Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Angela Groothuizen.jpg


Beeld en Geluidwiki - Angela Groothuizen

NaamAngela Groothuizen
Volledige naamAngela Paula Groothuizen
Geboortedatum28 september 1959
Geboorteplaats Alkmaar
BeroepZanger, Presentator
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenCabaret


Angela Paula Groothuizen (1959) is een Nederlandse zangeres en presentatrice.

Afbeelding: [[Angela Groothuizen.jpg|thumb|right|261px|Groothuizen bij AVRO's Service Salon

Biografie

Angela Groothuizen wordt geboren in Alkmaar. Ze heeft vier oudere broers en zussen. Na de rooms-katholieke meisjesschool gaat ze naar de Havo, en volgt daarna ook nog een jaartje onderwijs in de V.S., aan een High School in Lake Orion in de staat Michigan. Tijdens haar schooltijd zit ze in diverse schoolbandjes. Haar oudere broer Jos zit in die tijd in de Noord-Hollandse hardrockband The Howling Hurricane, en vraagt zijn zusje om zich bij de band te voegen. In 1978 neemt ze met The Howling Hurricane de single "Dreamt up rock" op.

In datzelfde jaar wordt Groothuizen gevraagd om in een nieuwe Nederlandse meidengroep te komen zingen. In eerste instantie voelt Groothuizen daar nog niet zoveel voor, maar laat zich later toch overhalen. In 1979 wordt deze meidengroep, die de naam Dolly Dots draagt, officieel opgericht.

Naast muziek maken heeft Groothuizen ook ambities bij de televisie, en presenteert ze in 1981 het programma Popcorn. Verder ontdekt ze het bandje "Roberto Jacketti & The Scooters" doordat onderweg in de Dolly Dots-limousine de vaste chauffeur Jaap Booy een demo-cassette van het bandje van zijn zoon Jeroen Booy laat horen. Groothuizen raakt razend enthousiast en belooft naar een optreden te gaan kijken. Ze blijft haar ontdekking uiteindelijk begeleiden en tekent in 1984 samen met Spargo-gitarist Ruud Mulder voor de productie van het eerste album van Roberto Jacketti & The Scooters, Time.

Nadat de Dolly Dots in 1988 worden opgeheven, studeert Groothuizen 3,5 jaar muziek en schrijft liedjes voor o.a Kinderen voor Kinderen en Carmen Gomes. In 1989 treedt Angela op tijdens het Worldpressgala. Ze maakt onderdeel uit van de theatergroep Purper waarmee ze een theatertournee doet. Daarnaast staat ze af en toe op het toneel met Adelheid Roosen en Leoni Jansen.

Het programma De Rotonde (met repertoire van tekstschrijver Rob Crispijn), waarmee ze tien keer optreedt in de Stadsschouwburg te Amsterdam, wordt in 1991 uitgezonden door de NOS. Met Angela & the Rude maakt ze twee cd's, in 1996 komt haar solo-cd "Groothuizen" uit.

Groothuizen heeft twee theaterprogramma’s gemaakt te weten "Spelen" en "Wegwijs in Ikea". In 1994 gaat ze het theater in met het theaterprogramma "Spelen". En in de periode van 1996 en 1997 speelt ze "Wegwijs in Ikea" (40 voorstellingen). Dit programma is een mix van kleinkunst en rock ’n roll.

Ze presenteert verschillende programma's voor de AVRO. Eén van de bekendste programma's was "De Uitdaging". In april haalt Groothuizen tijdens de jubileumuitzending van de AVRO (de Ultieme Uitdaging) rond de 2,5 miljoen steunbetuigingen op voor Amnesty International. Deze en andere handtekeningen worden op 10 december aangeboden aan de staatshoofden van de landen die de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) hebben ondertekend. Het jongerenprogramma 'Sex met Angela' krijgt wereldwijde aandacht met als hoogtepunt een uitnodiging in de talkshow van Phil Donahue in New York. Van 1999 t/m 2005 (behalve 2004, toen er geen seizoen was) presenteert ze ook Wie is de Mol? en in 2003 en 2004, presenteerde zij de voorrondes van het Junior Eurovisiesongfestival.

In 1999 speelt ze de hoofdrol in de musical 'Blood Brothers'. Ze speelt moeder Bell in de speelfilms Pietje Bell en Pietje Bell 2: De Jacht op de Tsarenkroon, samen met Burt Reynolds acteert ze in the film "Snapshots". Groothuizen speelde ook nog de rol van Sylvia van Bommel in de jeugdserie Hotnews.nl.

Van 2001 tot 2005 tourt ze door het land samen met de formatie JAM, bestaande uit Julya Lo'ko en Mildred Douglas (die later werd vervangen door Berget Lewis). Samen hebben ze liedjes van Sting gezongen en de laatste show ging over liedjes van Woodstock.

In december 2005 werd bekend dat haar contract bij de AVRO niet wordt verlengd waarop ze besluit om voor Talpa te gaan werken. Daar presenteerde ze het programma Thuis, totdat dat van de buis gehaald werd.

In 2008 tourt Groothuizen wederom solo door het land met haar theater voorstelling 'Klein'. Op 25, 26 en 27 mei 2007 gaf ze, samen met de Dolly Dots, een reünieconcert in Ahoy. Ook met de formatie JAM heeft ze aantal theaters aangedaan met het programma Woodstock.

In maart 2008 vond de release plaats van haar Nederlandstalige cd 'Melk en honing'. De cd is geproduceerd door Nico Brandsen en ingespeeld door o.a. Eric van de Bovenkamp, Jeroen Molenaar en Rob Hendriks.

Met de Dolly Dots tourt Groothuizen in 2008 met 'The Goodbye For Now Tour', zes optredens in diverse hallen in Nederland. Ze is ook jurylid in de derde reeks van het programma Steracteur Sterartiest op de Belgische televisiezender Eén.

In juli 2009 overlijdt collega-Dolly Dot Ria Brieffies aan longkanker en Angela geeft aan de dat de Dolly Dots nu nooit meer op zullen treden. Ook wordt bekend dat Angela wederom een theaterprogramma start in het lopende seizoen.

Ze speelde een gastrol in de jeugd serie Het Huis Anubis, daar speelt ze de versteende Rosa van den Berg.

Ook was ze op televisie te zien als jurylid van The Voice Of Holland.

In 2012 ontving zij de Annie M.G. Schmidtprijs (voor het beste theaterlied) voor Vinkeveen.

Theater/Dans

Een overzicht van de theater-voorstellingen waarin Angela Groothuizente zien is geweest.

Idem met muziek van haar.

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Externe Links

Bronnen