Joop van den Ende: Volgens anderen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Portret Joop van den Ende. Herkomst: privécollectie.

Eenlevenlangtheater Joop van den Ende:

Joop van den Ende: Volgens anderen

Sommigen uit de directe omgeving van Joop van den Ende hebben zich in de loop der tijd in de media uitgelaten over hun visie op Van den Ende's carrière, werkwijze en karakter. Hun blik biedt vaak een net iets andere invalshoek.

Hieronder vindt u enkele veelzeggende citaten.

Joop van den Ende en André van Duin

Volgens André van Duin

"Ik ken hem al van de tijd dat hij nog feestneuzen verkocht. We zijn maatjes. Trouwens, ik zou niet weten wie een betere producent en manager voor mij is. Hij is succesvol, hè. En hij heeft uitstraling. Nog altijd als ik in het theater sta en ik weet dat Joop in de zaal zit, denk ik: Oh, Joop is er, ik moet nou extra mijn best doen. Hoe dat komt, weet ik ook niet. Het is niet te verklaren, net zo min als ik precies weet waarom men mij al zo lang zo leuk vindt. Het heeft ook geen zin om daarover na te denken."

Geciteerd uit: 'De Volkskrant', 7 november 1989

"Een inspirerende olifant die door roeien en ruiten gaat. Hij kan van het ene moment omslaan van vriend in vijand als hij vindt dat je een schop onder je reet verdient. (..) Joop en ik zijn samen opgeklommen."

Geciteerd uit: 'Het Parool', 5 juni 2004

"Nee zegt hij beslist, Van den Ende is niet zijn 'vader' in 'het vak'. We kennen elkaar wel heel lang. Sinds mijn begintijd, toen hij nog een theaterbureautje had in Zaandam en feestavonden organiseerde. Artistiek en als adviseur heeft hij altijd wel een grote vinger in de pap gehad. Met Joop heb ik alles gedaan: film, tv, theater, musical. Alleen radio niet."

Geciteerd uit: 'Vrij Nederland', 19 juni 2004

Volgens Jeroen Krabbé

Joop van den Ende en Jeroen Krabbé bij de boekpresentatie over Mary Dresselhuys

Acteur Jeroen Krabbé over Van den Ende in relatie tot zijn in 1998 opgerichte bedrijf Stage Entertainment:

'Joop ís Stage Entertainment. Hij is de ziel van het bedrijf. Hij heeft nog steeds dat aanstekelijke, kinderlijke, onweerstaanbare enthousiasme. Wie zal mensen zo weten te bezielen wanneer hij in het harnas is gestorven? Wie kan zenuwachtige acteurs en zangers met een praatje zo oppeppen dat ze werkelijk alles doen om van een voorstelling een succes te maken als Joop?'

Over de voorstelling Twee op de wip, het eerste toneelstuk dat Joop van den Ende in 1971 produceerde:

"Na afloop van de try-outs, die echt desastreus verliepen, stond hij bij de uitgang om de bezoekers naar hun mening te vragen. Hij wilde weten wat de afnemers van zijn product vonden. Dat was uniek. Voor de première kwam hij in de kleedkamer een peptalk houden. Dat had ik ook nog nooit meegemaakt. Toen de recensies goed waren, verzuchtte hij: "God zij dank. Anders was ik failliet geweest." Hij had al zijn geld in die voorstelling gestoken. Wisten wij veel. Hij had gegokt. En gewonnen. Die gotspe typeert hem."

Over het belang van Van den Ende's gezinsleven:

"Janine is ongelooflijk belangrijk. Zij heeft Joop bevrijd. Ze heeft hem een andere kant van het leven laten zien. Hij is zich gaan interesseren voor kunst, is talen gaan leren. Zonder haar had hij nooit zo kunnen groeien."

Geciteerd uit: 'Elsevier', 27 december 2007


Poster Sweet Charity met een hoofdrol voor Simone Kleinsma

Volgens Simone Kleinsma

"Ik ben op mijn negentiende bij Joop begonnen, in een televisieshow van Gerard Cox. Maar zijn hart ligt echt bij het theater. Hij heeft altijd in mij geloofd. Op een servetje in restaurant Sardi's in New York heeft hij weleens mijn carrière geschetst. Ik heb me nooit onder druk gezet gevoeld. Hij maakt weleens een grapje. Zo van "Hoe is je Russisch?" of "Mooi land, hè, dat Duitsland?" Maar hij weet dat ik liever in Nederland blijf. Daar voel ik me thuis.

