Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamIrene Moors
Volledige naamIrene Lucia Moors
Geboren18 juni 1967
Alkmaar
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Irene Moors (1967) is een Nederlandse televisiepresentatrice en actrice.

Biografie

Moors werd geboren in Alkmaar, maar verhuisde vrijwel gelijk naar Haarlem, waar ze de rest van haar jeugd doorbracht. Inmiddels woont ze in Heemstede met haar man Barry Kroon - met wie ze in 2001 trouwde - en hun twee kinderen Rosalie (1998) en Tijn (2002).

Moors debuteerde op de televisie bij het NCRV-programma Dit is Disney, nadat ze eerder bij de redactie van het weekblad Donald Duck werkte. In 1989, bij de introductie van commerciële televisie in Nederland, stapte ze over naar RTL Véronique (het latere RTL4). Hier was ze een tijdje omroepster en begon ze met het presenteren van Telekids, dat ze van 2 oktober 1989 tot 2 oktober 1999 deed samen met acteur Carlo Boszhard. Het programma werd een succes door hun samenwerking en chemie. Na tien jaar was het vooral Moors die wilde stoppen, want het programma had volgens haar het hoogtepunt bereikt.

In 1995 scoorde Moors een nummer 1-hit in Nederland met het nummer No limit (samen met De Smurfen), een kinderversie van de hit van 2 Unlimited. Nadat Telekids stopte, ging Moors samen met Carlo Boszhard het programma Life & Cooking presenteren. Verschillende programma's waarvan verscheidene met Boszhard volgden. In 2002 ontving ze de Zilveren Televizier-ster als beste televisievrouw.

In 2005 kwam Moors enigszins in opspraak, nadat medium Robbert van den Broeke in Moors' programma Er is zoveel meer niet integer gewerkt bleek te hebben. In één van zijn 'boodschappen' nam Van den Broeke een spelfout direct over van het internet (genverbrander, waar geneverbrander bedoeld werd). Moors geloofde niet dat Van den Broeke zijn klanten op het verkeerde been had gezet, maar stopte de samenwerking met hem op televisie.

In de zomer van 2006 was Moors kort werkzaam bij RTL FM als vervanger van Marjon Keller die op zwangerschapsverlof ging. Het presenteren was van korte duur, omdat door de verkoop van de frequentie van RTL FM aan 100%NL vier van de vijf presentatoren werden ontslagen.

Eind 2007 zorgde Moors voor de verschijning van vier dvd's van de serie Pittige Tijden.

In 2008 bleek uit een enquête van het AVRO-programmablad Televizier dat vrouwen het liefst Moors als presentatrice zien. Mannen zouden Anita Witzier de beste presentatrice vinden.

In 2010 werd Moors samen met haar collega Carlo Boszhard gelauwerd met de Society Award.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen