De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Circus Renz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamNederlands Nationaal Circus Herman Renz
Opgericht1923
Opgeheven2015
DisciplineCircus
 Website

Informatie

Nederlands Nationaal Circus Herman Renz is het grootste en bekendste circus van Nederland. Binnen de circuswereld behoort de reizende onderneming tot het ‘grote’ circus.

Voorgeschiedenis

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-C0000-209-1&b=400

Affiche Circus Renz met 's werelds grootste roofdieren groep Tom Dieck junior, 1975.

Circus Herman Renz heeft een rijke traditie die teruggaat tot 1923.

Het Nederlandse circus Renz is ontsproten uit het brein van Arnoldus van der Vegt, die in circuskringen beter bekend staat als ‘Pappa Renz.’ In de beginjaren telde het ‘Circus Renz’ zo’n 300 zitplaatsen. Arnoldus trok met een kiosk door Nederland. Zijn belangstelling ging uit naar dressuren, waarbij het paard zijn grote voorliefde bleef houden. Arnoldus heeft nog moeten ‘rechten’ om de naam van zijn circus. Renz was in die tijd ook erg bekend in Duitsland en Oostenrijk. Van die kant kwam protest tegen het gebruik van de naam, maar ter zitting wees Arnoldus er de edelachtbare heren op dat Renz geschreven werd als R.E.N.Z. en dat stond volgens hem voor ‘Ras Echte Nederlandse Zwervers.’ De rechters moeten in die tijd vreselijk zijn gaan lachen en grootvader Van der Vegt had zijn zaak gewonnen. De naam Renz zou daarna niet meer uit Nederland verdwijnen. Na het overlijden van Arnoldus van de Vegt neemt zoon Herman de leiding van het circus over. Hij gaat de kermis op, in dienst bij het circus Bosco. Later draagt hij de fakkel over aan zijn zonen Paul en Nol. Onder hun leiding bereikt het hernieuwde circus Renz een hoogtepunt, wanneer in 1978 het duo ‘Bassie & Adriaan’ bij het artiestenbestand worden gevoegd en het circus gebruiken als decor voor hun televisieserie. Renz blijft succesvol dankzij de komst van de familie Steijvers in 1983, kort daarna gevolgd door de Luycx Sisters. Hun komst vormt mede de basis voor het huidige circusbedrijf. Het succes wordt overschaduwd door het overlijden van de jonge circusdirecteur Nol in 1989. De opvolging staat echter klaar in de persoon van Herman en diens levenspartner Diana Luycx. Tot 1990 reist het circus door met Bassie en Adriaan. Na hun vertrek moet het circus noodgedwongen in dienst bij het Franse circus Achille Zavatta II.

Dit is niet wat de Nederlandse circusfamilie wil. In september 1990 verbreken Herman & Diana het contract met de Fransen om verder te gaan met het `Nederlands Nationaal Circus Herman Renz.’ Voor de jonge circusdirectie is het een zware onderneming. Ze moeten hard knokken voor hun bestaan, maar komen er bovenop. Het circus beleeft zelfs grote successen. In vijf jaar tijd bouwen Herman & Diana Circus Herman Renz uit tot een goed klassiek circus. Er komt een grotere tent, er wordt geïnvesteerd in veel eigen dieren en met kwalitatief sterke circusprogramma’s maakt Herman Renz goede faam. Eind 1995 ontvangen zij de kroon op hun werk in de vorm van de prestigieuze ‘Oscar Carré Trofee.’ Helaas kunnen Herman & Diana dit succes niet lang koesteren. In maart 1996 slaat het noodlot toe. Herman & Diana overlijden in hun slaap aan de gevolgen van koolmonoxide-vergiftiging.

De medewerkers van het circus laten het er niet bij zitten, steken hun eigen geld in het bedrijf en werken hard om het ‘Circus Herman Renz’ in de geest van Herman & Diana voort te laten bestaan. Ze vinden sponsors, schrijven een eigen bedrijfsplan en groeien uit tot het circus zoals dat er nu staat. Nederlands Nationaal Circus kenmerkt zich door te werken met internationale circusartiesten, veel aandacht te besteden aan het licht en geluid en kostumering. Met die werkwijze verwerft men binnen de Europese circuswereld een plaats in de top.

Tegenwoordig is het circus een grote reizende stad. Met meer dan 85 medewerkers reist Circus Herman Renz elk jaar met een compleet nieuw programma langs 45 steden en dorpen door Nederland. Met succes! Het circus heeft zich laten beïnvloeden door theater en moderne technieken van deze tijd worden ook binnen de circusshows toegepast. De keuze om te werken met een live orkest is welbewust. Het geeft een extra dimensie aan de voorstelling en zorgt voor de echte circussfeer. Het circus leeft, er worden bijzondere shows gemaakt en het publiek geniet. Daarmee wordt een ware circusdroom voortgezet om iedereen te laten zien dat betoverend circus bestaat!

In 2015 ontstaan nieuwe financiële problemen, die ondanks vele acties niet opgelost werden en waardoor het circus uiteindelijk failliet verklaard werd.

Zie verder ook wikipedia

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van deze organisatie als producent in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Externe Links

Bronnen