staan, maar staan er financieel wel veel beter voor dan de familie De Graaf. Drama, spektakel en intriges, zoals een echte soap betaamt.

Westenwind is op RTL4 te zien tussen 1999 en 2003. Vrijwel vanaf het begin trekt de serie elke aflevering een miljoen kijkers. In 2000 wint de serie de Gouden Televizierring. Er zijn 136 afleveringen van de serie gemaakt, uitgezonden in zes seizoenen. De laatste uitzending vond plaats op 30 januari 2003.

Met o.a.: Daan Schuurmans, Henriëtte Tol, Joep Sertons, Inge Ipenburg, Jennifer Hoffman.

Big Brother (15 september 1999)

Joop van den Ende en John de Mol

In het najaar van 1999 doet het genre ‘reality soap’ zijn intrede op de Nederlandse televisie. Rond Big Brother (een geselecteerde groep bewoners wordt opgesloten in een huis, afgesloten van de buitenwereld, voortdurend geobserveerd door diverse camera’s) ontstaat een ware hype. Het door Endemol ontwikkelde concept wordt in Nederland een groot succes en het helpt Endemol in de geografische expansie, want de formule wordt na het succes van het eerste seizoen in 1999 verkocht aan een groot aantal landen, waaronder de VS en Duitsland. Vele landen volgen nog.

Van het programma verschijnen een aantal spin-offs zoals Big Brother VIPS en Hotel Big Brother. Het format dient daarnaast als basis voor een legioen aan andere reality programma's, voorbeelden zijn De bus, De gouden kooi, Starmaker, 7 plagen en The bar.

Hoewel een programma van Endemol, is Big Brother meer ‘het ding’ van John de Mol dan van Joop van den Ende.

John Kraaijkamp Musical Award Gala (sinds 2000)

Jaarlijks televisieprogramma rond de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards. Het programma is steeds een groots opgezette show met fragmenten van het nieuwe musicalseizoen. De eerste show werd in 2000 uitgezonden.

De Stichting Musical Awards is in het voorjaar van 2000 opgericht op initiatief van Joop van den Ende om de bijzondere prestaties van uitvoerende kunstenaars in musicalproducties te eren met een speciale musicalprijs. Hiertoe wordt een jaarlijks terugkerend gala georganiseerd, dat eveneens bedoeld is ter promotie van de musical in Nederland. Nominaties worden toegekend aan personen die in een bepaalde speelperiode een buitengewone creatieve of artistieke prestatie hebben geleverd in een musical. De John Kraaijkamp Musical Award bestaat uit een bronzen beeld van beeldhouwer Pépé Gregoire.

Wilhelmina (2 april 2001)

Vierdelige dramaserie gebaseerd op het toneelstuk Wilhelmina, je maintiendrai van Ton Vorstenbosch. Op 6 september 1889 wordt de 18-jarige Wilhelmina ingehuldigd in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Ze is ongenuanceerd, ongeduldig en eigenwijs, maar ook strijdvaardig en betrokken. Haar dominante karakter brengt haar regelmatig in conflict met de regering. Ook in haar privé-leven heeft Wilhelmina het niet makkelijk. Haar man, hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, zoekt zijn vertier buiten de deur. Koningin-moeder Emma draagt haar dochter echter op haar lot te dragen in het belang van de monarchie. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verliest Wilhelmina de wil tot regeren. Haar particulier secretaris en vertrouweling François van 't Sant, die een intrigerende rol speelt in al haar beslissingen, weet haar te overtuigen om aan te blijven. Tijdens de oorlogsjaren groeit ze uit tot Moeder des Vaderlands. Op 4 september 1948 doet Wilhelmina afstand van de troon.

Met o.a.: Anne-Wil Blankers, Ricky Koole, Jasperina de Jong, Victor de Wachter, Mark Rietman.

Allemaal theater (30 augustus 2004)

Twaalfdelige documentaireserie, gepresenteerd door Jeroen Krabbé, over de magie van theater en acteren en de ontwikkeling van het Nederlands theater van 1945 tot heden. Krabbé bezoekt hiertoe voorstellingen en praat hierover met acteurs en theatermakers. De eerste aflevering werd uitgezonden op 30 augustus 2004. Elke aflevering werd door een andere regisseur gemaakt. De serie is een initiatief van Joop van den Ende en werd opgevolgd door de serie Allemaal film in 2007.