Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAdriaan van Toor
Volledige naamAdriaan Gerard (Aad) van Toor
Geboortedatum30 oktober 1942
Geboorteplaats Maassluis
BeroepSchrijver, Zanger
Externe databases:
IMDb
VIAF

Adriaan van Toor (1942) is een Nederlands artiest, die vooral bekendheid geniet als acrobaat Adriaan van het vroegere artiestenduo Bassie en Adriaan. Sinds 2004 is hij met pensioen en woont hij samen met zijn tweede vrouw in Benalmádena, Spanje. Van Toor schreef en regisseerde de televisieserie rond het duo. Hij is zeven jaar jonger dan zijn broer Bas(sie).

Van Toor werd in de jaren 60 van de 20e eeuw bekend als acrobaat samen met zijn oudere broer Bas als The Crocksons door middel van een stoelenact. Ze werkten in theaters en nachtclubs in verschillende landen van Europa en Zuid Amerika. Hiervoor werkten ze in het televisieprogramma van Rudi Carrell getiteld de Rudi Carrell Show. Naast hun act van de Crocksons schreven ze liedjes voor andere artiesten zoals André van Duin, Sjakie Schram en Conny Vink.

Zijn grootste succes kent Van Toor daarna als acrobaat Adriaan in het duo Bassie en Adriaan, eveneens met zijn broer Bas. Hij vertolkte deze rol vanaf 1976 tot en met 2003. Vanaf de derde televisieserie van het duo De Diamant krijgt Aad de regie in handen. In de periode 1980-1982 had het duo in samenwerking met Joop van den Ende een groot eigen circus: (TROS) Circus Bassie en Adriaan. Aad had hierbij in eerste instantie de artistieke leiding. Vanaf 1984 produceert Aad samen met Bas de Bassie en Adriaan aflevering zelf in plaats van Joop van den Ende. Naast acrobaat speelde hij in 1987 ook als eerste de rol van De Baron in de televisieserie Het Geheim van de Schatkaart. Een rol die in latere series gespeeld zou worden door Paul van Gorcum.

In 1997 werd hij samen met zijn broer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2003 werd bij Aad van Toor een ernstige vorm van kanker aan de speekselklieren ontdekt. Hierdoor konden zowel de afscheidstournee als de grote afscheidsvoorstellingen van Bassie en Adriaan, die gepland stonden voor januari 2004, niet doorgaan. Na een zware operatie en dertig bestralingen recupereerde Van Toor en kon hij op de oudejaarsdag van 2003 De Bassie en Adriaan 24 uurs-marathon op Nickelodeon presenteren. Wat diende als afsluiting als acrobaat Adriaan.

De laatste jaren doet Aad van Toor het rustig aan. In oktober en november 2004 maakte hij met zijn vrouw een reis door Amerika. Hierbij bezocht hij de plekken waarmee hij voor de televisieserie van Bassie en Adriaan in 1993 geweest is. Ook gaf hij datzelfde jaar didactisch advies aan de sinterklaasfilm Sinterklaas en het Geheim van de Robijn. Wel keerde hij eenmalig terug in de film Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot uit 2009, waarvan de opnames gemaakt werden in de Spaanse stad Valencia in de eerste week van juni 2009. Verder is hij bezig met een autobiografisch boek.

In november 2011 was Aad te zien in een reclamespot waarin hij na 8 jaar opnieuw zijn acrobatenpak aan had. Tijdens deze reclamespot komen Aad en Bas van Toor als Bassie en Adriaan enkele seconden in beeld.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Privé

Aad trouwde al in de jaren zestig en kreeg met zijn vrouw Jeanne twee zonen. In het najaar van 1980 kreeg het koppel huwelijksproblemen en scheidde later van elkaar. In 2008 is Van Toor opa geworden van een kleindochter.

In 1985 richtte Aad samen met zijn tweede vrouw Ina van Woerden een eigen bedrijf op: Adrina Produkties. Daaronder vallen ook het dochterbedrijf A&D Graphics en Inadri (voorheen Adrina producties). A&D Graphics verzorgde jarenlang de video-, cd- en dvd-inlays van zowel Bassie en Adriaan als andere televisieprogramma's zoals Tita Tovenaar. Adrina maakte onder meer bureaubladen (voor op de computer) en de officiële website van het duo.

Van Toor heeft naast Bas nog een halfbroer genaamd Aart de Heer, die in de televisieserie en Circus Bassie en Adriaan te zien was als goochelaar en spreekstalmeester André du Lord.

Trivia

  • Aad van Toor is supporter van Feyenoord.
  • Aad van Toor mist een stuk van zijn linker pink. Als kind kreeg hij deze tussen de keukendeur.
  • Tot en met 1986 was Aad van Toor nog erg atletisch en haalde hij in de Bassie en Adriaan-series nog acrobatische toeren uit - ondanks dat hij op 24 november 1980 voor het laatst als acrobaat optrad in in het Amsterdamse Carré Theater. De laatste keer staat Adriaan op zijn handen in de serie Het geheim van de schatkaart. Daarna onderging Aad een operatie aan de lies, waardoor hij wekenlang niet kon trainen en bijgevolg geen acrobatische stunts meer kon doen. De latere series spelen zich dan ook niet meer af in een circus.
  • In 2008 sprak hij de stem in van het personage de Baron voor navigatiestemmen.nl en was hij te horen in een reclame voor OHRA.
  • Van Toor was te zien in diverse televisieprogramma's zoals in een uitzending van Waku Waku in 1993, in Triviant in 1994, in een uitzending van RTL Boulevard op 31 december 2003 en op 8 juni 2007 , in Vinger aan de pols op 1 december 2005, in de documentaire De herfst van Bassie en Adriaan in het programma Profiel op 20 september 2006, in het programma Op z'n Spaans op 10 september 2008 en op 28 april 2011 in het programma Hoe is het toch met.. van de EO.

Bronnen