Je merkt weleens een zekere machteloosheid bij hem. Omdat er nog zoveel in zijn kop zit. Dat hoofd blijft altijd maar malen, maar zijn lichaam kan het niet bijhouden. Gelukkig heeft hij Janine. Zijn vrouw is alles voor hem. Zij kwam op het juiste moment in zijn leven. Ze zijn een perfect team."

Geciteerd uit: 'Elsevier', 27 december 2007

Actrice Simone Kleinsma in een interview nadat Joop van den Ende heeft aangekondigd zich terug te trekken uit de dagelijkse leiding van zijn bedrijf Stage Entertainment:

"We werken al bijna dertig jaar samen. Ik was 19 toen ik mijn eerste engagement kreeg. Zeker in het begin bemoeide hij zich overal mee. Het vervelende was dat hij meestal wel gelijk had. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik voor mijn rol in het tweede seizoen van Sweet Charity nog vreselijk mijn best deed. Maar dan kwam hij echt de kleedkamer binnenstormen. Dat het scherper moest, pittiger. Mij blijft hij nog begeleiden. Dat is heel dierbaar, heel bijzonder. Ik voel me veilig bij hem."

Geciteerd uit: 'De Volkskrant', 19 september 2006.

Volgens Pia Douwes

Pia Douwes met Stanley Burleson en Joop van den Ende na afloop van de première van 'Elisabeth'

"Voor mij is Joop zeker een vaderfiguur. Hij zag al vroeg iets in mij. Diezelfde passie, ambitie. En hij heeft me in Nederland geholpen mijn talent te ontwikkelen. Ik kon altijd bij hem terecht, ook met privéproblemen. Nu zijn bedrijf zo groot is geworden, is het familiegevoel wel minder geworden. Ik mis hem.

Ik denk wel dat hij een beetje teleurgesteld is omdat hij niet echt is doorgebroken in Amerika. Maar Broadway is niet alles. Ik heb daar in Chicago gespeeld. Een goede, professionele voorstelling. Maar het niveau in Nederland is ook hoog. Dankzij Joop. Hij heeft met zijn visie en eigenzinnigheid een hele musicalindustrie opgebouwd. En hij durft nog steeds risico's te nemen. Twee jaar geleden bijvoorbeeld met Passion, een cultmusical met diepgang.

Die befaamde woede hoort erbij. Maar Joop maakt nu wel een mildere indruk. Hij is een gelouterd mens."

Over het belang van Van den Ende's gezinsleven:

"Als ik weleens bij hem kwam eten, vond ik het altijd opvallend hoe betrokken Joop was bij zijn kinderen," zegt Pia Douwes (43), de musicalster die veel met Van den Ende werkte. "En Janine is echt zijn rots in de branding."

Geciteerd uit: 'Elsevier', 27 december 2007

Volgens André Breedland

Scènefoto uit 3 Musketiers

Musicalschrijver André Breedland:

"Joop belde mij wekelijks om over de musical 3 Musketiers te praten. Hij wilde het historische verhaal van ‘deze tijd’ laten zijn. Dat het Geloof, in de persoon van Kardinaal Richelieu, zo’n grote rol speelt komt onder meer door zijn inbreng. Ook het idee om de musical klein te laten eindigen (d’Artagnan komt na zijn avonturen bij het graf van zijn vader en zegt tegen hem: ‘Wat jammer dat je dit niet meer met mij kunt delen’) was zijn idee. Ik was aanvankelijk erg tegen… ‘k wilde eindigen met een feestgevoel. Maar Joop had ontegenzeglijk gelijk."

(...)

"Samen met Paul Eenens ben ik de hele musical, zin voor zin, scène voor scène doorgelopen en we hebben toen aan Joop onze voorstellen voorgelegd. Het was geweldig hoe hij ons alle vrijheid gaf en –natuurlijk- zelf óók met ideeën kwam! De show is door alle veranderingen volwassener geworden en heeft meer allure gekregen."

Bron: website Stage Entertainment

Volgens Job Gosschalk

Het is de som van creativiteit die bij Van den Ende zo belangrijk is, zegt Job Gosschalk, als casting-director o.a. betrokken bij Aida en 3 Musketiers. 'Hij heeft het overzicht. Hij weet heel veel, voedt zich met informatie en heeft het lef om te kiezen. Hij kan ook heel goed beoordelen wie of wat ontroert. En hij kan mensen boven zich laten uitstijgen door in ze te geloven. Hij heeft meer charisma dan 99 procent van zijn sterren.'

