Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ellen Vogel

EllenVogelPortret1.jpg


Ellen Vogel, 1950. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.

Logo eenlevenlangtheater2.png
NaamEllen Vogel
Geboren22 januari 1922
Den Haag
Overleden5 augustus 2015
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Een Leven Lang Theater: Ellen Vogel

Eenlevenlangtheater: Ellen Vogel

Ellen Vogel op 23-jarige leeftijd. Collectie Ellen Vogel. Ellen Vogel in De reis naar de groene schaduwen, Toneelgroep Test 1956. Foto Maria Austria/MAI. Collectie TIN. Ellen Vogel als Candida, NCRV televisie 1963. Collectie Ellen Vogel.

In 1945 maakte Ellen Vogel (Den Haag, 26 januari 1922 - Amsterdam, 5 augustus 2015) haar debuut met een kleine rol in Weekend in Californië naast onder andere Ko van Dijk en Mary Dresselhuys. In 2000 stond zij met Verzameld werk voor de laatste maal, samen met Roos Ouwehand, op het toneel. Tussen haar eerste rol in Weekend in Californië en haar laatste rol op het toneel ligt een groot en veelzijdig oeuvre.

In het theater heeft Ellen Vogel in zeer verschillende stukken zeer uiteenlopende rollen gespeeld: van blijspel tot tragedie, van klassiek tot modern. Haar eerste grote succes oogstte zij als Laura in Glazen speelgoed (1947), maar Claire in Wankel evenwicht (1967) noemt zijzelf één van de heerlijkste rollen die ze ooit gespeeld heeft. Ook de rol van Badeloch in Gijsbrecht van Aemstel, die zij tussen 1957 en 1968 om het jaar speelde, neemt een bijzondere plek in binnen haar repertoire: "Heel leuk, maar bijna onspeelbaar. Een moeilijke rol, het is een opgave." (geciteerd uit: De Gelderlander, 23 november 1968)

Hoewel ze aan het theater voor altijd haar hart heeft verpand, speelde ze ook met veel plezier in succesvolle en zeer uiteenlopende televisieseries als De kleine zielen en Zonder ernst. Daarnaast trad ze op in een tiental speelfilms. Toch gaat er niets boven het toneel:

"Toneel is intensiever, het is ook veruit het moeilijkst. Het is de basis van alles. Neem filmsterren als Jeremy Irons of Meryl Streep, die vinden het toch belangrijk om nu en dan weer op het toneel te staan. In een film kun je een close-up net zo vaak opnieuw opnemen tot het er goed op staat, op het toneel moet alles meteen goed. Je moet het helemaal zelf doen." Ze citeert de regisseur met wie ze vaak samenwerkte, Han Bentz van den Berg: "Wat wij doen is spelen met rook. Zei hij. Aan de ene kant is dat bitter, anderzijds heeft dat ook zijn charme. Toneel spelen is toveren, uit het niets zet je een figuur neer. Niets is dooier dan een dooie acteur, zeggen we wel eens. Want het gaat er niet om of jij blijft of niet, maar dat je tussen acht en elf iets maakt wat de mensen bereikt." (geciteerd uit: Haarlems Dagblad, oktober 2000)

Dat laatste is Ellen Vogel veelvuldig gelukt. Dit portret wil een zo volledig mogelijk overzicht bieden van de theater-, film- en televisierollen die Ellen Vogel gedurende haar zestigjarige carrière vertolkte en met name haar veelzijdigheid en liefde voor het vak belichten.

Via het menu bovenaan op deze pagina, vindt u een overzicht van het leven en werk van deze bijzondere actrice.


Logo eenlevenlangtheater2.jpg