Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png
NaamBas van Toor
Volledige naamBastiaan (Bas) van Toor
Geboortedatum17 september 1935
Geboorteplaats Maassluis
BeroepClown
Externe databases:
IMDb
VIAF

Bas van Toor was een oorlogskind. Zijn vader werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gedood en het ouderlijk huis werd gebombardeerd. De ambitie om artiest te worden was volgens hem een grote revanche op de jaren van armoede en achterstelling.

Van Toor werd eerst bekend met zijn broer Aad als het acrobatenduo The Crocksons. Ze zijn te zien in de Rudi Carrell Show en Dik Trom en het circus. Ze krijgen aanbiedingen uit het buitenland. In Duitsland spelen ze 2500 voorstellingen. Ook theaters en nachtclubs in andere landen van Europa volgden en zelfs Zuid-Amerika. Hiernaast schrijven ze liedjes voor André van Duin, Conny Vink en Sjakie Schram.

Zijn grootste succes kent Van Toor daarna als clown Bassie in het duo Bassie en Adriaan, eveneens met zijn broer Aad. Naast clown speelde hij ook de rol van boef Vlugge Japie in de televisieserie rond het duo. In 2004 gaat Aad met pensioen en besluit Bas op te gaan treden met zijn schoonzoon Evert van den Bos, die al eerder aan verschillende producties van het duo mee werkte.

Vanaf de tweede helft van de jaren '90 maakte Bas van Toor drie cd's met mondharmonicanummers en begon hiermee op te treden bij feestelijke gelegenheden en concerten als die van Ben Cramer, Annie de Reuver en Frans Bauer. Eind jaren '90 had Van Toor zijn eigen radioprogramma Bassie op de zondagochtend tussen 7 en 8 op de radiozender Noordzee 100.7 FM. In 2005 speelde Van Toor in een kerstsoap van de zender RNN7[2]. Sinds najaar 2007 schrijft Van Toor een column op www.showbiznewz.nl. In 2009 was hij Initiatiefnemer van de kinderzender Pebble TV. In 2010 speelde Van Toor in de vierdelige documentaire als Cees Misset over de gebroeders Misset, van de gelijknamige uitgeverij, in opdracht van het VWS.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Privé

Bas van Toor is woonachtig in Vlaardingen en sinds 1962 getrouwd met Coby, waarmee hij drie dochters heeft. Hij is opa van twee kleindochters en een kleinzoon. Van Toor heeft naast Aad nog een halfbroer genaamd Aart de Heer, die in de televisieserie en Circus Bassie en Adriaan te zien was als goochelaar en spreekstalmeester André du Lord. In 1997 kreeg hij samen met Aad een ridderorde ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het clownsduo. Ook is hij onderscheiden met Het Gouden Hart van Rotterdam, De Gouden Leeuw van RNN (prijs van RNN7), De Gouden Hand van de Verstandelijk Gehandicapten, De Zilveren Parel van Nederland en De Zilveren Henri Dunant.

Trivia

  • In 2006 legde de fiscus beslag op acht panden van Bas van Toor nadat hij in 2002 veroordeeld werd door belastingfraude nadat er in 1999 een inval werd gedaan.
  • Van Toor werd tot maart 2005 geïmiteerd in het radioprogramma Jensen in de Middag. De stem van deze imitatie-Bassie, gespeeld door Frank Evenblij, was zo treffend, dat Bassie er zelf voor werd aangekeken. Ook waren de uitspraken van deze Bassie erg grof van aard. De echte Bassie werd nageroepen op straat. Jan Paparazzi belde hierop Bassie zelf op, om het uit te praten in het tv-programma JENSEN! Uiteindelijk is Jensen met deze imitatie gestopt.
  • Van Toor heeft twee reclames in 2008 opgenomen voor OHRA die beide genomineerd werden voor de Gouden Loeki.
  • Van Toor heeft laten weten dat hij ook boeken schrijft maar dan onder een pseudoniem.