Tegelijkertijd heeft Van den Ende ook een andere kant, die Gosschalk in de samenwerking ook leerde kennen. 'Ik had na zijn woedeaanvallen wel een minuut of tien nodig om mijn ademhaling onder controle te krijgen,' herinnert Gosschalk zich. 'Er waren toen veel communicatiestoornissen. Er gaat zo'n oerkracht van Joop uit dat hij verlammend kan werken. Hij heeft ook iets eenzaams, omdat hij zich van de buitenwereld kan afsluiten in zijn eigen gelijk.'

Geciteerd uit: 'Elsevier', 27 december 2007

Volgens Maarten van Nispen

Joop en Janine van den Ende met Benny Andersson: auteur van de musical 'Mamma Mia!'

Maarten van Nispen, als Manager Corporate Communications al jarenlang de rechterhand van Van den Ende, schrijft het succes van de musicals van Van den Ende in Nederland mede toe aan de intuïtie van zijn werkgever, een haast feilloos gevoel voor kansen en mogelijkheden. 'Hij heeft ook nooit het contact met de gewone mensen verloren. Daarom moeten zijn musicals zo toegankelijk mogelijk zijn. Bij Mamma Mia! stond hij erop dat de liedjes werden vertaald, zodat iedereen ze kon volgen. Toen Benny en Björn van Abba later besloten hun musical in het Zweeds te vertalen, was dat een gouden moment voor Joop.'

Geciteerd uit: 'Elsevier', 27 december 2007

Volgens Mariëtte Bruggeman

Mariëtte Bruggeman, assistente van Ted de Braak in de door Van den Ende geproduceerde 1,2,3 Show:

"Toen ik voor het eerst als omroepster van de KRO op het televisiescherm was verschenen, werd ik meteen opgebeld door Van den Ende. Hij wilde me helemaal zien, niet alleen mijn hoofd. Van den Ende heeft me ontdekt. Hij gebruikt mensen, maar in positieve zin. Van die twee seizoenen televisie geniet ik nu nog. Ik vond het heerlijk om door hem gebruikt te worden."

Geciteerd uit: 'Elsevier', 1 oktober 1988

Volgens Gerard Hulshof

Gerard Hulshof, ten tijde van het interview directeur Televisie bij de KRO over de samenwerking met Joop van den Ende:

"Hij kan zich niet met alles bemoeien, dat is onmogelijk, maar het gaat ver. Als ik hem iets laat produceren voor de KRO, bestel ik niet alleen een programma maar huur ik tevens zijn persoonlijk engagement en zijn gedrevenheid. Dat maakt hem bijzonder in vergelijking met sommige andere vrije producenten."

"Let wel, soms vallen programma's van Van den Ende zowel hem als ons tegen. Zijn firma is niet onfeilbaar, hij is geen heilige. Hij is gewoon een goed organisator, die vertrouwen wekt."

Geciteerd uit: 'Elsevier', 1 oktober 1988

Volgens Bert van der Veer

Joop van den Ende op de set van 'Dagboek van een Herdershond'

'Joop heeft het amusement op de buis naar een hoger niveau getild', oordeelt regisseur en tv-kenner Bert van der Veer. 'Hij had een goede neus voor kwaliteit met series als Dagboek van een herdershond en De fabriek. Verder was hij er snel bij met grote shows. Zoals met Henny Huisman en Ron Brandsteder.' Van der Veer merkte zelf dat de samenwerking met de bemoeizuchtige producent niet altijd simpel verliep. 'Als regisseur zag ik mijzelf als de koning van het beeld. Dus ik moest eraan wennen dat Joop zich met zijn waanzinnige oog voor detail overal mee bemoeide.' Bij de Miniplaybackshow die Van der Veer regisseerde, ging het een keer mis. 'Ik had een verkeerd soort mist geproduceerd waardoor een kleine Freddy Mercury grotendeels aan het zicht werd onttrokken. Joop ontplofte. Hij had wel gelijk."

