Joop van den Ende: Biografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Portret Joop van den Ende. Herkomst: privécollectie.
Tako de clown.jpg c533601a1O.jpg
Andre van Duin en Joop van den Ende.jpg
Joop van den Ende en Ron Brandsteder.jpg
Elisabeth premiere.jpg
DeLaMar eerste steen.jpg
Joop van den Ende portret.jpg

Eenlevenlangtheater Joop van den Ende:

Biografie

Jeugd

Al heel jong realiseert Johannes Adrianus (Joop) van den Ende zich dat hij het katholieke arbeidersmilieu waarin hij in Amsterdam-Oost opgroeit wil ontgroeien.

Lees meer: Jeugd

De artiest

Alvorens Joop van den Ende besloot dat zijn zakelijke talenten in de artiestenwereld hem meer succes zouden brengen dan zijn artistieke talenten, had hij er al een kleine carrière als performer op zitten.

Lees meer: De artiest

Een professionele start

Met een omweg langs twee feestartikelenwinkels start Joop van den Ende vanuit zijn huiskamer zijn eerste boekingsbureau 'Spotlight'. "Dat theaterbureautje is van lieverlee gegroeid en groter geworden."

Lees meer: Een professionele start

De theaterproducent

Vijf jaar na zijn start als theaterproducent met de voorstelling 'Twee op de wip' in 1971 bracht Joop van den Ende al verscheidene voorstellingen naast elkaar uit. Vele tientallen zouden er volgen waarbij hij bekende namen vanaf het begin aan zich wist te binden.

Lees meer: De theaterproducent

De televisieproducent

Hoewel zijn hart eigenlijk altijd aan het theater heeft toebehoord, heeft Van der Ende in de decennia die hij voor televisie werkte het begrip 'amusement' naar een hoger plan getild.

Lees meer: De televisieproducent

De filmproducent

Het produceren van films bracht Van den Ende niet waar hij op gehoopt had. Na vijf filmproducties besloot hij het witte doek achter zich te laten.

Lees meer: De filmproducent

De musicalproducent

Nadat Joop van den Ende in 1987 de musical Cats in Koninklijk Theater Carré zag, besloot hij zelf de sprong als musicaproducent te waten. Sindsdien zijn 'Joop van den Ende' en 'musical' voor velen bijna synoniemen te noemen.

Lees meer: De musicalproducent

De ondernemer

Zijn straatvechtersmentaliteit uit Amsterdam-Oost en zijn artistieke talenten zijn volgens eigen zeggen een unieke mix die zijn grootste kracht vormt en Joop van den Ende tot een buitengewoon succesvol cultureel ondernemer heeft gemaakt.

Lees meer: De ondernemer

De mecenas

Samen met zijn vrouw Janine richt Joop van den Ende in 2001 de VandenEnde Foundation op. Het fonds biedt kansen aan culturele en educatieve projecten en bevordert dat jonge mensen opgroeien in een sfeer van respect en belangstelling voor cultuur.

Lees meer: De mecenas

De sterren

"Met het succes wat de Ster al gehad heeft, breng je nieuw succes. Succes brengt succes. Het publiek komt tenslotte voor de Ster en het voordeel van Sterren in je pakket is dat iedere Ster zijn eigen publiek heeft. (...) Sterren zijn Sterren omdat ze goed zijn, talent hebben." (De Volkskrant, 3 december 1977)

Lees meer: De sterren

Eerbetoon

Onder deze knop vindt u een overzicht van alle prijzen en onderscheidingen die Joop van den Ende gedurende zijn carrière in ontvangst mocht nemen.

Lees meer: Eerbetoon