De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

51xxxx151.006 Anne Wil Blankers.jpg


Anne Wil Blankers, 1975. Foto: Wulphert Heyblom.

NaamAnne Wil Blankers
Volledige naamWilhelmina Cornelia Maria (Anne Wil) Blankers
Geboren21 oktober 1940
Rotterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Anne Wil Blankers (1940) is een Nederlands actrice. Zij deed de HBS en had een kantoorbaan, maar door haar toneelaspiraties kwam zij in contact met Steye van Brandenberg, die haar aanraadde naar de Toneelacademie Maastricht te gaan. In 1963 haalde zij haar diploma en nog in dat zelfde seizoen speelde zij reeds de rol van Desdemona naast Ko van Dijks Othello. Zij heeft van meet af aan bij de Haagse Comedie gespeeld, maar was ook te zien in enkele gastrollen. Eén daarvan, t.w. Elektra, werd in 1976 bekroond met de Theo d'Or. Eerder al, in 1967, viel haar de Colombina ten deel voor haar vertolking van Agnes in Molières "School voor vrouwen".

Naast alle hieronder genoemde produkties werkte zij mee aan talloze radioprogramma's en was zij op televisie te zien in een persoonlijk gesprek met Jan van Hillo ("Tussen toen en toekomst", NCRV 78/79) en in KRO's "Klassewerk" (beoordeling toneelspel).

In 1994 ontving Anne Wil Blankers de Theo Mann-Bouwmeesterring uit handen van Annet Nieuwenhuijzen die in 1980 door Caro van Eyck aan haar was doorgegeven. Blankers gaf de ring in 2010 weer door aan Ariane Schluter. Sinds 1996 is Anne Wil Blankers Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1976 en 1985 ontving zij de Theo d'Or prijs

Jubileum 50 jaar

In seizoen 2013/14 keerde Anne Wil Blankers terug naar de plek waar ze vijftig jaar geleden debuteerde als Desdemona naast Paul Steenbergen en Ko van Dijk. Ter ere van dit jubileum regisseerde Theu Boermans de grande dame van het Nederlandse toneel in Madame Rosa. Zij speelde de rol waarmee Simone Signoret diepe indruk maakte in de legendarische film La vie devant soi.

Anne Wil Blankers en Aziz Akazim in Madame Rosa, Het Nationale Toneel 2013. Foto: Kurt der Elst. Anne Wil Blankers en Aziz Akazim in Madame Rosa, Het Nationale Toneel 2013. Foto: Kurt der Elst.

Madame Rosa is het aangrijpende maar ook geestige verhaal over de liefde tussen een Joodse vrouw en een moslimjongen. Rosa, een Joodse vrouw van Poolse komaf die het kamp overleefde, is na een leven als tippelaarster een pension begonnen waar ze tegen betaling kinderen van jonge prostituees opvangt. Een bijzondere relatie heeft ze met haar lieveling Momo, een Algerijnse jongen. Ze wonen aan de zelfkant van de grote metropool Parijs en slaan zich dapper door de dagelijkse ellende.

Maar Rosa’s lichaam en geest worden zwakker en zwakker. Ze leunt steeds meer op Momo. De jongen moet toezien hoe ze wegzinkt in haar herinneringen, fantasieën en wanen. Hij verzorgt haar en blijft bij haar wanneer ze zich opmaakt voor haar laatste en moeilijkste reis.

Madame Rosa schetst een indringend beeld van een groeiende sociale klasse die altijd en overal aan het kortste eind trekt. Het gaat om mensen die voortdurend, en vaak generatie op generatie, vernederd worden door de geschiedenis, de politiek, door hun eigen omgeving. Toch weten Madame Rosa en Momo temidden van alle geweld vast te houden aan hun persoonlijke moraal.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Scènefoto's

Hooikoorts 172481.jpg Hooikoorts 172480.jpg

Anne Wil Blankers in Hooikoorts, 1997. Foto: Leo van Velzen.

Prijzen

  • 1967 - De Colombina voor haar vertolking van Agnes in School voor vrouwen van Molière.
  • 1976 - De Theo d'Or voor haar vertolking van Elektra in Elektra van Sophocles
  • 1985 - De Theo d'Or voor haar rol in De troonafstand van Wolff.
  • 1994 - De Theo Mann-Bouwmeesterring

Film en Televisie

Bronnen