De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gé en Huub.JPG


Huub met Gé Reinders

NaamHuub Stapel
Volledige naamHubertus Wijnandus Jozef Marie Stapel
Geboren2 december 1954
Tegelen
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Huub Stapel (1954) is een Nederlands acteur. Hij is vooral bekend van de films De Lift (1983), Flodder (1986) en Amsterdamned (1988) van Dick Maas.

Biografie

Voordat hij acteur werd, gaf Stapel dramales aan 4 HAVO.

Hij speelde films als Van de koele meren des doods en Ben Verbongs Het meisje met het rode haar, voordat hij grootschalig doorbrak in 1983 met zijn hoofdrol als nieuwsgierige liftmonteur in de technohorror De Lift van Dick Maas.

In 1986 speelde hij Johnnie Flodder in Flodder en zes jaar later in het vervolg Flodder in Amerika. In het televisievervolg Flodder alsmede de film Flodder 3 liet Stapel deze rol aan Coen van Vrijberghe de Coningh, waarmee hij samen speelde in De onfatsoenlijke vrouw. Wel keert Stapel zich na zes jaar nog één keer echter terug tot "Flodder" in 1998 (opgenomen in 1997) als hij in de aflevering Egotrip (seizoen 5) een gastrol, het louche figuur Paolo, speelt.

In 1988 speelde Stapel in Amsterdamned en later in Van God Los, De Dominee en Terug naar de kust. Hij speelde in Nederlandse televisieseries als Willem van Oranje, De Partizanen, Retour Den Haag (als Ed van Thijn), Wet & Waan en in de televisiefilm Klem in de draaideur.

Tevens was hij te zien in verschillende Duitse krimi's, zoals Tatort en SOKO Kitzbühel en in de Belgische serie Windkracht 10 als duiker Dirk, op het vroegere TV1.

Stapel presenteerde als autoliefhebber de televisieprogramma's Stapel op auto's en Stapel in de States. Hij presenteerde voor de TROS en Eén de realityserie Oberon, waarin hij raadsheer was. In 1998 presenteerde hij het TROS' muziekprogramma TAFKAS (The Artist Formerly Known As Stapel). Hij was naast Ellen ten Damme te zien in reclamespotjes voor Zwitserleven.

Stapel nam samen met Minsekinder een cd op met het carnavalsliedje Och waas ik maar beej mooder toësgebleve van Frans Boermans, dat eerder in een Nederlandstalige bewerking van Johnny Hoes een landelijke hit was. Het was Stapels versie die Vic van de Reijt op plaats 14 opnam in zijn Top 100 Nederlandstalige singles. Het origineel werd echter geschreven en, als eerste, opgenomen door Frans Boermans. Met Gé Reinders zong Stapel het duet Ja Ja Limburgia.

In 2011 wordt hij genomineerd voor de Louis d'Or voor zijn rol in De Kus van Hummelinck Stuurman Theaterbureau. De jury: "Het publiek komt bij deze voorstelling in beginsel voor de acteur, maar wordt geraakt door zijn onthutsende kwetsbaarheid. Stapel schakelt licht, en weet die lichtheid vast te houden waardoor hij het publiek en zijn tegenspeelster dwingt bij hem te blijven."

Huub Stapel mag de Johan Kaart Prijs 2014 in ontvangst nemen voor zijn rollen in God van de slachting en Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een acteur of actrice in een blijspel, klucht of musical. De uitreiking vindt plaats op 16 juni in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Stapel ontvangt een beeld van het portret van Johan Kaart van de hand van kunstenaar Pieter de Monchy.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase
Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Trivia

Hij is Limburger van origine, maar woont met zijn vrouw Resie Jansen en twee zonen in Amsterdam. Hij trouwde met Resie op 2 december 2004, zijn 50e verjaardag, maar was toen al een jaar of dertig met haar samen.

Externe Links

Bronnen