Geciteerd uit: 'Elsevier', 27 december 2007

Volgens John Wories

John Wories, ten tijde van het interview televisie-directeur bij Joop van den Ende Produkties:

"Joop van den Ende heeft een neus voor talent, inclusief de begeleiding daarvan. Joop kan perfect het moment vaststellen wanneer iemand rijp is voor een grote show. En Joop is een vriend voor iedereen in dit bedrijf. Iedereen kan altijd bij hem terecht. Hij ziet het op een afstand als iemand zich niet gelukkig voelt. Dan loopt 'ie er naar toe en vraagt 'ie wat er aan de hand is. Het is hier één familie."

Geciteerd uit: 'De Volkskrant', 24 december 1988.

Volgens Hein Jens

Hein Jens, directeur theater Carré over het belang van Joop van den Ende voor het Nederlands theater:

"Hij heeft Nederland op de kaart gezet. Vergis je niet: het is een grote speler in de wereld. Neem 42nd Street. Die musical speelt nota bene in New York, maar daar waren ze er al lang op uitgekeken. Joop voert hem op in Nederland, gaat ermee naar Duitsland en keert dan terug in New York, met groot succes. Het is een gedreven man, hij kon zo maar twee dagen voor de première een decor afkeuren. Hij vraagt veel van zijn mensen, maar het is een inspirator. Ik heb hem hier één dag bezig gezien tijdens de repetities voor Cabaret. Na afloop haalde hij de groep bij elkaar en begon met allerlei op- en aanmerkingen. Maar uiteindelijk zie je iedereen opveren."

Geciteerd uit: 'De Volkskrant', 19 september 2006.

Volgens Hans Croiset

Acteur en regisseur Hans Croiset over het belang van Joop van den Ende voor het Nederlands theater, nadat deze heeft aangekondigd zich terug te trekken uit de dagelijkse leiding van zijn bedrijf Stage Entertainment:

"Zijn grootste verdienste is dat hij de musical, die wij droge Nederlandse makers niet dachten aan te kunnen, heeft ontwikkeld tot een genre dat alleen al in Nederland jaarlijks twee miljoen bezoekers trekt. Tachtigduizend van die twee miljoen mensen wil hij nu voor het theater interesseren. Dat is mijn opdracht voor Toneelmeesters. "Ik wil meer diepgang" heeft hij mij gezegd. Als hij zoiets zegt, meent hij het ook. Mijn werkervaring met hem heeft mij dat vertrouwen gegeven. Bij het gesubsidieerde Publiekstheater in de jaren tachtig leenden wij al spelers aan hem uit, en bij Het Toneel Speelt heb ik jarenlang zonder subsidie kunnen werken dankzij zijn financiële steun aan dat gezelschap. Hij wil zijn publiek méér geven, nu."

Geciteerd uit: 'De Volkskrant', 19 september 2006.

Volgens Hans Onno van den Berg

Hans Onno van den Berg, directeur VSCD, de brancheorganisatie van de podia, over het belang van Joop van den Ende voor het Nederlands theater nadat deze heeft aangekondigd zich terug te trekken uit de dagelijkse leiding van zijn bedrijf Stage Entertainment:

"Een groot man die een groot bedrijf met internationale betekenis heeft neergezet. Hij heeft Nederland geleerd naar de musical te gaan. Sinds 1996, toen we voor het eerst betrouwbare metingen hebben gedaan, is het aantal bezoekers gestaag gestegen. Pas de laatste paar jaar is er een zekere verzadiging merkbaar. Zijn verdiensten zijn niet alleen de spektakelstukken. Hij produceerde ook tournees langs steden en kleinere voorstellingen, en nu komt hij met de Toneelmeesters, waarmee hij de grote klassiekers uit de twintigste eeuw op de planken wil brengen. Dat is echt risicovol."

Geciteerd uit: 'De Volkskrant', 19 september 2006.

Volgens Henk van der Meyden

Henk van der Meyden, directeur van Stardust Theatre over het belang van Joop van den Ende voor het Nederlands theater nadat deze heeft aangekondigd zich terug te trekken uit de dagelijkse leiding van zijn bedrijf Stage Entertainment:

"Hij had lef. Hij introduceerde een Amerikaanse traditie in Europa, musicals die gewoon doorlopen. Dat was nooit vertoond. Maar ik geloof dat Joop nooit stopt. Die energie, die creativiteit blijft in je kop zitten, ongeacht waar je zit, op vakantie in Toscane, in een vergadering of in bed. Er zit geen rem op. Hij wil delegeren zegt hij, maar dat lukt alleen als je weet wat er speelt."

Geciteerd uit: 'De Volkskrant', 19 september 2006.